Weta böceği
Boyutu, gücü ve zor yaşam koşullarına ayak uydurabilen bu böceğin kanatları vücuduna göre oldukça küçük yapıdadır. Yerde gezinirken bulduğu çiçeklerle, yapraklarla, meyvelerle ve diğer böceklerle beslenmekte. Çene yapısı oldukça güçlüdür fakat insanlara zarar vermez. Weta’lar vücut ısılarını hava koşullarına göre değiştirebilmekte böylece hayatta daha rahat kalabilmektedir.
Kara Istakozu
Yeni Zelanda’da yaşayan bu mükemmel canlı dünya genelinde en büyük omurgasız hayvandır. Boyutları 20,32 cm kiloları ise 4 kilograma kadar erişebilir. Boyu ve büyük pençelerinden dolayı korkutucu bir görüntüye sahiptir. Yetişkin hale gelmeden önce karaya çıkmazlar. İnsanların, kentleşme, kirlilik ve tabiata zarar verecek şekilde yaptıkları avlanmalar gibi tahripleriyle yaşam alanları kısıtlanmıştır ve nesilleri tehlikeye girmiştir.
Herkül böceği
Herkül böcekleri, tropik bölgelerde yaşamayı sevmektedir. Bozulan odunları tüketerek toprak döngüsüne yardımcı olur böylece doğada önemli bir ayrıştırıcı rolü oynarlar. Parlak renkleri ile mükemmel bir görünüme sahiptirler. Boyutları oldukça büyüktür hatta bazı erkek Herkül böceklerinin boyu 17cm kadar olabilir. Güçlü boynuzlarını diğer erkek böcekler ile yarışmak ve savaşmak için kullanırlar hatta dişilerini etkilemek için rakipleri ile boynuzlarını birbirlerine kitleyerek karşı taraf vazgeçene kadar ‘’boynuz güreşi’’ yapar. Boyları uzun olduğu için meyve ve kütükleri taşıyabilmektedirler. Dişileri üreme esnasında yumurtalarını dayanaksız bir kütüğün içine saklar ve önünü toplamış olduğu çamurla kaplar.
Kanarya Cüce Peygamberdevesi
Kanarya Cüce peygamberdevesi İspanya ülkesinde bulunan Kanarya Adaları’nın ilerisinde olan La Palma Ada’sının ender türlerindendir. Ormanda yaşayarak popülasyonunu devam ettirir ve aynı yerde kalarak göç etmeyen türdür. Sadece burada bulunmaktadır. Renkleri beyaza yakındır üzerlerinde koyu mavi siyah gibi renkler bulunabilir. Diğer peygamberdevesi türleri arasında nesli tükenmeye yakın olan tek peygamber devesidir.
Franklin yaban arısı
Dünya da ender rastlayabileceğimiz ve tehlike altında olan bir türdür. Sadece Amerika Birleşik Devletleri ‘nde bulunmaktadır fakat yaşama alanları çok kısıtlıdır. Bu böceklere en son 2006’da denk gelinmiştir. Ekosisteme oldukça faydalı olan bu tüylü arılar, gövdelerinin tüylü olmasından dolayı tozlaşmayı sağlarlar.
Manduca Blackburni güvesi
Diğer isminin ‘sinek kuşu’ olduğu bu Sfenks ailesi güvelerinin, kanatlarının uzunluğu tam 12,7 cm’dir. Vücut renkleri gri olmakla beraber kanatlarında siyah bantlar ve karınlarında turunvu lekeler bulunmaktadır. 1970’lerin sonlarına doğru nesillerinin tükendiği söylenmiştir. Manduca Blackburni ‘lerden ne kadar yaşadığı kesin bir rakamla bilinmemektedir. Bu güveler Doğu Maui’de tekrar keşfedilmekle beraber eyalet sakinleri tarafından nesli tükenmekte olan bir tür olarak kabul edilip korunması gerektiği belirtiliyor. Nesillerinin tükenmesinde ki en önemli etken ise yedikleri bitki türünün azalmasıdır.
Dev eşek arısı
Dev eşek arıları Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada’da yaşayan bir böcek türüdür. Ormanlık alanlarda yaşamayın severler. Boyları yaklaşık olarak 8,89 cm civarındadır. Dişi eşek arılarının ağaçlara bırakmış oldukları larvalarını bulmak için kullandıkları uzun antenleri vardır. Diğer arılara göre soğuk havaya karşı dirençleri çok güçlüdür. -10 derece soğuk havada bilede yaşayabilirler. Uçuş yetenekleri çok gelişmiştir saatte 40km hızla uçabilmektedirler. Çene kemikleri çok güçlüdür. Avlarına ulaşabilmek için sessiz bir şekilde havada bekleyebilirler. Üreme konusunda dişileri farklı bir yaklaşım sergiler ve karınlarından çıkardıkları titreşim sesiyle erkek arıların kendilerini fark etmelerini sağlarlar.
Atlas güvesi
Atlas güvesi, dünyanın en büyük güvelerindendir. Kanatları 30.5cm boyutundadır. Tırtıllardan, mango ve papaya gibi çeşitli meyvelerden beslenir. Sarı, yeşil, mor ve kahverengi gibi renkleri ve kalın antenleriyle onları gördüğünüzde kelebek sanabilirsiniz. Güneydoğu Asya’nın tropikal ormanlarında hayatlarını sürdürürler. Maalesef ki koleksiyoncuların onlara bayılması ve doğal yaşam yerlerinin artan nüfus ile yaşam alanlarının kısıtlanması nedeniyle nesilleri tükenmektedir.
Golyat böceği
Golyat böceği, 11 cm uzunluğu ve 20cm kanatlarıyla ender görülen böcekler arasında dikkat çekerek yer alıyor. Genellikle tropikal bölgelerde yaşamayı seven bu böcek otlar ile besleniyor. Çene yapısı güçlü olduğu için kendini av olmaktan kurtarıyor. Golyat böceğinin ender olmasını sağlayan özelliği ise büyük kanatları ve güçlü kasları sayesinde saatte 60km hızla uçabilmesidir.
Manduca Blackburni güvesi
Diğer isminin ‘sinek kuşu’ olduğu bu Sfenks ailesi güvelerini, kanatlarının uzunluğu tam 12,7 cm’dir. Vücut renkleri gri olmakla beraber kanatlarında siyah bantlar ve karınlarında turunvu lekeler bulunmaktadır. 1970’lerin sonlarına doğru nesillerinin tükendiği söylenmiştir. Manduca Blackburni ‘lerden ne kadar yaşadığı kesin bir rakamla bilinmemektedir. Bu güveler Doğu Maui’de tekrar keşfedilmekle beraber eyalet sakinleri tarafından nesli tükenmekte olan bir tür olarak kabul edilip korunması gerektiği belirtiliyor. Nesillerinin tükenmesinde ki en önemli etken ise yedikleri bitki türünün azalmasıdır.