Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yıldız Sarayı Açılış Töreni'nde açıklamalarda bulundu. Erdoğan, Yıldız Sarayı'na ziyaretlerin ağustos ayı sonuna kadar ücretsiz olacağını açıkladı.

CHP, tasarruf tedbirleri düzenlemesinin bazı hükümlerinin iptali için AYM'ye başvurdu CHP, tasarruf tedbirleri düzenlemesinin bazı hükümlerinin iptali için AYM'ye başvurdu

Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

"Bugün yaşadığımız mutlulukta pek çok uzmanımızın alın teri vardır. Onların emeği, gayretleri olmasaydı bu güzel eser tekrar eski görkemine kavuşturulamazdı.

Yıllarca örselenmiş, hırpalanmış, ihmallerin kurbanı olmuş bu eserin 6 yıllık özverili bir çalışmayla yeniden ülkemize kazandırılmasına vesile olan Milli Saraylar Başkanlığımıza özellikle teşekkür ediyorum. 

Yıldız Sarayı'nın yeniden ihyasıyla birlikte İstanbul'umuzun tarihi, kültürel ve turistik cazibesinin daha da artacağına inanıyorum.

Burası asla sıradan bir eser, sıradan bir yapı değildir. 200 yıllık tarihiyle Yıldız Sarayı, Osmanlı’nın en sancılı yıllarına bizzat şahitlik etmiştir. Yıldız Sarayı’na asıl hüviyetini kazandıran Abdülhamit Han olmuştur.

Kimi ülkeler 100-150 yıllık tarihi varlıklarına büyük özen gösterirken, nice kültür varlıklarımıza sahip çıkamadık. Burası yıllarca ihmal edildi, hoyratça kullanıldı.

Zamanın belediye yetkililerince sırf turistlerin ilgisi için Yıldız Gazinoları hayata geçirilmiştir. Kumarhane bir yıl sonra kapatılmıştır. Milliyetimizin tarihinde ve hafızasında iz bırakan birçok obje de bu kadir bilmezlikten nasibini aldı.

"Savarona yatına sahip çıkanlar biz olduk"

Lafa gelince Atatürk konusunda mangalda kül bırakmayanların çürümeye terk ettiği Savarona yatına sahip çıkanlar biz olduk. Birileri cumhuriyetin arkasına saklanıp Osmanlı karşıtlığı yaparken biz hiçbir zaman ayrım gözetmeden tarihimizin tüm dönemlerini kucakladık.

Cumhurbaşkanlığımız döneminde onlarca görüşmeyi, kabulü, zirveyi burada düzenledik. Yaklaşık 6 yıllık çalışmalarımız neticesinde Yıldız Sarayı milletimizin her bir ferdinin gururla gezebileceği muhteşem bir müze olarak hizmet vermeye hazır hale geldi.

Ağustos sonuna kadar ücretsiz

Milli saraylarımızı milletimize açma hamlemizin en önemli halkasını, Yıldız Sarayı'nı halkımızla buluşturmak oluşturuyor. Edirne Sarayı'yla ilgili restorasyon çalışmalarımız devam ediyor. Bundan sonra da ecdadın emanetlerine sahip çıkmayı sürdüreceğiz. Türkiye Yüzyılı hedeflerine adım adım ilerlerken, ayaklarımızı binlerce yıllık medeniyet temellerimize sağlam basacak, 21. yüzyılı Türkiye'nin yüzyılı yapacağız.

Yıldız Sarayı'mızın şehrimize, ülkemize ve milletimize hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. Bu güzel eseri bugünden itibaren milletimize ve özellikle gençlerimize emanet ediyoruz. Bu mekanı önümüzdeki ayın sonuna kadar ücretsiz olarak ziyarete açmış olacağız."

Kaynak: Haber merkezi