Türkçede göktaşı olarak adlandırsak da bu cisimlerin İngilizce adı meteordur. Meteor kelimesi Yunanca kökenlidir ve yukarıdaki şey anlamına gelmektedir. Temel tanımıyla gök taşı, Dünya atmosferine giren uzay kayaları ve meteroidlerdir. Pek çok gök olayı gibi gök taşlarının Dünya atmosferine girmesi de çıplak gözle izlenebilir.

Göktaşı olayları çoğu zaman yeryüzünden 50 - 80 kilometre yükseklikte meydana gelir. En hızlı gök taşlarının saniyede 71 kilometre hıza ulaştığı görülmüştür. Her gün Dünyamıza 50 metrik ton gök taşı düşüyor ancak çoğu çakıl taşı kadar. Bunun nedeni atmosferdir. Gök taşlarının büyük bir bölümü Dünya atmosferine girdikleri anda yanmaya ve yok olmaya başlıyor.

Dünya atmosferine giren gök taşlarının büyük bir bölümü yanarak yok olsa bile bazıları bu süreci küçülerek atlatıyor ve yeryüzüne inmeyi başarıyor. Ancak yaşadıkları yanma o kadar yoğun ki ne kadar büyük olurlarsa olsunlar çoğu zaman yeryüzüne oldukça küçük bir parçaları düşüyor. Bu nedenle yolda yürürken bir gök taşı bulmanız gerçekten mümkün ama her ilginç taş, gök taşı olmayabilir.

Göktaşları hakkında ilginç bilgiler

Göktaşları yoğun olarak geldikleri zaman bir meteor yağmuru oluşturabilirler.

Göktaşları pek çok farklı nedene bağlı olarak oluşabilirler.

Yere ulaşmadıkça bir gök cismine gök taşı denmez.

Meteor yağmurlarının adları, bulundukları takımyıldızlarından gelir.

Göktaşları yaşlı, çok yaşlı olabilirler.

Göktaşlarının yanışı sırasında çok farklı renkler ortaya çıkabilir.

Ateş Topu olarak adlandırılan bir gök taşı, Venüs gezegeninden bile parlaktır.

Bazı geceler on binlerce gök taşı görülebiliyor.

Uluslararası Uzay İstasyonu gök taşlarına karşı korunuyor.

Editör: Kadir Gürhan