Romanya’nın Targovişte kentinde, Valahia University of Targoviste ev sahipliğinde 10-13 Eylül 2024 tarihlerinde gerçekleşen kongrede 22 ülkeden ve 187 üniversiteden 487 araştırmacı tarafından yüz yüze ve çevrimiçi olarak 297 bilimsel bildiri sunuldu. Kongrenin Başkanlığını Valahia University of Targoviste Rektörü Dr. Ioan Corneliu Salısteanu, Valahia University of Targoviste Üniversitesi’nden Dr. Dumitru Goldbach ve Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nden Prof. Dr. Himmet Karadal üstlendi.

“Başarının arkasındaki en önemli şey kendini sorgulamaktır”

Kongreye davetli olarak katılan konuşmacılardan Türk girişimci Fesih Zeki Mert, Bingöl’den Kanada’ya ve dünyanın birçok ülkesinde nasıl bir girişimcilik başarısı gösterdiğini anlatarak girişimci adaylarına çeşitli tavsiyelerde bulundu. Mert, “Burada sizlerin arasında olmaktan büyük bir mutluluk duyuyorum. Bu kongrede bilgilendirici çok güzel bir ortam var. Girişimcilik yeni bir konu değil. Asırlara dayanan bir geçmişe sahip. Girişimcilik, katma değer, yani uzun vadeli strateji, yenilikçilik ve finansal uzmanlık anlamına gelir. Aslında son 15-20 yıldır kendimi keşfetmekle uğraşıyorum. Hala daha başlangıç noktasında olduğumu düşünüyorum. Daha çok şey keşfedebilirim. İnsanoğlu kendini keşfetmeli, yapabileceklerini keşfetmeli. "Bu yaptıklarım yeterli midir? Yeterliyse ne yapmalıyım?" diye kendine soru sormalı. Ben aslında başarının arkasındaki en önemli şeylerden bir tanesinin kendini sorgulamak ve kendini keşfetmek olduğunu düşünüyorum” dedi.

“Başarı mutlu ediyor”

Mert, “Samimi şekilde söylemek istiyorum, yeter ya da başlangıç gibi bir şeyim yok.  Biz, yeni bir başlangıç noktasındayız. 44 yaşındayım, daha birçok şeyi başarabileceğime inancım tam.  2026’da Kanada’da birinci şirket olma hayalim var. Bu hayalimi gerçekleştirdikten sonra global bir şirket yolunda, hızlı bir yol alabileceğimizi düşünüyorum.  Başarı beni mutlu ediyor. Ben başarı endeksli bir adamım” ifadelerini kullandı.

Akademik çalışmaları paylaşma imkânı

Kongrenin ilki ve üçüncüsü Lefkoşa’da, ikincisi Kapadokya’da, dördüncüsü İstanbul’da, beşincisi Makedonya’da, altıncısı Bosna-Hersek’te, yedincisi ve dokuzuncusu Özbekistan’da sekizincisi Aksaray’da düzenlenmişti. Romanya’nın Targovişte şehrindeki Valahia Üniversitesi’nde gerçekleştirilen kongrede Türkiye ve Romanya’nın dışında Özbekistan, Azerbaycan, İngiltere, KKTC, ABD, Almanya, Birleşik Arap Emirlikleri, Kanada, Hindistan, Norveç, Ukrayna, İtalya, Yeni Zelanda, Arjantin, Kazakistan, Pakistan, Bahreyn, Fas, Nijerya’dan bilim insanları akademik çalışmalarını meslektaşları ile paylaşma imkânı buldu.

Birçok araştırmacıyı buluşturdu

Kongre başkanı Prof. Dr. Himmet Karadal, 10.su düzenlenen EMI Kongresinin Türk Dünyası başta olmak üzere 20’den fazla ülkeden bilim insanlarının katkılarıyla, işbirliği ve kültürel sermayenin gelişmesine katkıda bulunduğunu belirterek, “İlkini 2018 yılında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde onursal başkanımız Prof. Dr. Mustafa Tümer’in öncülüğünde gerçekleştirdiğimiz EMI kongresi, girişimcilik ve sosyal bilimler alanında bilimsel bilginin paylaşıldığı ve yeni fikirlerin geliştiği önemli bir platform haline gelmiştir. Değerlendirme Kurulunca seçilen başarılı bildirilere “En İyi Bildiri Ödülü” verilmiştir. Kongremizi başarıyla tamamladıktan sonra Drakula’nın şatosu olarak bilinen Bran Kalesi’ne kültürel bir gezi düzenlenmiştir. Öncelikle kongremize nitelikli çalışmalarıyla katkıda bulunan saygıdeğer bilim insanlarına içtenlikle teşekkür ederim. T.C. Bükreş Büyükelçimiz Özgür Kıvanç Altan beyefendiye, kongreyi koordine eden dünyanın en etkili bilim insanlarından Dr. Mohammed Abubakar’a, Doç. Dr. Gülbeniz Akduman’a, kongrenin Romanya’da gerçekleşmesine öncülük eden Dr. Dumitru Goldbach kardeşime, havalimanı transferi ve konaklama gibi imkanlar sunan Valahia Universitesi yöneticilerine ve Rektör Salisteanu Ioan Corneliu’ya, motive edici desteklerinden dolayı İstanbul Beykent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Volkan Öngel’e, TÜBİTAK Marmara Teknokent’ten Deniz Yayla’ya ve girişimci Fesih Zeki Mert beyefendiye teşekkür ve şükranlarımı sunarım. Kongremizin girişimcilere, bilim insanlarına, politika belirleyicilere ve uygulamacılara yararlı olmasını temenni ederim” dedi.

İşbirliği için yeni fırsatlar

Kongre açılışında konuşma yapan ev sahibi Kongre Başkanı Dr.Dumitru Goldbach, “Değerli meslektaşlarım, öncelikle hepinize geldiğiniz için teşekkür ederim. Sizlerin buraya gelmesi, üniversitemizde işbirliği ve deneyim paylaşımı için yeni fırsatlar açıyor. Eminim ki buradan çok güzel arkadaşlıklar ve deneyim kazanarak ayrılacaksınız. Rektör Salisteanu Ioan Corneliu’ya destekleri için teşekkür ederiz. Bizi her kademede destekleyen ve bu konferansın destekçisi olan Sayın Genel Direktör Iulian Udroiu'ya çok teşekkür ederiz. Transfer ve konaklama sürecinde katkıda bulunan tüm görevlilere canı gönülden teşekkür ediyorum. Dikkatiniz ve sabrınız için teşekkür ederim” ifadelerine yer verdi.

Kongrenin şehir ve ülke için ne kadar yararlı olduğunu vurgulayan Valahia Üniversitesi Senato Başkanı Prof. Dr. Claudia Gilia, “Kongre süresince alanlarında başarılı son derece kıymetli bilim insanları ile tanışma fırsatı buldum. En değerlisi de EMI ruhu olarak adlandırabileceğimiz bir dostluk ortamına şahit oldum” cümlelerine yer verdi.

“EMI ağının her yıl büyüdüğünü görmek beni çok mutlu etti”

Kongrenin Kıbrıs’ta başlayıp nasıl geliştiğini anlatan KKTC Vakıflar Genel Müdürü Prof. Dr. Mustafa Tümer, Kıbrıs’ta ilk rektörlüğü döneminde düzenlenen kongrenin 10.’sunun düzenlenmiş olmasından büyük bir onur duyduğunu, bu kongrenin de oldukça etkin ve verimli geçtiğini belirtti. Prof. Dr. Mustafa Tümer, “2018 yılında Kuzey Kıbrıs'ta ilk adımı attığımızda hayallerimiz vardı. Uluslararası olma yönünde güzel adımlar atıldı ve bu yıl Romanya'da olmak onur verici. Bizi destekleyen Dumitru ve üniversitesine ve elinden gelenin en iyisini yapmaya çalışan Prof. Himmet Karada'a teşekkürler.  EMI ağının her yıl büyüdüğünü görmek beni çok mutlu etti” şeklinde konuştu.

Rektör Prof. Öngel, 11. EMI Kongresi’nin sinyalini verdi

EMI Kongresi’nin 10.’sunun düzenlenmesinden ve davet edilmekten çok memnun kaldığını dile getiren Beykent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Volkan Öngel, 11. Kongrenin Beykent Üniversitesi’nde düzenleneceğini duyurdu: “Önümüzdeki yıl 2025’te kongrenin üniversitemizde yapılmasını talep ediyoruz. Değerli EMI kongresi katılımcıları ve çok değerli kongre ekibi ile karşılıklı bilgi paylaşımında bulunduk. Eminim bu kongrenin en önemli çıktılarından biri güzel arkadaşlıklara vesile olması olacaktır. Yurtiçinde bile bir kongre yapmanın son derece zor olduğu bir ortamda yurtdışında böyle bir kongrede büyük emek sarf eden başta Himmet Karadal hoca olmak üzere tüm ekibe sonsuz teşekkürler. Verimli bir kongreydi. Bir sonraki kongrede umarım karşılaşmak dileğiyle. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.”

 “Girişimcilik ekosistemine katkı sağlamaya devam ediyoruz”

10. Uluslararası Girişimcilik ve Sosyal Bilimler Kongresi’nin düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ederek konuşmasına başlayan Marmara Teknokent Genel Müdür Yardımcısı Deniz Yayla, “Türkiye’de 2001 yılından itibaren Ar-Ge ve İnovasyon, ekosistemi oluşturmak üzere bir strateji ortaya çıkarıldı. Marmara Teknokent Türkiye’de kurulan ilk teknokentlerdendir. 2001 yılına baktığımızda 2 teknokent vardı, günümüzde 102 teknokent ve Ar-Ge çalışan sayısı 110 bin civarındadır. Dört binin üzerinde Ar-Ge firması mevcut. Mevcut firmaların istatistiklerine bakıldığında hemen hemen 3’te birisi kuluçka aşamasındadır. Ülkemize katkıları, finans geliri de 11 milyar ve üstü bir gelir sağlamaktadır. Marmara Teknokent özelinde düşünülürse 620 bin metre kare kampüs alanımız var ve 200 küsür Ar-Ge firmasına ev sahipliği yapıyoruz. Firmalarımızın %50‘si bilişim firması olup sektöründe ön kuluçka ve kuluçka merkezimiz Teknoloji Transfer ofisimiz, diğer birimlerimiz ile firmalarımıza hizmet veriyoruz. Temel amaçlarımızdan birisi özellikle kuluçka firmalarımız ile üniversite öğrencilerini hedef alarak geliştirdikleri fikirlere destek olmaktır” şeklinde konuştu.

Resmi Gazete'de yayımlandı: 125 maden sahası ihale edecek Resmi Gazete'de yayımlandı: 125 maden sahası ihale edecek

Kongre Başkanı Prof. Dr. Himmet Karadal, kongreye katılan bir grup akademisyenle birlikte Türkiye Cumhuriyeti Bükreş Büyükelçisi Özgür Kıvanç Altan'ı makamında ziyaret ederek, kongre hakkında bilgi verdi.  Sayın Büyükelçi de memnuniyetini ve her zaman desteğe hazır olduklarını bildirmiştir.

Kaynak: Haber Merkezi