Rapora göre haberlerden kaçma oranları şu anda rekor seviyelerde. Raporun yazarları, Ukrayna ve Ortadoğu’daki savaşların insanların haberlere bakma isteğinin azalmasına neden olan unsurlardan biri olabileceğini söylüyor.
Rapor dünyanın dörtte birinin sandık başına gittiği bir döneme denk geliyor. Bu yıl hem Avrupa kıtasının tamamı Avrupa Parlamentosu için sandığa gitti hem de Hindistan beş yıl daha ülkeyi yönetecek başbakanını ve parlamentoyu belirlemek için. Kasım ayında da ABD seçimleriyle dünyanın önümüzdeki süreçte nasıl bir yol izleyeceği belirlenmiş olacak. Aslında tam da şu anda adayların politikalarını öğrenmek için haberlere daha sık bakılması gerekirken araştırma, dünya genelindeki eğilimin aşağı doğru olduğunu gösteriyor. Bu yılın Dijital Haber Raporu’nu çıkarmak için ocak ve şubat aylarında anket sitesi YouGov’dan 47 ülkede toplam 94 bin 943 yetişkine sorular soruldu. Dünya genelinde insanların yüzde 46’sı haberlerle çok fazla ilgilendiğini söylüyor. Bu oran 2017’de yüzde 63’tü.
Raporun yazarlarından Nic Newman BBC International’a verdiği demeçte “Gündemin son yıllarda ağır olduğu ortada. Pandemi ve savaşlar patlak verdi. Dolayısıyla ister ruh sağlıklarını korumak için deyin, ister kendi hayatlarını yaşamak için deyin, insanların haberlerden uzaklaşmaları gayet doğal bir tepki” diyor. Rapor, gazete ve dergi gibi yazılı basın ürünleriyle televizyon gibi geleneksel haber alma yollarına da uyarı niteliği yaşıyor. Zira gençler haberleri artık internet ve sosyal medya üzerinden takip etmeyi tercih ediyor. Haberlerin en çok takip edildiği sosyal medya platformu, uzun süredir düşüşte olmasına rağmen Facebook olmaya devam ediyor.
YouTube ve WhatsApp da birçok kişinin önemli haber kaynağı olarak gördüğü yerlerden biri. TikTok da ilk kez X’i geçerek önemli bir haber kaynağı olduğunu gözler önüne serdi: İnternet kullanıcılarının yüzde 13’ü haber almak için TikTok’u tercih ederken X’i kullananların oranı yüzde 10. Türkiye’de X’i (yüzde 22) tercih edenlerin oranı TikTok’u (yüzde 10) tercih edenlerden daha yüksek. Ayrıca Türkiye’de haber almak için en çok YouTube (yüzde 38), Instagram (yüzde 38) ve WhatsApp (yüzde 29) tercih ediliyor. Facebook (yüzde 27) ise dördüncü sırada yer alıyor. En güvenilir haber kaynakları ise NOW TV (yüzde 60), Cumhuriyet (yüzde 54) ve Sözcü (yüzde 53.)
Raporda Türkiye’nin dünyanın geri kalanının aksine televizyonu en etkili haber alma mecrası olmaya devam ettiğini gösteriyor. Ancak gazete ve dergi gibi basılı yayınlara ilgide 2015’e kıyasla yarı yarıya bir düşüş söz konusu. Türkiye’de habere duyulan güven ise yüzde 35. Hükümete eleştirel yaklaşan haber kuruluşlarının çoğu bu yıl halkın güvenini biraz daha kazanırken, iktidar lehine yaptığı seçim yayınları nedeniyle epey eleştirilen TRT üç puanlık bir düşüş yaşadı. Rapor yükselen bir yıldıza da dikkat çekiyor: Podcast yapma. Yine de podcastler özellikle iyi eğitimli kişilerin ilgisini çeken, azınlıkların tercih ettiği bir uygulama olmaya devam ediyor. Hep kötü haberler mi vereceksin, demeyin. İnsanlar yapay zekanın özellikle de siyaset ve savaş gibi ağır konularda nasıl kullanılabileceği konusunda büyük bir şüphe yaşıyor.