11 ayın sultanı Ramazan ayının başlamasıyla birlikte 2024 fitre vatandaşlar tarafından en çok arananlar arasına girdi. Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, 2024 yılı fitre miktarını 130 TL olarak açıkladı. Fitrenin belirlenmesiyle birlikte fitre nedir? Fitre nasıl belirlenir? Fitre kimlere verilir? Soruları arama motorlarından en çok arananlar arsına girdi. Peki, Fitre nedir? Fitre nasıl belirlenir? Fitre kimlere verilir, kimlere verilmez? Detayları haberimizde…
Fitre nedir?
Fitre, İslam dininde Ramazan ayı boyunca oruç tutan Müslümanların, Ramazan Bayramı'ndan önce ihtiyaç sahibi insanlara verdikleri mali yardımdır. Fitre, zekat gibi İslami bir ibadetin parçası olup, Müslümanların sosyal adaleti sağlamak ve ihtiyaç sahiplerine destek olmak amacıyla yerine getirdikleri bir sorumluluktur. Fitre vermek, her mükellef Müslüman üzerine farz kılınmıştır ve Ramazan Bayramı'nın birinci günü güneş doğmadan önce yerine getirilmesi gereken bir ibadettir.
Fitre nasıl belirlenir?
Fitrenin miktarı, İslam alimleri tarafından belirlenen ve her yıl farklılık gösterebilen bir değer üzerinden hesaplanır. Genel olarak fitre miktarının belirlenmesinde, bir kişinin bir günlük asgari gıda ihtiyacı dikkate alınır. Bu miktar, çeşitli İslami kaynaklarda bir buğday, arpa, hurma gibi temel gıda maddelerinin piyasa değeri üzerinden hesaplanır.
Fitre miktarının belirlenmesinde, ülkelerin ekonomik durumu, bölgesel fiyat farklılıkları ve temel gıda maddelerinin maliyetleri gibi faktörler dikkate alınır. Bu sebeple fitre miktarı ülkeden ülkeye ve hatta aynı ülke içindeki farklı bölgelere göre değişiklik gösterebilir.
Fitre kimlere verilir?
Fitre, zekatta olduğu gibi öncelikle fakir ve muhtaç kişilere verilir. İslam dininde fitrenin dağıtılmasında öncelik sırası; fakirler, muhtaçlar, borçlular ve yolda kalmış yolcular olarak belirlenmiştir. Fitrenin amacı, toplum içindeki zenginlik farklılıklarını azaltmak ve ihtiyaç sahiplerine destek olmaktır
Fitre kimlere verilmez?
Hanefilere göre aşağıda sayılanlara fitre verilmez;
a) Ana, baba, büyük ana ve büyük babalara,
b) Oğul, oğlun çocukları, kız, kızın çocukları ve bunlardan doğan çocuklara,
c) Eşine,
d) Zengine yani aslî ihtiyaçları dışında nisap miktarı mala sahip olan kişiye,
e) Babası zengin olan ergen olmamış çocuğa
d) Şâfiîlere ve Ebu Yusuf’a göre fitre, Müslüman olmayana da verilemez.