İstanbul 13. Ağır Mahkemesi'ndeki duruşmaya 3 tutuksuz sanık ile sanık avukatları katılım gösterdi.

Mahkeme başkanı, dönemin Başbakanlık Dolmabahçe Çalışma Ofisi'ne ilişkin gerçekleştirilen eylemlere yönelik kamera kayıtları ve görüntülerle ilgili Adli Tıp Kurumu raporunun henüz hazırlanmadığını açıkladı. Bunun üzerine söz alan sanıklar ve avukatları, raporun hazırlanmasının ardından beyanda bulunacaklarını ifade etti.

Sanıklardan Volkan Eroğlu, 9 ay önce Adli Tıp Kurumuna gönderilen dosyaya dair raporun hala hazırlanmamasına tepki göstererek, "10 sene sonra gelir mi acaba hakim bey? Arkadaşımız İBB çalışanı, mağdur oluyor mesela. İnsanların geçimini sağlaması gerekiyor. Güvenlik soruşturmalarıyla ilgili bir şerh koyun" dedi. Mahkeme başkanı güvenlik soruşturmalarıyla ilgili durumun idari bir konu olduğunu ifade ederken, sanık Serkan Sevim ise "İşten çıkarıldım. En azından bir yazı yazın" diye konuştu.

Duruşma, Adli Tıp Kurumu raporunun beklenmesine karar verilerek, 1 Şubat 2024 tarihine ertelendi.

Çarşı davasının geçmişi

Gezi Parkı eylemlerine yönelik aralarında Beşiktaş taraftar grubu Çarşı mensuplarının da bulunduğu 35 sanığa, "Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını engellemeye teşebbüs etmek", "Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet", "terör örgütü kurma veya yönetme ile örgüte üye olma" suçlarından verilen beraat kararları, Yargıtay tarafından bozulmuştu.

Bozma ilamında İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesindeki Gezi Parkı olaylarına yönelik dosya ile bu dosya arasında hukuki ve fiili irtibat bulunduğu ifade edilerek, dosyaların birleştirilerek karar verilmesi istenmişti.

 Dosyalar İstanbul 13 Ağır Ceza Mahkemesinde birleşmişti

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi de 35 sanıkla ilgili yaptığı yargılamada, Yargıtay 16. Ceza Dairesinin bozma ilamına uymuştu.

"15 Temmuz darbe girişimi" ve "Gezi Parkı olaylarına" ilişkin Anadolu Kültür AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Osman Kavala ve firariler eski CIA danışmanı Henri Barkey ile Can Dündar'ın da aralarında bulunduğu 17 sanığın yargılamasını yapan İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi, Çarşı mensuplarının içlerinde bulunduğu 35 sanıklı davaya bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesine yazı yazarak, yargılama konusu eylemler açısından hukuki ve fiili irtibat bulunduğu nedeniyle dava dosyalarının birleştirilmesine yönelik görüş sormuştu.

Bu mahkemenin birleştirme konusunda muvafakat vermesinin ardından dava dosyaları, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinde birleştirilmişti.

Dosyalar tekrar ayrıldı

Davanın 21 Şubat 2022 tarihidne yapılan duruşmasında mahkeme heyeti, dosyada tutuklu sanık kalmaması, tüm sanıkların savunmalarının alınmış olması ve Yargıtay ilamında araştırılması istenen hususların henüz tamamlanmamış olmasını göz önüne alarak 35 sanığın yargılandığı bu dosyayı ayırmıştı.