Tristan da Cunha, Britanya Denizaşırı Toprakları
Dünyada karaya en uzak ada olarak bilinen Tristan da Cunha, 1506’da Portekizli denizci Tristao da Cunha tarafından keşfedilmiştir. 275 kişilik nüfusu olan adada hastane, postane, okul gibi birçok kurum bulunmaktadır. Yalnızca gemi ile ulaşımın mümkün olduğu adanın ana geçim kaynağı ise çiftçilik mesleğidir.
Niue Adası
Dünyadaki en küçük ülkelerden biri olan Niue adasının en ünlü yeri Eboni Ormanı. Bu orman kireçtaşı mağaraları, mercan kayalıkları ve abanoz ağaçlarından oluşmaktadır. Aynı zamanda ziyaretçilere yunus ve balinaları izleme fırsatı sunan ada, Yeni Zelanda’nın yaklaşık 2.500 mil kuzeydoğusunda bulunmaktadır.
Sokotra Takımadası, Yemen
Unesco Dünya Doğal Miras Listesi’nde yer alan adada tahmini nüfus 50.000’dir. Hava ve deniz yoluyla ulaşım sağlanabilen adada zengin bir bitki örtüsü bulunmaktadır. Sokotra Takımadası, Abd Al Kuri, Samha ve Darsa adındaki üç küçük adacık ve ana ada Sokotra’dan oluşmaktadır.
Ittoqqortoormiit, Grönland
Teknik olarak ada sayılmayan Ittoqqortoormiit, Grönland’ın en ıssız yerleşim bölgelerinden biridir. Yalnızca 450 kişilik nüfusu olan ada, yılın dokuz ayı kar ve buzla kaplıdır.
Hans Adası, Kanada/Danimarka
İsmini kaşif Hans Hendrik’ten alan Hans adası, Kuzey Amerika’da bulunmaktadır. Kanada ve Danimarka’nın arasındaki Gröland bölgesinde yer alması, iki ülkenin adanın üstünde hak talep etmesine sebep olmuştur. Ada, 2022 yılında iki eşit bölgeye bölünerek her iki ülkenin de egemenliğine girmiştir.
Ayı Adası, Norveç
1596 yılında Hollandalı kaşift Willem Barents tarafından keşfedilen adanın ismi, keşif esnasında görülen kutup ayılarından gelmektedir. İnsanların yaşamadığı Ayı Adası’nda deniz kuşu kolonileri hayatını sürdürmektedir. Ada, nadiren kutup ayıları tarafından da ziyaret edilmektedir.
Longyearbyen, Norveç
Dünyanın en kuzeyindeki kasaba olarak bilinen adada tahmini nüfus yaklaşık 3.000 kişi olarak bilinmektedir. Yerel ren geyikleri, kutup ayıları, morslar, tilkiler ve hatta nadir görülen balina türlerinin bulunduğu adada, kışlar çok sert geçmektedir. Adaya ulaşım ise hava yoluyla sağlanmaktadır.
Bouvet Adası, Norveç
Yalnızca bazı yolcu gemileri ile ulaşımın mümkün olduğu Bouvet adası, 1825’te İngiltere’nin egemenliğindeydi. 1928 yılında ise günümüzdeki sahibi Norveç’in egemenliğine geçmiştir. Günümüzde bu adada yalnızca kürklü foklar ve penguenler yaşamaktadır. Adanın kıyısındaki buz yarları ve kayalık yüzey sebebiyle insanların bu adaya seyahat etmesi oldukça zordur.
Kuzey Sentinel Adası, Hindistan
Hindistan’a bağlı bir yerleşim yeri olan Kuzey Sentinel Adası’na ulaşım imkansızdır. Çünkü adanın yerli halkı Sentinel kabilesi, dış dünyaya kapalı yaşamaktadır. Adaya gelen yabancıları şiddetle reddeden yerlilerin, ziyaretçilerden birkaçını öldürdüğü de biliniyor. Bu yüzden adaya girişler 2005 yılında Hindistan hükümeti tarafından yasaklanmıştır.