TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu görüşmeleri sırasında emekliye yeni zam oranı için hazırlanan önerge kabul edildi. Önergeye göre Emekli Sandığı, SSK ve BAĞ-KUR emeklileri yılın ikinci 6 ayı için toplam yüzde 25 zam alacak. Daha önce 6 aylık enflasyon gerçekleşmesine göre SSK ve BAĞ-KUR emeklileri için yüzde 19.77, Emekli Sandığı’nda yüzde 17.55 olarak uygulanacak olan zam oranları yüzde 25’e tamamlanacak. Yüzde 25’lik zammın Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) için uygulanıp uygulanmayacağı kafa karıştırtırken EYT'lilerin kapsam dışında tutulacak bir düzenlemede yer alıp almadığı merak konusu oldu. Peki maaş artışı EYT'liler kapsayacak mı? Emeklilikte Yaşa Takılanlar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Onursal Başkanı Gönül Boran Özüpak, Elips Haber’e açıklamalarda bulundu.
“Yüzde 25’i koyduğunuz vakit 7 bin 500 liraya bile ulaşamıyorsunuz”
Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Özüpak, Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan’ın yeni talimatıyla 2023 torba yasasında daha farklı bir zam oranıyla beklentilerin karşılanması gerektiğine dikkati çekti. Yıllardır emeklilik hakkı için mücadele verdiklerini söyleyen Özüpak, “Bugün de bu yüzde 25’lerle oluşturulan en düşük 7 bin 500 lira taban aylığı oluştu biliyorsunuz. Bu da 7 bin 500’e ulaşması aradaki farkın hazinece karşılanmasıyla oluşan bir rakam. Kök ücret olarak düşündüğünüz zaman 5 bin 500 liranın üstünde yüzde 25’i koyduğunuz vakit 7 bin 500 liraya bile ulaşamıyorsunuz yine” diye konuştu.
“Emekliler ekonomik sıkıntılarıyla gözden çıkartılanlar mı?”
Asgari ücretin bile 11 bin 500 lira olduğunu vurgulayan Özüpak, “Emeklilere, 30 yılın karşılığında en düşük yaşlık aylığı olan 7 bin 500 liraya bağlıyorsunuz. Memurlara ise 22 bin lira, yüzde 84’e ulaşan bir zam oranı. Memurlar insanda, emekliler insanlıktan çıkma yolunda ekonomik sıkıntılarıyla gözden çıkarılanlar mı? Dolayısıyla bu beklentimiz sonuna kadar da olacak” ifadelerini kullandı.
“Anayasaya göre emekli maaşları asgari ücretten az olamaz”
Emeklilerin adaletsizliğin giderilmesini beklediğini söyleyen Özüpak sözlerini şöyle sürdürdü;
“Emekli maaşının 22 bin liradan az olmaması gerekiyor. Bizlerde 30-35 yıldır çalışma hayatımızda bizden istenilen primleri ve ödemeleri yaptık. Bunun karşılığı elbette Türkiye şartlarında bir asgari ücret olan 11 bin 500 lira değil. Talebimiz 22 bin lira ama emekli dernekleriyle oturulur, konuşulur, karşılıklı bir anlaşmaya varılır. Anayasamızdaki kanun maddesine göre emekli aylıkları asgari ücretten az olamaz”
İnsan onuruna yaraşır bit maaş beklentisi
Kanun maddesinin 2008 yılında emeklileri 7 bin 500 liraya mahkum ettiğini söyleyen Özüpak sözlerini şöyle tamamladı;
“Aylık bağlanma oranlarıyla birlikte yaşlılık aylığı olarak bağlanacaktır ibaresiyle biz sosyal yardım niteliğindeki maaşlara asgari ücretin de katbekat altındaki rakamlara mahkum edildik. Emekliler de yıllarca emeğiyle çalışarak, alın teriyle yasanın istedikleri şartları tamamladı. Ve insan onuruna yaraşır bir maaşla hayallerini, planlarını, yaşamını sürdürme gayreti içerisinde bulunuyorlar. Sosyal devlet anlayışında da bunun böyle olması gerekiyor. Huzur içerisinde hayatın sürdürmesi gerekiyor. Acilen düzeltilmesi gerekiyor…”