Haber Merkezi
Gökyay Vakfı Satranç Müzesi, 9. kuruluş yıl dönümünü özel bir etkinlikle kutladı.
Ankara tarihine ışık tutan dört değerli ismin katılımıyla gerçekleşen söyleşi ve ardından düzenlenecek kokteyl ile misafirler ağırlandı.
Büyük ilgi gören etkinlik müze, sanat ve tarih severleri bir araya getirdi.
Etkinliğin söyleşi bölümünde;
Tarihçi ve yazar Nezih Kuleyin
Ankara Şehir Tarihçisi Haluk İmga
Mimar Ömer Türkoğlu
Arkeolog Necati Yalçın
Ankara’nın farklı dönemlerine ilişkin çok kıymetli bilgiler paylaştı.
Söyleşi, başkent Ankara’nın tarih ve kültür zenginliklerine ışık tutmayı amaçlıyordu.
Gökyay Satranç Vakfı 9. Kuruluş Yıldönümü Etkinliğine katılanlar, konuşmacıların ağzından bilinmeyen ya da az bilinen konulara dair bilgiler edindi.
Müzenin özellikleri ve kuruluşuna giden yol
Akın Gökyay’ın 1975 yılında başladığı ve 412 satranç takımına ulaşan satranç koleksiyonu 31 Ocak 2012 tarihinde Guinness Rekorlar Kitabına girmiş; Türkiye’deki tescilli, ilk ve tek satranç koleksiyonudur.
Müze, Ankara'nın Hamamönü semtinde ‘müzeler bölgesi’ olarak bilinen yerde bulunuyor. Geleneksel ‘Ankara Evi’ mimarisinde inşa edilen müze binası, 2015 yılında müze olarak hizmete girmiştir.
719 satranç takımına ulaşan koleksiyonda kültürel çağrışımları ve alındığı ülkelerin özelliklerini görmek mümkün…
Madagaskar’dan Şili’ye, Fransa’dan Kazakistan’a ve Türkmenistan’dan Meksika’ya kadar 110 ülkeden temin edilen satranç takımlarında tarihsel olayları ve her bir coğrafyaya özel kültürel etkileri görülüyor.
Koleksiyonda ahşap, metal, balık kemiği, mermer, sabuntaşı, keçe, polyester ve mermer tozu karışımından oluşan metal, sac ve döküm satranç takımlarına kadar çok sayıda materyalden üretilen satranç takımları yer alıyor.