Tünel kompleksi hakkında fikir vermesi açısından, İsrail Savunma Kuvvetleri'nin (IDF) Hamas'ın yer altı tünel ağının nerede bulunduğunu söylediği yerleri gösteren, kırmızı çizgili bir Gazze haritası bulunuyor.

gazze-tunel-harita

2021'deki çatışma döneminin ardından İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), hava saldırılarında 100 kilometreden fazla tüneli yok ettiğini söyledi. Bu arada Hamas, tünellerinin 500 kilometre (310 mil) uzandığını ve yalnızca yüzde 5'inin vurulduğunu iddia etti.

Bu rakamları bir perspektife oturtmak gerekirse, Londra Metrosu 402 kilometre (250 mil) uzunluğunda ve çoğunlukla yer üstünde yer alıyor.

İsrail Hamas'ın tünellerini deniz suyuyla doldurabilir mi?

Wall Street Journal'daki bir makaleye göre İsrail, Hamas ve Gazze'deki diğer silahlı gruplar tarafından kullanılan tünelleri su basmak ve savaşçıları dışarı atmak için kullanılabilecek kıyıya büyük pompalar kurdu.

Bu haber, BBC tarafından bağımsız şekilde doğrulanamadı. Ancak 2015 yılında Mısır'ın, Gazze sınırı boyunca yüzlerce tünelden oluşan bir ağı sular altında bırakmak ve gelişen kaçakçılık ticaretini sona erdirmek için yakındaki Akdeniz'den gelen deniz suyunu nasıl kullandığına dair tarihsel gerçekler de var.

Tunus’un iç kesimlerinde sıcaklık 49 dereceyi aştı Tunus’un iç kesimlerinde sıcaklık 49 dereceyi aştı

Wall Street Journal, ABD'li yetkililere dayandırdığı haberinde, İsrail ordusunun geçen ayın ortasında Gazze Şehri'nin kuzeyine beş pompa kurulumunun tamamlandığını bildirdi. Haberde, Filistin topraklarını kapsayan geniş tünel ağını haftalar içinde sular altında bırakabilecekleri bilgisi yer alıyor.

Tünellerde İsrailli rehineler olabilir

İşleri karmaşıklaştıran bir faktör de Hamas'ın "güvenli yerler ve tünellerde" sakladığını söylediği İsrailli rehineler olabilir.

Gazze genelinde geniş alanlara tuzlu su pompalama girişimleri, aynı zamanda yeraltı su kaynaklarına da zarar vererek ana su rezervini kirletebilir.

Editör: Halide Tonga