Gazeteci Fatih Altaylı kendi youtube kanalından gündeme yönelik değerlendirmelerde bulundu. Ali Erbaş’ın “Bir şehri medeni bir şehir yapan camileridir” açıklamasına değinen Altaylı, “Çok doğru bir tanım değil, götüreyim onu bazı camilere etrafında bir medeniyeti görsün mesela” dedi.

“Yüksek gerilim direğinin altında abdest alıyor insanlar”

Fatih Altaylı’nın konuşmasından satır başları şöyle;

“Medeni diyeceğimiz şehirlere pek azı cami etrafında gelişmiş. İstanbul en gelişmiş İslam kenti diyebiliriz. İçlerinde cami yokken de İstanbul İstanbul’du hatta dünyanın merkeziydi. Çok doğru bir tanım değil, götüreyim onu bazı camilere etrafında bir medeniyeti görsün mesela. Bir cami var nur içinde yatsın rahmetli İbrahim’in cenazesini kaldırdığımız cami vardı, caminin avlusunda yüksek gerilim direği var, yüksek gerilim direğinin altında abdest alıyor insanlar, ne medeniyetinden bahsediyorsun?”

Behçet Bakır kimdir? Behçet Bakır kimdir?

“Caminin medeniyetle bir alakası yoktur”

“Caminin medeniyetle bir alakası yoktur, medeniyetinde camiyle veya herhangi bir tapınakla alakası yoktur. Geçmişte tapınaklar çevresinde şehirler gelişmiştir falan filan ama bunun da İslamiyet’le veya sadece cami ile alakası yoktur. Tam aksine baktığında zaman zaman bugün getirildiği noktada bu meselenin camilerin olduğu yerlerde medeniyete rastlamak giderek zorlaşıyor. Geçmişte tapınakların etrafında cami, kilise hatta daha eski tek tanrılı dinden öncesi dönemlerde tapınakların etrafında gelişmiş şeyler var ama şehirler medeniyetler var ama bugün için geçerli değil.”

Kaynak: Haber merkezi