En çok başvuru hangi ilçelerden yapılıyor?
Maraş merkezli depremler nedeniyle kiralık konut krizi arttı. İnsanlar fay hatlarına uzak yerleri tercih etmeye başladı. Bazı ev sahiplerinin ise bu çaresizliği kullanarak kira fiyatlarını yükseltti. Özellikle İstanbul'da en çok hissedilen konut kriziyle ilgili Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı yol haritasını belirledi. İstanbul'un rezerv alanlarına 350 bin konut yapılacak.
Bakan Özhaseki'nin TRT Haber'deki konuşmasından öne çıkan bölümler şöyle: "Depremzedelere Yerinde Dönüşüm projesi kapsamında Yapım ve Dönüşüm Ofisleri açıyor, bakanlığımızın denetiminde vatandaşlarımıza kendi evini yerinde dönüştürebilsin diye 500 bin lira hibe ve 500 bin lira faizsiz kredi desteği sağlıyoruz. İş yerleri için 250 bin lira hibe verilecek. Zeminde sorun yoksa 'Evini yerinde dönüştür' diyeceğiz. Her bir daire için de 500 bin lira hibe 500 bin lira da kredi veriyoruz. Bu sadece 100 metrelik brüt evler için.150 metrekareye kadar olan evler içinse 700 bin lira, 150 metrekareyi geçiyorsa 800 bin lira kredi veriyoruz. Bu kredinin ödemesi 2 sene ödemesiz 10 sene geri ödemeli ama sıfır faizli.
Posta'da yer alan habere göre, yerinde Dönüşüm Projesi'ne birkaç saat içinde 2 binin üzerinde müracaat yapıldı. Peki müteahhit yarı yolda bırakır giderse ne olur? TOKİ güvencesinde sonuna kadar biz yapacağız. Yarım kalan evleri de biz yapacağız. O yüzden bu fırsattan herkesin istifade etmesi lazım. Ki bugün akşamüstü açabildik biz bu e-Devlet üzerinden müracaatları. Şu ana kadar ben bir saat önce sordum arkadaşlardan 2 bin kadar müracaat vardı. Fay hatları, dere yatakları ve zemin sıvılaşmasının olduğu yerlerde yeni yapılar asla yapılmayacak.
Bize daha çok köy evimizi kendimiz yaparız talebi geldi. Bize tip projesi verin dediler. Biz de bir karar aldık; 6 tip köy evi projesini isteyen vatandaşa vereceğiz, onlar da uygulayabilecek. Şu ana kadar 1 milyon 207 bin müracaat var 200 bin bina ediyor bu. En çok riskli binalardan başlayarak yarısı bizden kampanyasını devam ettireceğiz. İstanbul için özel bir birim kuracağız başka çaresi yok. Yani İstanbul'da bu işi biraz daha pratikleştirecek bu tür engel çıkaranları aşabileceğimiz, çok hızlı davranabileceğimiz, işi insanların gönlüne bırakmayacağımız bir ortama doğru getirmek durumundayız.
5 nokta 8 milyon bağımsız birim var İstanbul'da. Risk taşıyan ne kadar birim var 1,5 milyon, 4'te 1'i risk taşıyor. İstanbul'da rezerv alanlara bir an önce sağlam konutlar yapacağız. Etraftaki ilçelerde en riskli yapıları oraya taşıyacağız. Anadolu yakasında 150 bin konutluk, Avrupa yakasında da 200 bin konutluk yer tespit ettik. İstanbul'da rezerv alanlarda 350 bin konut yapacağız. Belediye Başkanlarının birinci işleri kentsel dönüşüm olmalı.
YARISINI DEVLET ÖDEYECEK
Öte yandan, Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) eliyle dönüştürülecek olan riskli konutlardaki 2+1 dairelerde 750 bin lirası devletten kalan 750 bin lirası aylık 5 bin 625 lira taksit, 3+1 dairelerde ise 900 bin lirası devletten kalan 900 bin lirası aylık 6 bin 750 lira taksit imkanı sağlanacak. Bu süreçte, 10 bin 500 lira taşınma, aylık 5 bin 250 lira ise kira desteği verilecek.
5 ADIMDA YARISI BİZDEN KAMPANYASI
''Adım 1- Vatandaşlarımız, e-devlet veya ofislerimiz üzerinden başvuru yapacak. (Bu süreç 29 Mayıs'ta tamamlandı) Adım 2- Biz ön inceleme yapıp keşif raporu hazırlayacağız. Adım 3- Anlaşma sağlanan binayla ilgili protokol hazırlanacak. Adım 4- Ruhsat alma süreci başlayacak. Adım 5- 2 yıl içince inşaat süreci tamamlanacak.''
EN ÇOK BAŞVURU HANGİ İLÇELERDEN?
1 milyon 19 bin 471 bağımsız birim için 269 bin 670 başvuru yapılırken 118 bin konutta projelendirme çalışmaları başlatıldı. Şu ana kadar incelenen 20 bin 275 binada yüzde 67, 14 bin 126 binada ise yüzde 100 uzlaşma sağlandı.
Kampanyaya en çok başvuru Bahçelievler, Bağcılar, Güngören, Üsküdar, Fatih ilçelerinden, en az başvuru ise Adalar, Şile, Çatalca, Başakşehir ve Beykoz ilçelerinden yapıldı. | Kaynak: Duvar