Venedik: Avrupa'nın en popüler şehirlerinden biri olan Venedik'in alametifarikası olan kanalları ve labirent sokakları önceki yıllarda her gün 100 bin kişi tarafından ziyaret ediyordu. İtalya 25 Nisan 2024'ten itibaren turistlerden ayak bastı parası ve internet üzerinden önceden rezervasyon almaya başladı. Yılda 20 milyon turistin ziyaret ettiği kente girmek isteyen turistler, sembolik olarak 5 euro ödüyor.

Barselona: Bazı bölgelerde ziyaretçi sayısına kota kondu. Daha önce tarihi merkezdeki tur grupları 20 kişiyle sınırlandırılmış ve megafon kullanımı yasaklanmıştı. Rehberli gruplara artık izin verilmiyor. Kuralları çiğneyenlere 3 bin Euro’ya kadar para cezası verilebiliyor. Otellerde bir geceliğine ödenen vergi 5.25 euro'dan 6.75 euro'ya çıkarıldı. Bir haftalık vergi 47.25 euro olarak belirlendi.

Amalfi: Haziran 2022'den itibaren, yoğun sezonda, plakaları tek rakamlarla biten araçlar Vietri sul Mare ve Positano arasındaki işlek yolda yalnızca çift sayılı tarihlerde, çift sayılı araçlar ise yalnızca tek sayılı tarihlerde seyahat edebiliyor.

Santorini: Mavi-beyaz evleriyle ünlü Yunan adasına 2018 yılında 2 milyon turist geldi. En yoğun günlerde sadece kruvaziyer gemilerinden 18 bin ziyaretçi indiği belirtiliyor. Bununla mücadele etmek için yetkililer 2019'dan itibaren kruvaziyer yolcu girişlerini günde 8 bin ile sınırlandırdı.

Seyşeller: Pastoral kumsallarıyla ünlü Seyşeller son 10 yılda turizmde büyük bir artış gördü. Öyle ki bazı yıllar ülke nüfusunun yaklaşık 4 katı turiste ev sahipliği yaptı, yani 360 bin turiste... Turizmi sürdürülebilir hale getirmek için hükümet ziyaretçi sayısına bir sınırlama getirdi.

Floransa: Geçen yıl haziran ayında belediye, günlük ev kiralamayı yasakladı. Sayıları 11 bine ulaşan kısa süreli oda kiralama işi, bölgenin yerli halkını olumsuz etkileyince yasak kararı geldi. Kentin tamamı tarihi olduğundan vereceğiniz en küçük zarar bile yüklü miktarda ceza ödemenize neden olabilir. İtalyanların Firenze dediği Floransa'nın geçen yıl turizm geliri 5.5 milyar euro oldu.

Hallstatt: 1997'de UNESCO'nun Dünya Mirası Listesi'ne alınan Hallstatt'ta sadece 775 kişi yaşamasına rağmen kasabaya günde 30 bin turist gidiyor. Alınan önlemler çerçevesinde tur otobüsleri ve yabancı plakalı otomobiller, kasaba merkezine sokulmuyor.

Bali: Bali, pandemi öncesi yılda ortalama 6 milyon uluslararası ziyaretçisiyle Endonezya'nın başlıca turizm merkezi olarak kabul ediliyordu. Ziyaretçi başına yaklaşık 10 dolar turist vergisi uygulanmasıyla Bali yetkilileri adada "daha yüksek kalitede sürdürülebilir turizm" elde etmeyi umuyor.

Amsterdam: Ziyaretçiler Amsterdam'ın muhteşem kanallarını ve tarihi mimarisini seviyor. Ancak son yıllarda Hollanda başkentini istila eden kalabalıklarla başedemez hale geldi. Bu nedenle yetkililer kenti yaşanabilir kılmak için yeni bir plan açıkladılar. Önlemler arasında nehir yolculuklarının sayısının sınırlandırılması, Red Light District'teki mekânların kapanış saatlerinin erkene alınması, gürültücü gruplarla mücadele için önlemler alınması ve tatil amaçlı kiralık ev ve pansiyonlara ilişkin politikaların sıkılaştırılması yer alıyor

Machu Picchu: Peru'nun bu olağanüstü tarihi mekanı Birleşmiş Milletler'in uyarısı üzerine artık koruma altında. Machu Picchu'ya girişteki bilet satışlarının kontrol altında tutulmasını sağlayacak düzenlemeler yapılıyor. Turistler, bölgede 4 saatten fazla kalamayacak ve tarihi yapıya zarar verenler ağır para cezalarıyla karşı karşıya kalacak. Tur rehberleri sadece 16 kişilik grupla bölgeyi gezecek ve belirlenen güzergah dışına çıkamayacak.

Dubrovnik: Güney Hırvatistan'da Adriyatik Denizi kıyısındaki Dubrovnik "Kentimize Saygı" kampanyasıyla turist sayısını kısıtlıyor. UNESCO'nun Dünya Mirası kapsamındaki kent; tarihi yapılara girip çıkmayı, hatta tırmanmayı, özel izin olmadan kent içinde motorlu taşıt kullanmayı, mayo ile kenti dolaşmayı, kültürel miras mekanlarında yiyip içerek etrafı kirletmeyi büyük suç sayıyor. Para cezası çok ağır.

ABD Ulusal Parkları: Ülke pek çok ulusal parka sahip. Bu parklara giriş son derece ucuz. 2 dolar ödeyen her turist, otomobiliyle parka girebiliyor. Ancak yolda karşıdan karşıya geçmeye çalışan anne ayı ve yavrularını beklememek ağır para cezası gerektiriyor. Elbette sadece ayı ailesine değil tüm diğer hayvanlara karşı da hassas olmalısınız.

Everest Dağı: Aşırı turizm dağa yapısal zarar verdiği gibi tehlikeli koşulları sebebiyle ziyaretçiler için ölümcül olabilir. Nepal, bu sorunu hafifletmek amacıyla zirveye çıkanların sayısını sınırlamak için bir kota sistemi getirdi. Yeni kurallara göre, dağcıların başka bir büyük dağa tırmandıklarını kanıtlamaları, rehberlerin de en az üç yıllık deneyime sahip olmaları gerekiyor.

İzlanda: İzlanda topraklarında turizmi kısıtlamayı planlıyor. Parlamentoya sunulan bir raporla, adanın belirli yerlerinin zarar görmesi nedeniyle bu yerlere girişlere sınırlama getirilmesi istendi. Zarar görmüş yerlerin onarımı için turizm vergisi getirildi.

Roma: İtalya'nın başkentinde son derece dikkatli dolaşmalısınız. Yaptığınız her hareket, attığınız her adım, para cezasına dönüşebilir. Toplum içinde üstsüz dolaşan erkekler, köprü korkuluklarına kilit asanlar, sandviç yiyip yerlere döke döke dolaşanlar, tarihi eserlere zarar verecek şekilde hareket edenler turizm polisleri tarafından ağır para cezasına çarptırılıyor. Özellikle Trevi Çeşmesi'ni ziyaret edenler çok dikkatli olmalı. Suya girenler, çeşmeye zarar verecek şekilde hareket edenler, olmayacak yerlere oturanlar ceplerinde yüklü para taşımalılar.