Tarım ve Orman Bakanlığı'nın 2 Ekim’den bu yana internet sitesinden markaları ifşa ederek ‘taklit ve tağşiş gıdaları’ ve 'sağlığa zararlı gıdaları' açıklıyor.
Bakanlığın internet sitesinde yapılan çalışmalarla ilgili şu bilgiler veriliyor: T"arım ve Orman Bakanlığının yaptığı kontroller sonucunda sahip olduğu bilgileri, 5996 Sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanun’unun 31 inci maddesinin 6 ncı fıkrası uyarınca kamuoyunun bilgisine sunabileceği hükme bağlanmıştır.
Ayrıca, 17 Aralık 2011 tarihli Gıda ve Yemin Resmi Kontrolüne Dair Yönetmeliğin 8 inci maddesi gereğince kişilerin hayatını ve sağlığını tehlikeye düşürecek şekilde bozulmuş, değiştirilmiş gıdaları üreten ve/veya satan firmanın adı, ürün adı, markası, parti ve/veya seri numarasının Bakanlık resmi internet sitesinde Bakanlıkça kamuoyunun bilgisine sunabileceği hükmü yer almaktadır.
Bu kapsamda, kişilerin hayatını ve sağlığını tehlikeye düşürecek şekilde bozulmuş, değiştirilmiş ürünlere ait bilgiler aşağıda yer almaktadır.
Örneğin : Tekstil boyasının gıdada kullanılması, gıdaya ilaç etken maddesi katılması vb.)
Siteye girdiğinizde tarih ve ürün koduyla arama yapabiliyorsunuz. Bakanlık, yılın ilk listesini de açıkladı. Buna göre, 'VIEJO RESVERATROL MOZAMBİQUE' markalı kahvede 'İlaç Etken Maddesi Tespiti' yapıldı.
Listeye göre, ÖZ KASAP MUSTAFA-FATOŞ ŞİMŞEK'te dana eti diye satılan ürünlerde 'kanatlı' tespit edildi.
'CEMALZADE TAM YAĞLI ERİTME PEYNİRİ'nde 'natamisin' maddesine rastlandı.
'BOLLD EXTRA' marka, &EPİMEDYUM VE KIRMIZI GİNSENGLİ BİTKİ KARIŞIMLI ÇİKOLATA'da ise 'ilaç etken maddesi' bulundu.
Çukurova'da 'ADEM TOZMAN'A AİT HAREKETLİ ARAÇ'ta satılan kırmızı ette ise tek tırnaklı eti tespit edildi.
Listede daha önce de Sarıyer Börekçesi markasını kullanan yerlerin ismi geçmişti. Yeni listeye göre Kağıthane'deki MEŞHUR SARIYER BÖREKÇİSİ-MEHMET TÜRKEŞ'te satılan böreklerde sakatat ve tek tırnaklı eti çıktı.
SÖZCÜ GIDA VE KOZMETİK LİMİTED ŞİRKETİ-BİTKİSEL MACUN VE ÇAY PAKETLEME'nin 'LOVE FUN' markalı şekerlemesinde ilaç etken maddesi bulundu.
'HAS BİBER TARIM TEKSTİL İNŞAAT SANAYİ VE TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ'nin isotunda ve ŞAFAKSAN BAHARAT'ın sumağında ise yasaklı boya maddesi tespit edildi.