Erzincan İliç'te Anagold Madencilik’in işlettiği maden ocağında meydana gelen facianın üzerinden 7 gün geçti. Göçük altındaki 9 işçinin çıkarılması için bekleyiş sürerken Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar ve İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'dan açıklama geldi.

Heyelan riski ile karşı karşıyayız

Bakan Bayraktar, "Heyelan riski biraz daha yoğunlaştı. Arama faaliyetleri durduruldu" dedi. Bayraktar, sözlerini şöyle sürdürdü;

Kahramanmaraş’ta bir kadın hastaneyi pompalı tüfekle bastı Kahramanmaraş’ta bir kadın hastaneyi pompalı tüfekle bastı

Son 3-4 gündür söylediğimiz şekilde sahada çalışma şartları çok zorlu. Heyelan riski ile karşı karşıyayız. AFAD’daki kardeşlerimizi risk altına almadan ve emniyet koşullarından taviz vermeden çalışmaları sürdürmeye devam ettik.

Ciddi bir hareketlilik var

Dün geceden beri heyelan riski biraz daha yoğunlaştı. O yığının kaymamış bölgelerinde ciddi bir hareketlilik var. Bu risklerden dolayı şu anda sahada faaliyetleri durdurmuş durumdayız, arama faaliyetlerini. Bu çok ciddi boyutta gördüğümüz risklerden bir tanesi.

Bugün itibarıyla Çevre Şehircilik Bakanlığımızın buradaki laboratuvarlarında ve Ankara’ya gönderdikleri numunelerde endişe edilecek bir olumsuzluk söz konusu değil.

Diğer günlerde olduğu gibi bugün de bu alanda çok şükür bir sıkıntı görmüyoruz. Baraj tarafındaki çalışmalarımızı yoğun bir şekilde devam ettiriyoruz.

Heyelan risklerini nasıl ortadan kaldırırız, ona gayret ediyoruz. Bu konuda belki yarın sabah ve öğlene kadar yapacağımız çalışmalarda daha net bir tablo önümüze koyacağız gibi gözüküyor.

Şu anda bu yoğun heyelan olmuş toprağın kaldırılması ve istifleneceği yeni alanla alakalı birkaç alternatif üzerinde çalışıyoruz. Birkaç lokasyon var tespit ettiğimiz. Heyelan riski ortadan kalktığı zaman bu toprağın oraya aktırılmasıyla ilgili süreci başlatacağız.

Net bilgi veremedi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, denetimlerle ilgili de dikkat çeken bir açıklamada bulundu. Bayraktar, "Hangi ay denetim yapıldığını net bilmiyorum" dedi.

Bakan Yerlikaya: İki noktada arama faaliyetlerini durdurduk

Yerlikaya yaptığı basın açıklamasında, "Hem Sabırlar bölgesindeki arama faaliyeti hem de Mannan Ocağı'nın yukarıdaki alanlarda an be an ölçümler yapılıyor. Kayma ihtimali olursa aşağıdaki arama faaliyetindeki arkadaşlarımızın tamamıyla ilgili hızlı çalışan uyarı mekanizmamız var. Mannan Ocağı ile ilgili sayın bakanımız da söyledi. 6 gün önceki olduğu günden bu yana orada duran kütlenin aktif, gittikçe aktif hale gelme riskini görünce oradaki arama faaliyetini durdurduk." ifadelerini kullandı.

Risk yoğunlaştı

Bakan Yerlikaya, "Sabırlar deresinin üstünde duran kitlenin bir bölümünün maalesef stabil değil aktif olduğunu gördük. Bunu sizler aracılığıyla aziz milletimizle paylaşmak istedik. Her iki kaymanın olduğu lokasyonun sırtlarındaki alanı stabil olsa her gün size kaç araç naklini, kendimizi nasıl geliştirdiğimiz haberlerini vereceğiz. Buradaki toplam kitleyi ne kadar sürede aktaracağımızı söyledik. Her iki sırtta aktif olan 'ben buradayım' diyen olumsuzluğunu göz önünde bulunduruyoruz. Dün akşam itibariyle durdukduk. Defalarca oraya gidildi. Hem sahada hem bilgisayar ekranında çalışıldı." dedi.

Şu an için kestirmek mümkün değil

Yerlikaya, açıklamasının devamında, "24 saat durmadan her iki kitledeki bakiye kalan kütlenin stabil değil aktif olduğunu söyledik. Bir tarafı kesinlikle dün durdurduk. Tekrar güvenli ortam kazanılır mı kazanmaz mı endişesini taşıyoruz. Şu anda olumsuz bakıyoruz. Şu anda hocalarımızın söylediği bu. Diğer tarafın ne olacağını şu an için kestirmek mümkün değil." dedi.

Kaynak: Haber Merkezi