Üniversite öğrencilerinin başı çektiği protestolar dünya medyasında da yankı uyandırdı.
19 Mart’ta İstanbul büyükşehir ve ilçe belediyelerine ‘terör’ ve ‘yolsuzluk’ soruşturması başlatılmış, İmamoğlu dahil 106 kişi için gözaltı kararı çıkarılmıştı. Şu an İmamoğlu dahil 90 kişi gözaltında. Dünya medyası 19 Mart’tı ‘Erdoğan’ın ana rakibi gözaltında’ başlıklarıyla duyurmuştu.
Aynı gün, İstanbul Üniversitesi öğrencileri üniversitelerinin diploma iptali kararına tepki göstermek için protestoya başladı. Kısa sürede diğer üniversitelere sıçradı, farklı illere yayıldı ve şu an giderek büyüyor. Peki dünya medyası protestoları nasıl görüyor?
Britanya merkezli The Guardian
Başlık: İmamoğlu’nun gözaltına alınmasının ardından kalabalık, protesto yasağını deldi
Özet: The Guardian, ana muhalefetin müstakbel başkan adayı İmamoğlu’nun tutuklanmasına öfkelenen halkın belediye binası önünde toplandığını, öğrencilerin de dondurucu soğukta yürüdüğünü yazdı.
Ayrıca protestolara katılmış ama ‘sonuçlarından korktuğu’ için tam adını vermeyen bir kadının şöyle dediğini yazdı: ‘‘Ben siyasi nedenlerle burada değilim. Bu siyaset üstü bir mesele, bu bir haksızlık.
Britanya merkezli Middle East Eye
Başlık: İmamoğlu’nun mezun olduğu okulun öğrencileri, İmamoğlu’nun tutuklanmasına karşı protesto düzenledi
Özet: Middle East Eye, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve AKP’ye karşı son yılların en büyük sokak protestolarının yapıldığını yazdı. Gazeteye göre sokaktaki aktivistler, üniversite ve Türkiye demokrasisinin ‘sistematik olarak parçalandığını’ söylüyor.
Sokaktaki birçok öğrenci için İmamoğlu meselesinin, karşılaştıkları bir dolu sorunun yalnızca sonuncusu olduğu yazıldı. Gazete ayrıca, İstanbul Üniversitesi Öğrenci Dayanışması’yla konuştuğunu ve grubun aslında CHP’yi sevmediğini, fakat gruba göre İmamoğlu’na gözaltı kararının demokrasiye yönelik direnilmesi gereken bir saldırı olduğunu yazdı.
ABD merkezli CNN
Başlık: Binlerce Türk protestocu yasağa meydan okudu
Özet: CNN, İBB başkanının anti-demokratik şekilde gözaltına alınmasıyla binlerce kişinin protesto yasağına rağmen sokaklara çıktığını yazdı. Protestocuların belediye binası önünde, polis karakollarında, üniversitelerde ve meydanlarda toplandığını; barikatlarla yolları kapatan polisle arbede yaşadığını anlattı.
Ayrıca, 2013’te Gezi Parkı protestolarının şiddetli devlet baskısına yol açmasının ardından Türkiye’de sivil itaatsizliğin bir hayli azaldığı vurgulandı.
Britanya merkezli BBC
Başlık: Onlarca kişi tutuklandı, Erdoğan protestoları kınadı
Özet: Muhalefetin kilit isminin gözaltına alınmasının ardından başlayan protestolarda, Erdoğan’ın göstericileri ‘sokak terörüyle’ suçladığını yazdı.
Fransa merkezli Libération
Başlık: ‘Susmamanız lazım’: Gözaltındaki İBB başkanı ‘millete’ seslendi, protestocular yeniden toplandı
Özet: 1973’te Fransız filozof Jean-Paul Sartre’ın kurduğu Libération, protestocuların Türkiye ekonomisinin başkentinde yoğunlaştığını yazdı. Haberde internetin kısıtlandığı, liranın değersizleştiği, yolların kapandığı ve sembolleşen Gezi Parkı’nın barikatlarla çevrildiği anlatıldı.
Gazete, 2019’da İstanbul’u kazanarak Erdoğan ve ekibinin yirmi yıllık hakimiyetini bitiren İmamoğlu’nun, ‘bertaraf edilmesi gereken adam’ haline geldiğini yazdı. Ayrıca, Fransa ve Almanya dışişleri bakanlıklarının, İmamoğlu kararını kınadıklarını ve bunun Türk demokrasisine bedel ödeteceğine ilişkin uyarılarına haberde yer verdi.
Hindistan merkezli Times of India
Başlık: Alev Alev: Erdoğan’a karşı isyan Ankara ve İstanbul’da tırmanırken ayaklanmalar, silah sesleri ve biber gazı
Özet: Hindistan’ın en büyük dördüncü gazetesi, İmamoğlu’nun gözaltına alınmasının halktaki öfkeyi körüklendiğini ve hükümet karşıtı kitlesel protestoların sürdüğünü yazdı.
ABD merkezli Bloomberg
Başlık: Erdoğan ile göstericiler arasında sert çatışma kapıda
Özet: Bloomberg, Erdoğan’ın, ana muhalefet partisinin ülke çapında protesto çağrısına karşı sert bir tavır aldığını yazdı. Haberde binlerce kişinin İmamoğlu’nun gözaltına alınmasıyla sokaklara döküldüğü ve Erdoğan’ın bu olaylardan kendini uzak tutmaya çalıştığı vurgulandı.
Ayrıca Türk hisse senetlerinin 2008’den beri en kötü haftalık düşüşü yaşadığı, liranın sert düştüğü ve devlet borcunu sigortalamanın maliyetinin arttığı, bunların da finans piyasalarında büyük sarsıntıya yol açtığı yazıldı.
ABD merkezli CNBC
Başlık: Siyaset kontrolden çıktı: Türkiye muhalefet liderinin tutuklanmasının ardından protestolarla ve yatırımcı kaçışıyla karşı karşıya
Özet: CNBC, çarşamba İmamoğlu’nun gözaltına alınmasıyla dünya borsalarındaki en sert düşüşün Türk borsalarında görüldüğünü ve önlem olarak merkez bankasının yaklaşık 10 milyar dolar sattığını yazdı. İçişleri Bakanlığı yetkilileri gazeteye, mahkemelerin bağımsız olduğunu söyledi ve tutuklamaların siyasi olmadığını söyledi.
ABD merkezli Democracy Now
Başlık: ‘Ulusal İradeye Darbe:’ Türkiye’de İmamoğlu’nun tutuklanmasının ardından tutuklamalar ve kitlesel protestolar
Özet: Democracy Now!, ‘otoriter Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın en büyük rakibi İmamoğlu’nun tutuklanmasıyla başlayan kitlesel protestoların sürdüğünü yazdı. İmamoğlu’nu destekler bazı sosyal medya paylaşımları nedeniyle 37 kişinin çarşamba gözaltına alındığını ekledi.
Haberde Bülent Gülten isimli bir protestocunun da ifadelerini aktardı:
‘‘Bu ulusal iradeye ve demokrasiye darbedir. Yabancı ülkelerin gözünden bugün Türkiye’de demokrasi, adalet bitmiş ve iktidarla hizalanmayan herkes hapisteymiş gibi görünüyor. Bu ne demek biliyor musunuz? Tek adam rejimi şöyle diyor: ‘Türkiye’de seçim meçim yok. Kral benim. Seçimler yapılmayacak.’’’
Fransa merkezli France 24
Başlık: Binlerce kişi İmamoğlu’na destek için yürüdü, Erdoğan’a meydan okudu
Özet: Çarşamba günü İstanbul’da başlayan protestoların 32 ile yayıldığını yazan France 24, bu akşam (21 Mart) 10 bini aşkın kişinin belediye binasına yürüdüğünü aktardı.
Ayrıca polisin, perşembe İstanbul ve Ankara’da protesto düzenleyen öğrencilere karşı plastik mermi ve göz yaşartıcı gaz kullandığını yazdı.