1. Hamburg, Almanya
Geniş park alanlarına sahip şehirden yüzlerce kanal geçiyor. Hamburg, su yolları, halka açık bahçeler, ağaçlarla kaplı sokaklar ve banliyö parklarıyla yeşil bir şehirdir. Hamburg'un 2050 yılına kadar hedefi CO2 emisyonlarını yüzde 80 azaltmak.
Ayrıca Hamburg'un "Yeşil Ağ" oluşturma planı da şehrin kimliğini şekillendiriyor. Şehirde araç ihtiyacını ortadan kaldırmayı hedefleyen Hamburg, turistik noktaları şehir merkezinden erişilebilir hale getirerek planı kamuoyuna duyurdu.
2. Calgary, Kanada
Calgary, Rocky Dağları ile Kanada'nın çayırları arasında yer almaktadır. Batı Kanada'dadır ve nispeten turist içermez. Calgary, en iyi atık su arıtma sistemine yatırım yaptı ve çöp sahası atıklarının miktarını büyük ölçüde azalttı.
Ayrıca belediye, sigara izmaritlerini düşüren veya çöplerini arabanın camından dışarı atanlara da para cezası uyguladı. Calgary'nin "Yeşil Calgary" girişimi daha yeşil bir yaşam tarzını teşvik ediyor. Şehir, 2025 yılına kadar çöp sahası atıklarını yüzde 70 oranında azaltmayı hedefliyor.
3. Honolulu, Hawaii
Eyalet başkenti olarak Honolulu, tüm eyalet mali operasyonlarının merkezi olarak hizmet vermektedir ve büyük siyasi ve kültürel toplantılar için önemli bir mekandır. Honolulu'nun yerlileri şehri temiz tutarak vatandaşlık bilincini gösteriyor. Yerel halk, plajların temiz tutulması, hassas yaşam alanlarının korunması ve hem karada hem de suda yaşayan hayvanların korunması gerektiğinin bilincindedir.
Ek olarak, Honolulu yıl boyunca en düşük parçacık seviyelerinden birine sahiptir ve ne yüksek ozon ne de yüksek parçacık kirliliği günleri vardır.
4. Kopenhag, Danimarka
Kopenhag 2 milyona yakın nüfusu olan bir metropol. Şehir iyi yapılandırılmıştır, mükemmel bir şekilde çalışmaktadır ve en üst düzeyde hizmetlere sahiptir. Kopenhag'da çok sayıda bisikletçi olması nedeniyle geniş bisiklet yolları ve yaya dostu caddeler vardır. Çevre dostu ulaşım öne çıkmaktadır.
Buna ek olarak Kopenhag hükümeti, su kalitesini iyileştiren, su ve hava kirliliğini azaltan kanalizasyon arıtmasına önemli yatırımlar yaptı. Ayrıca sakinler için geri dönüşüm ve sınıflandırmayı eğlenceli hale getiren tesisler de var. Kopenhag'da ayrıca insanların eski eşyalarını özgürce takas edip bağışlayabilecekleri özel alanlar da var.
5. Helsinki, Finlandiya
Finlandiya'nın başkenti Helsinki, Finlandiya Körfezi'nde yer almaktadır. Şehrin temizlik konusundaki itibarına katkıda bulunan faktörler arasında büyük Avrupa şehirlerinden uzak konumu da yer alıyor. Bu, uzun mesafeli kirlilik geçişinden kaynaklanan emisyonların azaltılması anlamına gelir.
Ayrıca şehri daha yeşil hale getirmek için birçok değişiklik yapmışlardır. Mahalle sakinleri bu fikri araba yerine motosiklete geçerek memnuniyetle karşıladı. Helsinki'de 1.500 kilometreden (900 mil) fazla bisiklet yolu bulunmaktadır. Şehir aynı zamanda 2025 yılına kadar araba sahibi olmayı da ortadan kaldırmayı umuyor.
6. Singapur
Singapur dünyanın tek ada şehir devletidir. Sıkı çevre ve temizlik düzenlemeleriyle tanınır. Şehrin bakımlı parkları, tertemiz sokakları ve güçlü geri dönüşüm programı şehrin mükemmel itibarına katkıda bulunuyor.
Singapur, yaşam kalitesini artırma çabalarının bir parçası olarak çok sayıda ağaç dikmiştir. Ayrıca şehir, topraklarının yaklaşık yüzde 10'unu parklar ve doğa rezervleri için ayırımştır.
7. Kobe, Japonya
Osaka yakınlarında bulunan Kobe'nin nüfusu 1,5 milyondur. Şehir, tek taraflı sahili ve dağlarıyla Japonya'nın en temiz şehri olarak biliniyor.
Kobe dünya çapında en etkili çöp imha sistemlerinden birini uygulamaya koymuştur. Yerel halk çevreye büyük özen gösterir ve sokakları sürekli temiz tutar. Geniş bir metropol olmasına rağmen şehir, dinlenmek için pek çok hoş yeşil alan sunmaktadır.
8. Adelaide, Avustralya
Adelaide, Lofty Mountain ile St. Vincent Körfezi arasında yer alan Güney Avustralya'nın başkentidir. Bu canlı şehir, geniş bulvarları, yeşil parkları ve temiz kıyılarıyla ünlüdür.
Adelaide'nin sayısız geri dönüşüm programı ve yeşil girişimleri, şehrin sürdürülebilirlik ve korumaya olan bağlılığını gösteriyor. Ayrıca Adelaide'deki atıkların yüzde 85'i geri dönüştürülüyor.
9. Zürih, İsviçre
Zürih, İsviçre'nin en büyük şehridir ve ülkenin kuzey-orta kesiminde yer almaktadır. Şehirde İnşaat Mühendisliği ve Atık Departmanı bulunmaktadır. Ve bu departman neredeyse 30.000 çöp poşeti toplamanın ciddi yüküyle karşı karşıya. Bu özel ekip, 1.080 kilometre (648 mil) yürüyüş yolunu ve 737 kilometre (445 mil) kamu yolunu tertemiz tutmak için aralıksız çalışır.
Ekip, Zürih'in toplu taşıma sistemindeki her durağı baştan sona temizler. Şehir ayrıca çevre dostu toplu taşımayı sürekli geliştirmesi, özel bisiklet ağını genişletmesi, araştırmaları, yenilenebilir enerji konusundaki girişimleri ve otoyolların kapatılmasıyla da tanınıyor.
10. Curitiba, Brezilya
Curitiba, São Paulo'nun güneyinde yer alır ve ülkenin en yeşil şehridir. Şehrin hükümeti, insanları şehri temiz tutmaya teşvik etmek amacıyla vatandaşların yiyecek veya otobüs jetonları karşılığında ayrılmış çöp poşetlerini takas etmelerine izin veriyor. Ayrıca okullar müfredatlarına “çevre eğitimi” konusunu da ekledi.