Diyarbakır’ın Bağlar İlçesinin eski AK Parti’li belediye başkanı Hüseyin Beyoğlu, bir müteahhitten 5,5 milyon lira rüşvet istediği gerekçesiyle yargılandığı 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nce hakkındaki adli kontrol ve yurtdışına çıkış yasağı yetersiz görülerek kaçma veya delilleri karartma ihtimali nedeniyle geçen hafta tutuklandı.

Bakan Yerlikaya: 2025 yılı sonuna kadar Hatay'da 139 bin konut teslim edilecek Bakan Yerlikaya: 2025 yılı sonuna kadar Hatay'da 139 bin konut teslim edilecek

Tutuklama kararı üzerine Beyoğlu hakkındaki koruma kararı da kaldırıldı. 31 Mart itibariyle belediye başkanlığı görevi sona ermesine rağmen ağır ceza mahkemesinde sanık olduğu ve hakkında ayrıca yolsuzluk soruşturması olduğu halde 2 polis korumasıyla dolaşan Beyoğlu’nun T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'na gönderilmesiyle birlikte hakkındaki koruma kararı da kalkmış oldu.

Başsavcılık MASAK’tan rapor istedi

Sözcü’den Özgür Cebe’nin haberine göre, diğer yandan hakkındaki rüşvet, yolsuzluk ve usulsüz ihaleler nedeniyle İçişleri Bakanlığı Mülkiye Başmüfettişlerinin tevdi raporunun adli yönden de soruşturulmak üzere Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderilmesi üzerine nöbetçi Sulh Ceza Sorgu Hakimliği'nden alınan arama ve el koyma kararıyla evine düzenlenen baskında 6 milyon lira değerinde altın, dolar, euro ve TL ele geçirilerek adli emanete alınan Hüseyin Beyoğlu, eşi, çocukları, baldızı ve akrabalarıyla ilgili başlatılan soruşturmada savcılık MASAK’tan kapsamlı bir rapor istedi.

Soruşturmayı yürüten aklama bürosu savcılığı, İçişleri Bakanlığı'nın tespit ettiği usulsüzlüklerle ilgili raporunu Mali Suçları Araştırma Kurulu’na gönderdi.

MASAK tespit ederse mal varlığı hazineye devrolacak

Başsavcılık, Türkiye’nin farklı illerinde adına kayıtlı çok sayıda tapu taşınmazlarına hakimlik kararıyla soruşturmanın sonuçlanmasına kadar geçici tedbir kararı alındığını belirterek, Beyoğlu’nun son 5 yılda dikkat çeken sahip olduğu mal varlığının suç gelirlerinin aklanması veya yapmış olduğu usulsüzlüklere bağlı olarak suçtan elde edilen gelirle sahip olunduğuna dair hesaplama yoluna gidilerek MASAK’tan ayrıntılı rapor talebinde bulundu.

Hazine ve Maliye Bakanlığı bünyesindeki MASAK’ta görevli hesap uzmanı bilirkişiler Beyoğlu’nun sahip olduğu mal varlığının suçtan elde edilen gelirle aklandığı yönünde bir tespitte bulunursa, adına kayıtlı özellikle de son 5 yılda sahip olduğu tüm taşınmaz mal varlıklarının Hazine’ye devrolacağı öğrenildi.

Beyoğlu’nun bu denli mal varlığına nasıl sahip olduğu hesap uzmanlarınca mercek altına alındı.

Beyoğlu’nun araç kiralama, haşere ilaçlama ve asfalt ihalesi başta olmak üzere açtığı tüm adrese teslim ihale evrakları da geriye dönük incelemeye alındı. İhaleye giren firmaların da, usulsüzlüklerinin tespit edilmesi halinde firma sahipleri ve ihaleye katılan sorumluların da şüpheli sıfatıyla soruşturmaya dahil edilebilecekleri ve soruşturmanın genişletileceği öğrenildi.

Kaynak: Haber Merkezi