Zeytinyağı
Zeytinyağı da tıpkı kahve gibi buzdolabı yerine, ışık almayan, serin ve kuru yerlerde saklanmalıdır. Eğer şu anda buzdolabınızda zeytinyağı bulunuyorsa hemen çıkarın. Neden mi? Çünkü buzdolabında saklanan zeytinyağı zamanla yoğunlaşarak kalınlaşır ve tereyağına benzer bir kıvam alır. Zeytinyağı ucuz bir ürün olmadığından elbette böyle bir şey olmasını istemezsiniz. Hadi, hemen zeytinyağını buzdolabınızdan çıkarıp geri gelin ve hangi yiyeceklerin buzdolabına konulmaması gerektiğini birlikte öğrenmeye devam edelim.
Sarımsak
Buzdolabına konulmaması gereken yiyecekler listemize sarımsak ile devam edelim. Buzdolabına konulan sarımsaklar önünde sonunda filizlenmeye başlar. Sarımsaklar filizlendikten sonra ise yemeklere verdikleri aromayı kaybederler. Ayrıca sarımsak, zamanla küflenmeye başlar ve lastik gibi olur.
Soğan
Buzdolabına konulan soğanlar hızlı bir şekilde küflenir ve yumuşamaya başlar. Ayrıca soğanları plastik poşette saklamak yerine, bir sepetin içine koyup üzerini örterek muhafaza etmelisiniz. Ancak kuru soğanların aksine, yeşil ve frenk soğanını gönül rahatlığıyla buzdolabına koyabilirsiniz.
Muz
Soğuk hava muzun olgunlaşmasını engellediği için ortam sıcaklığında bulunması gerekir. Muzun buzdolabına konulmamasının en önemli nedenlerinden biri ise besin değerlerinin sadece dışarıda korunuyor olmasıdır. Ayrıca size küçük bir bilgi de verelim; muzun en faydalı olduğu an üzerinde kahverengi lekelerin çıkmaya başladığı zamandır.
Patates
Pek çok kişi “hangi sebzeler ve meyveler buzdolabına konmaz?” diye merak ediyor. Yazımızın devamında birçok sebze ve meyveden bahsedeceğiz ama şimdi patatesten başlayalım. Patatesin içinde fazlasıyla nişasta bulunur ve nişasta soğuk havaya maruz kaldığında şekere dönüşür. Yani, buzdolabına koyulan patatesler şekerlenir ve pütür pütür bir kıvam alır. Bu yüzden patatesler buzdolabında değil, kiler gibi serin yerlerde saklanmalıdır.
Kahve
Buzdolabına konulmaması gereken yiyecekler listemizin başında kahve yer alıyor. Öğütülmüş kahve ve çekirdeklerini, ışıktan uzak, kuru ve serin yerlerde muhafaza etmek büyük bir önem taşıyor. Bu şekilde kahve, tazeliğini ve aromasını çok daha uzun bir şekilde koruyor.
Ekmek
Bazı insanlar ekmeği bayatlamasın diye buzdolabına koyarlar. Bilakis, ekmeği buzdolabına koymak daha çabuk bayatlamasına ve kurumasına sebep olur. Fakat sandviç ekmeklerini kısa bir süre içerisinde tüketebileceğinizi düşünüyorsanız, sandviç ekmeklerini sardıktan sonra buzdolabına koyabilirsiniz. Sandviç ekmeklerini buzdolabından çıkardıktan sonra çözülmesini beklemeli ve daha sonra tüketmelisiniz.
Hardal ve ketçap
Buzdolabına konulmaması gereken yiyecekler listemizin sonuna yaklaşırken sevilen soslardan bahsetmemek olmaz. Yemeğe doyamadığımız hardalın ve ketçabın içinde onları koruyan asitler bulunur. Bu nedenle hardalın ve ketçabın buzdolabında muhafaza edilmesi şart değildir. Hardal normal dolapta iki ay, ketçap ise bir ay kadar herhangi bir bozulma olmadan durabilir.
Domates
Buzdolabına konulmaması gereken yiyecekler listemize domates ile devam ediyoruz. Domatesleri buzdolabında saklamak yapılabilecek en büyük hatalardan biridir. Buzdolabının içinde bulunan soğuk hava domateslerin olgunlaşmasına “yeter artık, dur!” der. Olgunlaşma domateslere asıl tadı veren şey olduğu için, domatesler buzdolabına konulduğunda tadını kaybeder.
Avokado
Buzdolabı tam bir avokado düşmanıdır. Çünkü buzdolabı avokadonun olgunlaşmasını durdurur. Avokadonun olgunlaşmasını hızlandırmak ve daha lezzetli olmasını sağlamak için avokadoyu gazete kağıdına sarıp bekletmek gerekir.