Aşılara karşı güven dünya genelinde azalıyor.

Birçok ülkede çoktan silinme noktasına gelen kızamık gibi çocukluk hastalıkları yeniden yükselişte.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve Unicef, 13 Mart'ta yayımladıkları ortak raporda Avrupa ve Orta Asya'da kaydedilen kızamık vakalarının son 25 yılın zirvesine çıktığını açıkladı.

Türk Tabipleri Birliği'nin (TTB) Sağlık Bakanlığı verilerinden derlediği sonuçlara göre Türkiye'de çocuklarına aşı yaptırmayanların sayısı yüz bine yaklaştı.

BBC Türkçe'ye konuşan uzmanlar Türkiye'de aşı karşıtlığının 2015'ten itibaren belirgin biçimde arttığını söylüyor.

AYM kararı etkiledi

Bunda aynı yıl çocuklara aşı yapılmasını ebeveyn rızasına bağlayan Anayasa Mahkemesi (AYM) kararının en önemli faktör olduğu düşünülüyor.

Lancet'te 2020'de yayımlanan küresel bir araştırmaya göre Türkiye'de aşıların güvenli olduğu görüşüne kesinlikle katılmadığını söyleyenlerin oranı 2015'te yüzde 1.7 civarındayken 2019'da yüzde 2.5'e yaklaştı. Covid-19'un bu tabloyu daha da karmaşıklaştırdığı düşünülüyor.

Çocukluk aşılarında son durum ne?

TTB'ye göre Türkiye genelinde 0-4 yaş nüfus için aşı devamsızlığı oranı yüzde 10'a yaklaştı. Birliğin Sağlık Bakanlığı verilerinden yaptığı hesaplamalara göre Türkiye'de çocuklarına aşı yaptırmayan ailelerin sayısı 2014'te 1370 iken, 2016'da bu sayı 11 bini, 2017'de de 23 bini geçerek 2024 yılı itibarıyla 100 bine yaklaştı.

BBC Türkçe'ye konuşan TTB Başkanı Prof. Dr. Alpay Azap, bu konuda şunları söylüyor:

"Daha önceden görmediğimiz bulaşıcı hastalıkların sayılarında bir artış görüyoruz. Mesela kızamık, boğmaca sayıları artıyor. Risk gruplarında olup grip aşısını yaptırması gereken kişiler aşılarını yaptırmıyor.”

Uzmanlar aşı karşıtlığıyla mücadelede kamuoyunda daha fazla bilimsel iletişim ve toplumda güven inşa etmenin önemli olduğu konusunda hemfikir.