Haber: Halide Tonga
TÜİK verilerine göre, turizm gideri geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 67 arttı. Yurt dışını ziyaret eden vatandaşların sayısı ise 2022 yılı 2. çeyreğine göre yüzde 72,7 arttı. Yurt içi tatil giderlerinin artması, vatandaşları yurt dışı tatil planına mı yönlendirdi? Yurt içindeki turizm hareketliliği turizmciler tarafından nasıl değerlendiriliyor? Otellerdeki doluluk oranı nedir? Konuyla ilgili Alaçatı Turizm Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Necat Çelikok, Elipshaber’in sorularını yanıtladı.
TÜİK’in açıkladığı son verilere göre, yurt içinde ikamet edip başka ülkeleri ziyaret eden vatandaşlarımızın harcamalarından oluşan turizm gideri, geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 67 artarak 1 milyar 766 milyon 639 bin dolar oldu. Bunun 1 milyar 611 milyon 638 bin dolarını kişisel, 155 milyon dolarını ise paket tur harcamaları oluşturdu. Yurt dışını ziyaret eden vatandaşlar ise 2022 yılı 2. çeyreğine göre yüzde 72,7 arttı. Bu çeyrekte yurt dışını ziyaret eden vatandaş sayısı bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 72,7 artarak 2 milyon 877 bin 450 kişi oldu. Bunların kişi başı ortalama harcaması 614 dolar olarak gerçekleşti.
Peki Türkiye’deki otellerde turizm hareketliliği nasıl? Turizmciler bu seneki yoğunluğu nasıl değerlendiriyor? Otellerdeki doluluk oranı nedir? Alaçatı Turizm Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Necat Çelikok, Elipshaber’e konu ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.
Turizm hareketliliği geçen senelere göre iyi değil, Çeşme'de oteller dolu değil
Bu seneki turizm hareketliliğini nasıl değerlendiriyorsunuz?
Geçen senelere göre bu sene turizm hareketliliği iyi değildi. Tatile çıkan sayısında da bu sene yükselme yok. Ayrıca deprem, seçim, sezon başında hava sıcaklıklarının düşük ve yağmurlu geçmesi sezonun da geç başlamasına neden oldu. Sezonun Ekim ortasına kadar süreceğini tahmin ediyoruz.
Otellerdeki doluluk oranı nedir?
Temmuz-Ağustos ayında otel dolulukları yüzde 100’e ulaşmadı. Çeşme’deki otelcilerin hemen hepsinin durumu bu şekilde. Fiyat ve ekonomi de bunda etkili oldu.
4 kişilik bir ailenin ortalama tatil ücreti nedir?
Bu sene otel fiyatlarında dengesizlikler var, biz de şaşkınlık içerisindeyiz. Çok ucuza satanlar da var. Bunlar kiralık oteller, sonrasında kapatıp gitme ihtimalleri var. 4 kişilik bir aile Alaçatı’da iyi bir otelde kalırsa geceliği 11-12 bin liradan kalabilir. Bu fiyat 6 bine kadar düşüyor. Ülke genelinde ve İzmir’de 4 kişilik bir ailenin günlük 100-150 bin lira ödeyebileceği oteller de var tabi. Verilen hizmete göre değişiyor.
Ev kiralama uygulamaları otelcileri olumsuz etkiledi
Tatilciler otel mi yoksa ev kiralamayı mı tercih etti?
Gelen tatilcilerde günlük ev kiralama eğilimi bu sene çok fazla oldu. Çünkü otel fiyatları ile evlerin fiyatlarını karşılaştırıp, iki üç aile birleşip, beş altı odalı bir villa kiralıyorlar. Kendileri alışveriş yapıyorlar. Bu şekilde bir tatile yöneliş oldu. Tabi biz otelcilerin bu konu ile ilgili şikayeti oldu. Haksız rekabet oluştu. Günü birlik ev kiralayanlar, eleman çalıştırmıyor, vergi vermiyor bir de kira alıyor. Bir hafta 10 gün sonra o kişi çıkıyor ve hemen başkasına kiralıyor.
Turizm Bakanlığı bu şikayetlerimizi değerlendirdi. Bakan Ersoy da geçen gün bir açıklama yaptı. Günü birlik kiralama sistemini otel sistemine çevireceklerini söyledi. Yani onlar da Bakanlıktan belge almak ve vergi ödemek zorunda kalacaklar. Polise kimlik bildirmek zorunda olacaklar. Bununla ilgili çalışma sezon sonuna kadar biterse o zaman önümüzdeki sene durum daha iyiye doğru düzelir.
Bu sene özetle günübirlik gelip ev kiralayanların sayısı fazla oldu. Otelleri tercih etmediler. Maliyetleri düşük olduğu için bu kira bedelleri daha uygun fiyatlı olabiliyor.
Tatilciler ortalama 4 gün kalıyor
Tatile gelen kişilerin ortalama kalma süresi nedir?
Tatilcilerin otellerde ortalama kalma süreleri 4 gün fakat bu durum sezon sonu ve sezon başında 2 güne düşebiliyor. Ama sezonda insanlar 2 gün değil, 4 gün veya 1 hafta geliyorlar.