Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov ile bir araya geldi.  Bakan Fidan, çalışma ziyareti kapsamında gittiği Bakü'de, Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov ile Bakanlık'taki görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu.

BM Genel Kurulu'nda salı günü yapılan oylamada Gazze'de derhal ateşkes sağlanmasını talep eden karar için 153 ülkenin olumlu oy kullandığını hatırlatan Fidan, benzer bir kararın daha önce sadece 121 oyla kabul edildiğini, aradan geçen sürede olumlu oylarda ciddi artış olduğunu dile getirdi.

Fidan, "Evvelce çekimser veya aleyhte oy kullanan birçok ülkenin de Filistin'in yanında durma kararı aldığını gördük. Bu, uluslararası camianın zulmün bitirilmesi yönündeki iradesini açıkça gözler önüne sermekte." ifadelerini kullandı.

İsrail'i destekleyenlerin "bu tabloyu iyi anlaması gerektiğini" vurgulayan Fidan, "Ancak bu da yetmiyor. ABD'nin BM Güvenlik Konseyinin (Filistin'le ilgili) alacağı kararlara daha fazla engel olmamasını bekliyoruz. Şu anda Gazze'de ateşkes ile katliam arasında sadece ve sadece ABD duruyor. " diye konuştu.

Fidan, öte yandan, Azerbaycan ile Ermenistan arasında devam eden barış görüşmelerini desteklediklerini belirterek "Ermenistan ile normalleşme konusunda önümüzde herhangi bir engel görmüyoruz. (Ermenistan'ın) Azerbaycan ile barış anlaşmasının tamamlanmasını bekliyoruz." değerlendirmesini yaptı.

Türkiye ve Azerbaycan arasındaki tarihi stratejik bağların her geçen gün daha da ileri gittiğini söyleyen Fidan, doğumunun 100'üncü, ebediyete intikalinin 20'nci yılında umum milli lider Haydar Aliyev'i anarak sözlerine başladı.

Türkiye ve Azerbaycan'ın "acı ve mutluluğu aynı yürekte paylaşan iki kardeş ülke" olduğunu kaydeden Fidan, "İlişkilerimizi her alanda daha da kuvvetlendirmek halklarımıza karşı ortak sorumluluğumuzdur." ifadesini kullandı.

Fidan, Şuşa Beyannamesi'nin iki ülke için güçlü bir zemin hazırladığına dikkati çekerek "Küresel istikrarsızlığın ve öngörülemezliğin artarak devam ettiği bir dönemde ortak duruşumuzu sürdürmemiz önem taşıyor." dedi.

İki ülke arasındaki ulaştırma ve enerji hatlarının güvenliği bakımından Güney Kafkasya'nın istikrarının çok önemli olduğuna işaret eden Fidan, "Bakü-Tiflis-Kars Demir Yolu Hattı, orta koridorun önemli bir bileşenini oluşturmakta. Küresel tedarik zincirindeki konumumuzu perçinleyebilmemiz için hattın tam kapasiteyle kullanıma açılması büyük önem arz etmekte." şeklinde konuştu.

Fidan, Iğdır-Nahçıvan Doğal Gaz Boru Hattı'nın iki ülkenin ilişkilerine yeni bir boyut kazandırdığını ve Kars-Nahçıvan Demir Yolu Projesi'nin en kısa sürede hayata geçirilmesi için bütüncül bir stratejinin takip edildiğini söyleyerek, "Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi (TANAP) kapasitesinin genişletilmesi ve Hazar doğal gazının Türkiye ve Avrupa'ya aktarılması bu stratejimizin önemli unsurlarından biridir." ifadesini kullandı.

Azerbaycan'ın Karabağ'da hakimiyetini ve egemenliğini tam anlamıyla tesis ettiğini anımsatan Fidan, "Kendilerini bunun için bir kez daha tebrik ediyoruz. Operasyonda şehit düşen tüm kahramanlarımıza bir kez daha Allah'tan rahmet diliyor, kardeş Azerbaycan halkına başsağlığı dileklerimi iletiyorum." dedi.

Fidan, Türkiye'nin, Azerbaycan ile Ermenistan arasında kalıcı sınır ve barış anlaşmalarının olumlu şekilde seyretmesini memnuniyetle karşıladığını söyleyerek "Barış ve huzurun hakim olduğu bir Güney Kafkasya bütün aktörlerin çıkarınadır. Bu nedenle tüm taraflar barış ve normalleşme ikliminin oluşması için çaba göstermelidir." ifadelerini kullandı.

"Bölgesel istikrar ve barışa hiç olmadığı kadar yakınız"

Fidan, "Ne yazık ki Batı'da örgütlenmiş Ermeni diasporası Ermenistan halkının içinde bulunduğu zor şartları istismar etmekte, bazı ülkeleri Azerbaycan'a karşı kışkırtmaya çalışmakta." diye konuştu.

Ermeni diasporasının bunlarla uğraşmak yerine Ermenistan halkının komşularıyla normal ilişkiler kuracağı bir ortamın oluşması için enerji harcamasının daha doğru olacağını belirterek bölge dışı tüm aktörlerin de bölgedeki dengeleri gözeten ve normalleşmeyi teşvik eden politikalar izlemesi gerektiğini vurguladı.

Fidan, Azerbaycan-Ermenistan arasında önceki günlerde birtakım somut güven artırıcı adımların atılması kararından memnuniyet duyduklarını kaydederek bu tür adımların sürmesi ve kapsamlı barış anlaşmasına giden yolun açılması dileğinde bulundu.

Provokatif adımlarla sürece zarar vermeye çalışan çevrelerin de bu mutabakattan kendilerine mesaj çıkarmaları gerektiğini kaydeden Fidan, "Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki süreçte sağlanacak ivmenin Türkiye ve Ermenistan arasındaki normalleşme sürecimize de olumlu yansıyacağını hep söylüyoruz. Bölgesel istikrar ve barışa hiç olmadığı kadar yakınız. Bu fırsatın en iyi şekilde değerlendirilmesi için kardeş Azerbaycan'la yakın eş güdümü kesintisiz devam ettireceğiz." diye konuştu.

Göç İdaresi Başkanlığı geçici koruma altındaki Suriyeli sayısını açıkladı Göç İdaresi Başkanlığı geçici koruma altındaki Suriyeli sayısını açıkladı

"Filistinlilere uygulanan zulüm sona ermeli, hemen ateşkes ilan edilmeli, barış süreci başlatılmalı"

Fidan, Gazze'deki insani trajedinin devam ettiğini, bu bağlamda İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) ve Arap Birliği Temas Grubu üyeleriyle ABD ve Kanada'da temaslarda bulunduklarını hatırlatarak "Yarın da Oslo'da Norveç, İsveç, Finlandiya, Danimarka, İzlanda, Belçika, Hollanda ve Lüksemburg makamlarıyla bir araya gelme imkanımız olacak. Filistin'in haklı davasına olan bağlılığımızı bir kez daha vurgulayacağız." ifadelerine yer verdi.

Temas grubu olarak artık sadece İslam ülkelerinin değil tüm dünyanın sesini duyurduklarını kaydeden Fidan, "Bizim ve uluslararası toplumun mesajı net. Filistinlilere uygulanan zulüm sona ermeli, hemen ateşkes ilan edilmeli, barış süreci başlatılmalıdır." dedi.

Editör: Selim Ercan