Türkiye’de bağımsız habercilik yapan gazetecilik kurumları da bir süredir Google Türkiye’nin yaptığı algoritma güncellemesi nedeniyle ciddi şekilde trafik kaybı yaşıyor.

“Google Haberler” ve “Keşfet” platformları üzerinden Türkiye’deki Gazete Pencere de dahil bağımsız mecraların görünürlüğünü ortadan kaldıran Google Türkiye, sitelerin yüzde 80’lere varan oranda trafik kaybı yaşamasına neden oldu.

Google Türkiye, değişen algoritmalar ve buna bağlı olarak neredeyse sıfırlanan görünürlük hakkında herhangi bir bilgilendirme yapmayıp şeffaflıktan uzak bir tavır sergilerken, bu durum ziyaretçi sayılarının azalması nedeniyle bağımsız medya organlarını önemli bir gelirden mahrum bırakıyor ve ekonomik darboğaza itiyor.

'Muhalif medyayı 2025'te zor günler bekliyor'

Gazete Duvar yazarı gazeteci Bahadır Özgür, bugün X’ten yaptığı paylaşımda bu konuya dikkat çekti. Özgür, okur trafiğinin yüzde 60-80 oranında düştüğünün altını çizerek paylaşımında şu değerlendirmeyi yaptı:

“Google'ın algoritma değişiklikleri ile internet üzerinden yayın yapan medyanın okur trafiği %60-80 oranında düşmüş. Gelirin de aynı oranda azalması demek bu. Böyle devam ederse pek çok haber sitesinin yaşaması imkansız olur. Google umursamıyor bile. Özellikle muhalif medyayı 2025'te zor günler bekliyor.”

'Sansürün ardında büyük bir fırtına var'

Google’ın bu sansürüne halktv.com.tr de tepki gösterdi. Sabah İsmail Küçükkaya’nın programına konuk olan halktv.com.tr Genel Yayın Yönetmeni Orhan Can, Google’ın tavrının haber alma özgürlüğüne darbe vurduğunu söyledi. Can, “Google tekel olduğu için istediğimi indiririm istediğimi çıkarırım diyor. Halkımız basit bir sansür demesin, bu sansürün ardında büyük bir fırtına var” dedi.

İsmail Küçükkaya ise "Ulusal güvenlik sorunu bu. Dünyanın pek çok ülkesinde özellikle AB'de Google ve benzeri teknoloji şirketlerine bu yüzden milyarlarca dolar ceza kesiliyor. Abd'de Trump istediklerini öne çıkardığı için Google gibi şirketleri şikayet etti. Demokrasi açısından sıkıntı yaratıyor” ifadelerini kullandı.

Okur ne yapabilir?

Google’ın, Türkiye’de iktidarın baskısıyla altında gazetecilik yapmaya çalışan bağımsız haber sitelerini hangi gerekçeyle kısıtladığı bilinmiyor. Ancak okurların bu tür engelleri aşmasının bir yolu var.

Unutulmamalı ki habere erişme konusunda Google bir zorunluluk değil, sadece bir alışkanlık.

Nitelikli haberlere ve özgün yorumlara ulaşmak isteyen okurlar, internet tarayıcılarının adres çubuğuna doğrudan haber mecralarının alan adını (örn./ www.gazetepencere.com) yazarak gözden kaçırılmak istenen gerçeklere ulaşabilir.

Naci Görür’den Malatya ve Rize depremi açıklaması Naci Görür’den Malatya ve Rize depremi açıklaması

Bağımsız gazeteciliği yaşatmak ve daha demokratik bir medya ortamı için kamuoyunu medya sitelerini doğrudan ziyaret etmeye çağırıyoruz.

Kaynak: Haber Merkezi