Türkiye yeni sezonda 197,6 milyon dolarlık fındık ihraç etti Türkiye yeni sezonda 197,6 milyon dolarlık fındık ihraç etti

Enflasyonda yüzde 2'nin altını görerek Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) hedeflediği seviyenin altına gelen Fransa'da şimdi de yeni bir mali paket gündemde.

Fransa, Başbakan Michel Barnier'in genişleyen bütçe açığını kapatmak ve yatırımcıların ülkeye olan güvenini arttırmak için önümüzdeki yıl yaklaşık 60 milyar euro (66,4 milyar dolar) harcama kesintisi ve vergi artışı planlıyor.

Hükümet yetkilileri Çarşamba günü basına yaptığı açıklamada, bütçe açığının milli gelire oranının yüzde 6,1'den yüzde 5'e düşürülmesini hedeflediklerine işaret etti.

Toplam tutarın üçte ikisinden biraz fazlasının bakanlıklar, yerel yönetimler ve sosyal güvenlik sistemindeki harcama kesintilerinden kaynaklanacağı belirtildi. Varlıklı bireyler ve büyük şirketler için geçici vergi artışlarının yanı sıra yeşil vergilendirmenin artırılmasıyla yaklaşık 20 milyar euro gelir elde edilecek.

Hükümet yetkilileri Barnier'in vergi artışlarının sadece en büyük şirketleri ve en varlıklı bireyleri etkileyecek şekilde ayarlanacağı yönündeki mesajlarını da yeniden vurguladı. Aynı zamanda yüksek emisyonlu araçlara yönelik cezalar ve çevreyi en çok kirleten ulaşım türlerine yönelik vergilerle ilgili olası tedbirlerle birlikte yeşil vergilendirmenin yaklaşık 1,5 milyar euro artacağı belirtildi.

Yetkililer bütçenin tamamının 10 Ekim'de kabineye sunulacağını söyledi. Toplamda 40 milyar euroluk harcama kesintisinin yaklaşık yarısı devlet bakanlıklarının bütçelerinin sınırlandırılmasından kaynaklanacak.

Geri kalanı ise yerel yönetim harcamalarının yavaşlatılması ve sosyal güvenlik sistemindeki tasarruflardan gelecek.

Kaynak: Bloomberg