Tuz Mağarası / Çankırı
Tuz Mağarası’nın tarihi Hititlere kadar uzanmaktadır. Günümüzde Türkiye’nin en büyük kaya tuzu rezervlerinin bulunduğu Çankırı Kaya Tuzu Mağarası, kaya tuzu işletmesi amacıyla açılmıştır. Birçok insanın ziyaret ettiği yerler arasındadır.
Kaklık Mağarası / Denizli
Denizli’de bulunan Kaklık Mağarası 2002 yılından itibaren ziyaretçilere açık hale gelmiştir. Mağaranın gün ışığı almasıyla sarmaşıklar daha da canlanmıştır.
Tekkeköy Mağarası / Samsun
Dünyanın en eski yerleşim yerlerinden biri olan Tekkeköy Mağarasında M.Ö. 10.000 ve 60.000 yılları arasında insanların yaşamış olduğu ve 14 uygarlığa ev sahipliği yaptığı tahmin ediliyor.
Tınaztepe Mağarası / Konya
Türkiye’nin en büyük mağarası olma özelliğine sahiptir. Konya ilinin Seydişehir ilçesinde bulunan mağara 22 km uzunluğundadır. Oldukça görkemli olan mağara gezilmesi gereken yerlerdendir.
Karain Mağarası / Antalya
Türkiye’nin en büyük mağarası olarak bilinmektedir. Bu mağarada Paleotik çağdan kalan kalıntılar bulunduğu bilinmektedir. Karain Mağarası Dünya Mirası listesine adaydır.
Taşkuyu Mağarası / Mersin
Mağaranın içinde oluşan inciler, sarkıtlar, dikitler ve damla taşları Türkiye’de nadir görülen oluşumlardandır. Taşkuyu Mağarası yaklaşık 470 metre uzunluğundadır.
Karaca Mağarası / Gümüşhane
Dolomotik kireç taşından oluşan damlataşı havuzları, mağara çiçekleri ve birçok doğal oluşumun olduğu Karaca Mağarası ziyaret edilmeyi bekliyor. Bu mağaranın en önemli özelliklerinden birisi sarkıt ve dikitlerin 1 cm uzamasıdır. Dolayısıyla da mağaranın yaşı 15 milyon yıl olduğu tahmin edilmektedir.
Gürcüoluk Mağarası / Bartın
Gürcüoluk Mağarası 2013 Yılında Tabiat Parkı ilan edilmiştir. Bu mağarada fosillere rastlamak mümkündür.
Cüceler Mağarası / Antalya
Cüceler Mağarası, doğal oluşum sebebiyle insanların merakını daha çok arttırmaktadır. Eski bir hikayeye göre küçükbaş hayvanı olanlar vergi vermemek için hayvanlarını bu mağarada muhafaza ederlermiş.
Çal Mağarası / Trabzon
2003 yılında ziyaretçilere açık hale gelmiştir. Çal Mağarası dünyanın ikinci en uzun mağarası olarak biliniyor.
Astım Mağarası / Mersin
Mersin’in Silifke ilçesine bağlı Narlıkuyu Mahallesi’nde bulunan mağara 15 metre derinliğe sahiptir. Bir rivayete göre mağaradaki sarkıtların ve dikitlerin astım hastalarına iyi geldiği bilinmektedir. Bu yüzden de mağara insanların ilgisini çeken turistik mekanların başında geliyor.
Cennet Cehennem Mağarası / Mersin
Mağaranın içinde oluşan kireç tabakasının eriyerek içindeki suyu boşaltmasıyla oluşan obruklardır. Oluşan obruklara cennet ve cehennem adı verilmiştir. Cehennem obruğunun oluşumu ve derinliği yüzünden inilmesi mümkün değildir. Cennet obruğunun tabanındaki mağara girişinde taştan yapılma kilise bulunmaktadır.
Fosforlu Mağara / Muğla
Mağaraya adının verilmesinin sebebi, mağaranın içinde bulunan berrak suyun ay ışığını yansıtması sonucu aldığı görüntüden gelmektedir
Zeus Adası / Aydın
Eski çağda toplantı merkezi olan Panionion günümüzde Güzelçamlıda bulunmaktadır. Bir rivayete göre Hz. İsa’nın annesi Meryem yolculuk esnasında dinlenmek için girdiği bu mağarada yıkanır. Ayrıca mağaranın içinde bulunan suyun kadınları güzelleştirdiğine inanılmaktadır.