Elips Haber yazarı Faruk Bildirici biolarında ‘yeni nesil dijital habercilik’ yazan ve takipçi sayıları milyonları bulan bazı sosyal medya hesaplarını trans yüzücü Lia Thomas haberi üzerinden eleştirdi. Paris Olimpiyatlarına katılmayan Lia Thomas’ın katıldığı gibi gösterildiğini yazan Bildirici, aynı hesapların trans yüzücünün beş yıl önce çekilen ve montajlanan fotoğrafını araştırmadan kullandıklarını belirtti.

“Duyduklarını editoryal süzgeçten geçirmeden paylaşarak dezenformasyonu yayıyorlar”

Bildirici’nin yazısından ilgili kısım şöyle;

Erkekleri Koruma Derneği'nden 'Erkek hakları' açıklaması Erkekleri Koruma Derneği'nden 'Erkek hakları' açıklaması

“4 Ağustos gecesi, bu fotoğraf ve haberi, aralarında AjansAbluka, BirimHaber, EkinoksHaber, DarkWebHaber, X Haber, Mevzi, Muhbir, PoliticTürk’ün de bulunduğu yüzbinlerce takipçili “Dijital Haberci”ler, sosyal medyadan paylaştı. 

Fakat yaydıkları bu haber gerçek değildi. Dünya Su Sporları Federasyonu, cinsiyet değiştiren Lia Thomas’ın kadınlar kategorisinde yarışmasını yasaklamıştı. Hukuk mücadelesini de kaybeden Lia Thomas, Paris Olimpiyatları’na zaten katılmamıştı. Lia Thomas’ın beş yıl önce Pensilvanya Üniversitesi'ndeki bir yarışmada çekilen fotoğrafı üzerinde oynanmıştı. Montaj fotoğraf, önce uluslararası hesaplarda dolaşıma çıkmış; Meksika’daki InfodemiaMX adlı doğrulama sitesi, bu fotoğrafın montaj olduğunu duyurmuştu. 

Belli ki, Türkiye’den de birileri montaj fotoğrafı görüp almış, başkaları da kopyalayarak çoğaltmıştı. “Dijital Haberci” unvanı kullanan bu hesaplara “Kırıntı Haberci” demek daha doğru. Zira çoğu duyduklarını, editoryal süzgeçten geçirmeden paylaşarak dezenformasyonu yayıyorlar. Gazeteci gibi göründükleri için gazeteciliğin itibarını da zedeliyorlar.”

Yazının tamamı için 

Kaynak: Haber Merkezi