Hindistan'ın ev sahipliğinde bu yıl "Tek Yeryüzü, Tek Aile, Tek Gelecek" ana temasıyla düzenlenen 18'inci G20 Liderler Zirvesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı resmi karşılama töreniyle başladı. Vatandaşlar, G20 zirvesinin önemini merak ediyor. G20 nedir, neden önemli? soruları internette araştırılıyor. Peki G20 nedir, neden önemli? Sizler için derledik...

G20 nedir, neden önemli?

Resmi adı "Finansal Piyasalar ve Dünya Ekonomisi Zirvesi” olan G20, her yıl düzenlenen ve dünyanın en etkili 20 ekonomisinin temsilcilerini bir araya getiren kritik bir zirve. G8 Maliye Bakanlarının 25 Eylül 1999’daki Washington Toplantısı’nda, küresel sistem için önemli ülkelerden oluşan 20’ler Grubu (G20) resmen ilan edildi.

ABD, Almanya, Arjantin, Avustralya, Brezilya, Çin, Endonezya, Fransa, Güney Afrika, Kore, Hindistan, İngiltere, Japonya, Kanada, Meksika, Rusya, Suudi Arabistan, Türkiye ve grubun 20’nci üyesi Avrupa Birliği. Bu ülkelerin yanı sıra, üye olmamakla birlikte Uluslararası Para Fonu (İMF) Dünya Bankası, Birleşmiş Milletler, Dünya Ticaret Örgütü, OECD ve Uluslararası Çalışma Örgütü (İLO) de zirveye katılıyor.

G20 içerisinde sayılan ülkeler küresel gayri safi hasılanın yüzde 85’ini, dünya nüfusunun yüzde 66’sını, uluslararası ticaretin yüzde 75’ini, uluslararası yatırımın yüzde 80’ini temsil ediyor.

Editör: Betül Vural