Dünyanın önde gelen pirinç üreticisi Çin şiddetli yağmur ve sel riskleri sürerken, küresel pirinç piyasaları daha fazla baskı altına girebilir. Fitch Ratings önceki günlerde küresel pirinç fiyatları ile ilgili bir rapor kaleme aldı. Raporda, “Çin’in tahıl üreten kuzeydoğu bölgesinde verimi azaltacak olan şiddetli yağmurlar, zaten yüksek olan küresel pirinç fiyatları üzerinde yukarı yönlü bir baskı oluşturacak” ifadeleri kullanıldı.

"Son yılların en büyük felaketi"

Çin, son haftalarda yıkıcı sellerin yarattığı sorunlarla mücadele ediyordu. Dokuzuri Tayfunu, Kuzey Çin’in son yıllarda gördüğü en büyük felaketlerden biri olarak kaydedilirken başkent Pekin, 140 yılın en şiddetli yağışlarıyla sarsıldı. Rapora göre dünyanın en büyük pirinç üreticisi Çin, pirinç üretiminin yüzde 23’ünün gerçekleştiği üç eyalet olan İç Moğolistan, Jilin ve Heilongjiang’da sel uyarısı seviyelerini artırdı.

Net hasar belli değil

Fitch, bu üç bölgedeki pek çok önemli tahıl üretim bölgesinin şiddetli yağmurlardan ve Dokusuri Tayfunu’ndan etkilendiğini ifade ederek hasar alan tahıl tarlalarında verimin azalacağını ancak hasarın tam boyutunun net olmadığını açıkladı. Fitch, ülkenin kendi hasadı yetersiz kalırsa daha çok pirinç ithal etmeye çalışması gerekebileceğini bu durumun küresel pirinç fiyatlarını daha çok artırabileceğini açıkladı.

Son 12 yılın zirvesinde

BM Gıda ve Tarım Örgütü Tüm Pirinç Fiyat Endeksi’ne göre, küresel pirinç fiyatlarının son 12 yılın en yüksek seviyesine ulaştığı kaydedilmişti. Hindistan’ın önceki ay basmati dışı beyaz pirinç ihracatını yasaklaması ve Tayland’ın su tasarrufu yapmak amacıyla çiftçileri daha az pirinç ekmeye çağırmasıyla pirinç fiyatlarının daha çok artıracağı belirtiliyor.

Türkiye’de Bilgi Üniversitesi Finansal Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin (CEFIS) gıda fiyatları endeksine göre ortalama pirinç fiyatı kilogram başına 49 lira olarak kaydedilirken bu üründe yıllık fiyat artışı yüzde 17,8 seviyesinde gerçekleşti.

Editör: Deniz Dalgıç