Temizlik malzemesi, su, elektrik, işçilik ve işletme giderlerindeki artışlar nedeniyle artan halı yıkama ücretleri vatandaşı zorluyor. Vatandaşlar halılarının tamamını yıkatmak yerine, acil olan halılarını yıkamaya gönderebiliyor. Ankara Kurutemizleyiciler, Çamaşır ve Halı Yıkamacıları Esnaf Odası Başkanı Cengiz Temel, halı yıkamacı esnafının artan giderlerine dikkat çekerek “Bünyemizde bulunan bütün esnaflar maliyetine çalışıyorlar. Giderleri karşılamak çok zor” dedi. Arz ve talep de azalma olduğunu anlatan Temel, “Senede iki sefer halı yıkatan müşteriler artık senede bir temizlik yaptırıyorlar. Evlerinin halılarını komple veren müşteriler senede iki sefere bölüp yarısını temizletip, diğer yarısını daha sonra temizletiyorlar” diye konuştu.

“Arz-talep azaldı: Vatandaşlar halılarının tamamını yıkatamıyor”

Ankara Kurutemizleyiciler, Çamaşır ve Halı Yıkamacıları Esnaf Odası Başkanı Cengiz Temel, ELİPS HABER’e halı yıkama fiyatlarına ilişkin bilgi verdi. Temizlik malzemesi, su, elektrik, işçilik ve işletme giderlerine işaret eden Temel, “Şu an bizim bünyemizde bulunan bütün esnaflar neredeyse maliyetine çalışıyorlar. Birincisi giderleri karşılamak çok zor. İkincisi arz ve talep de biraz azaldı. Senede 2 sefer halı yıkatan, temizleten müşteriler artık neredeyse senede bir temizlik yaptırıyorlar. Evlerinin halılarını komple veren müşteriler senede 2 sefere bölüp yarısını temizletip, diğer yarısını daha sonra temizletiyorlar. Acil olan halıları temizletiyorlar” dedi.

“İşçi bulmak çok zor”

İşçi bulmanın zor olduğuna dikkat çeken Temel, “İşçi çalıştırmak da bulmak da çok zor. O yüzden işçi maliyetleri de arttı. Adam başı 30 bin liranın üzerinde bir maliyeti var. Onlar da arttı. En küçük işletmede en az 5-6 kişi çalışıyor. Sadece işçi maliyeti 180 bin lira. Elektrik, sabun, mazot falan hiç hesap yok. Esnaf 300 bin lira para kazanacak ki kâra geçecek ama ayda 300 bin lira para kazanan esnafımız yok denecek kadar az. Çoğu kişi kendisi ya da ailesi çalışıyor. Öyle ayakta kalabiliyorlar ama diğer esnaflarımız şu an için maalesef maliyetine çalışıyorlar” diye konuştu.

“Tavan fiyat 100 TL”

Halı yıkama ücretlerine ilişkin bilgi veren Temel, “Biz tarife olarak halkımızın zarar görmemesi için tavan fiyat belirleriz. Şu an halı yıkamanın metrekare fiyatı 100 TL ama bunu uygulayabilen esnafımız çok az. 100 liranın üzerine temizleyen yok. Şu an ortalaması yaklaşık 50-60 lira civarında. Bunun yanında 30-40 liraya da halı temizleyenler var ama bunlar tabii ki kayıt dışı firmalar” ifadelerini kullandı.

“Halı kullanımı azaldı”

Kullanım şartlarının değiştiğini anlatan Temel, şunları söyledi:

21 Kasım spot piyasada doğal gaz fiyatları 21 Kasım spot piyasada doğal gaz fiyatları

“Kullanım şartları değişti. Bundan önceki senelerde ev yalıtımları biraz yetersizdi. Duvardan duvara halı serilirdi. Sobalarla ısınılırdı. Artık bunlar değişti. Halı kullanımı da çok azaldı. Eskiden bir evden 15-20 tane halı alırdık ama şimdi 3-4 halıya düştü. Bu da tabii ki maliyeti etkiliyor.”

“Sezon 2-3 aya düştü”

Kış aylarına girmeden bir talep olacağını ifade eden Temel, “Eskiden bizim sezonumuz 7-8 aydı ama şu an para kazanılacak sezon 2-3 aya düştü. Eylül ayı gibi, yani okulları açılırken başlıyor. Kasım ayında kadar sürüyor. Genelde kadınlar okul açıldıktan sonra temizliklere başlıyorlar” dedi.

“Yeni nesil halılar evde yıkandığı zaman sararma ve keçeleşme oluyor”

Halıların makinede yıkanması gerektiğini vurgulayan Temel, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Şu an evde kullandığımız halılar elde yıkanmaz. Önceki halılar polyesterdi. Evde yıkayabiliyorduk. Onlar elde yıkandığında su izi kalsa bile herhangi bir sararma falan olmuyordu ama şu andaki akrilik. Yani yün oranı biraz daha fazla. O yüzden o halılar evde yıkandığı zaman sararma ve keçeleşme olur. Zaten birçok müşterimiz önce evde halılarını yıkıyor. Daha sonrasında tekrar halı yıkamaya gönderiyor. Hanımlar, ‘Halılarımı kendim yıkadım. Sarı su lekesi kalıyor. Sararma oldu’ diyor. Tekrar yıkatıyorlar. Onlara iki katı bir maliyet olmuş oluyor maalesef. Yeni nesil halıların elde yıkanması mümkün değil.”

Muhabir: Deniz Dalgıç