Yeni yılın ilk enflasyon raporunu açıklayan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, "2024, 2025, 2026 yıl sonu enflasyon tahmini önceki rapordaki haliyle korundu. 2024 yıl sonu yüzde 36, 2025 yıl sonu ise yüzde 14 olarak tahmin edilmiştir” dedi. Ekonomist Uğur Civelek, açıklanan yıl sonu enflasyon rakamına ilişkin, "Hedef değiştirmenin oluşturacağı olumsuz etkiden kaçınmaya çalışırken, daha büyük bir yıpranmayı göze alıyorlar. İnsanların değişimi anlayamayacağını ya da farkları görmezden geleceğini sanıyorlar. Bence yanlış. Eğer hedef aynı tutulduysa bu Fatih Karahan’ın iyi bir başlangıç yapamadığı anlamına geliyor” dedi. 2024 yıl sonunda enflasyonu yüzde 40’ın altına getirmenin imkansız olduğunu söyleyen Civelek, “Ocak ayı enflasyonuna bakıyorsunuz yüzde 6,7. Çekirdek enflasyon alarm veriyor. Hizmet sektörü asgari ücretteki değişim nedeniyle anormal seviyelere sıçradı. Belli ki mayıs ayına kadar enflasyon yükseliş eğiliminde olacak. 70’in üzerinde kalacak. Yılın ikinci yarısında da bu kadar bol likiditeyle enflasyonu yüzde 40’ın altına getirmek imkânsıza yakın. Bunu savunanlar itibar kaybetmek dışında hiçbir şeyi beceremeyecek” diye konuştu.
“Fatih Karahan iyi bir başlangıç yapamadı”
Ekonomist Uğur Civelek, TCMB Başkanı Fatih Karahan’ın açıkladığı yıl sonu enflasyon tahminini ELİPS HABER’e değerlendirdi. Civelek, yıl sonu enflasyon tahmininin önceki haliyle korunmasına ilişkin, “Merkez Bankası’nın yıl sonu tahmini yüzde 36. Ancak bu 36’yı ilk telaffuz ettikleri dönem ile bugün arasında köprünün altından çok sular aktı. Belli ki hedef değiştirmenin oluşturacağı olumsuz etkiden kaçınmaya çalışırken, daha büyük bir yıpranmayı göze alıyorlar. İnsanların değişimi anlayamayacağını ya da farkları görmezden geleceğini sanıyorlar. Bence yanlış. Eğer hedef aynı tutulduysa bu Fatih Karahan’ın iyi bir başlangıç yapamadığı anlamına geliyor” dedi.
“Enflasyonu yüzde 40’ın altına getirmek imkânsıza yakın”
Civelek, 2024 yıl sonunda enflasyonu yüzde 40’ın altına getirmenin imkansız olduğunu belirterek, Ocak ayı enflasyonuna bakıyorsunuz yüzde 6,7. Çekirdek enflasyon alarm veriyor. Hizmet sektörü asgari ücretteki değişim nedeniyle anormal seviyelere sıçradı. Belli ki mayıs ayına kadar enflasyon yükseliş eğiliminde olacak. 70’in üzerinde kalacak. Yılın ikinci yarısında da bu kadar bol likiditeyle enflasyonu yüzde 40’ın altına getirmek imkânsıza yakın. Bunu savunanlar da itibar kaybetmek dışında hiçbir şeyi beceremeyecek” diye konuştu.
“Piyasa riskleri görmezden geliyor”
Civelek, yıl sonu enflasyon tahmininde bulunurken iç ve dış koşulların gözetilmesi gerektiğini vurgulayarak, “Örneğin yılın ikinci yarısında neler olabilir? Dışarıdan bahsediyorum. Trump’ın yeniden seçilme ihtimalinin artması bir riskten kaçış dalgası yaratırsa bu gelişen ekonomilerde, kurlarda nasıl dalgalanmalar yaratır? Bu enflasyona nasıl yansır? Bu büyük bir sorun. İkincisi, merkez bankaları enflasyon nedeniyle tutuk davrandı. Faizi düşürmedi, piyasalarda riskten kaçış paniği yaşandı ya da Gazze olayı büyüttü, Orta Doğu’yu iyice tutuşturdu. Bir sürü risk var. Piyasa bu riskleri görmezden geliyor. Yapılan tahminler olumsuz hiçbir şey yaşanmayacağı varsayımına dayalı ama bu olumsuzlukların yaşanma ihtimali artıyor” ifadelerini kullandı.
“Maliye politikası o kadar gevşek ki, para politikası faizi artırsa da bunu dengeleyemez”
Kendi yıl sonu enflasyon öngörüsünü paylaşan Civelek, sözlerini şöyle tamamladı:
“İnsanlığı yönlendirmek yapay zekalı hedef doğrultusunda itmek dışında hiçbir şekilde anlam taşımıyor. Dünyada da yıl sonu enflasyon hedeflerinin tutturulabilme olasılığı azalıyor. Yıl sonunda da enflasyonun gelişen olaylara bağlı yüzde 40’ın altında olmayacağı açık. Maliye politikası o kadar gevşek ki para politikası faizi artırsa da bunu dengeleyemez.”