Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kıbrıs Barış Harekatı'nın 50. yıl dönümünde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde konuştu. Erdoğan, "Taşınmaz mal komisyonu adada mülkiyet konusunda çözümün yegane adresidir. Kıbrıs Türk'ünü baskı altına alarak hedefe ulaşacağını zannedenler büyük bir yanılgı içindedir" dedi.

Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

"Kıbrıs Türk'ünün varlığı için savaşan gazilerimizin ellerinden öpüyor, her birine şükranlarımı sunuyorum. Milli meselelerde ortaya koyduğumuz ortak danışmayı inşallah güçlendirerek devam ettireceğiz. 20 Temmuz 1974. Anavatan ve garantr ülke olarak hak ve hükümlülüklerimiz ile, tarihin omuzlarımıza yüklediği sorumlulukla harekete geçtiğimiz tarihtir. İnsan olmak bize ne sorumluluk yüklüyorsa Türkiye olarak bu sorumluluğun gereğini yerine getirdik. O gün tüm dünyaya Kıbrıs Türk'ünün yalnız olmadığını ve asla yalnız bırakılmayacağını gösterdik.

"Kıbrıs Türk'ü kardeşlerimiz güneye geçtiklerinde saldırıya uğruyor"

Rumların ateşe verdiği ekin tarlalarına, gül bahçesine girer gibi paraşütle atlama yapan Mehmetçiğimiz cesaretlerini bir kez daha tarihe kazımıştır. Adanın güneyinde maalesef kendilerini Kıbrıs Adası'nın tek hakimi olarak gören şımarık bir zihniyet var. Kıbrıs Türk'ü kardeşlerimiz güneye geçtiklerinde saldırıya uğruyor, tutuklanıyor, Güney'deki camiler kundaklanıyor. Bunlar, ekonomik refahı paylaşma niyetlerinin olmadığını açıkça ortaya koyuyor. Yunanistan Savunma Bakanı yine akla ziyan açıklamalar yaptı. Sayın Miçotakis'e 'ayın 20'sinde biz Kuzey Kıbrıs'tayız, sen de güneydesin. Herhalde Dendias gibi bizlere sataşma yapmazsın' dedim. Böyle bir şey düşünmediğini söyledi.

"Biz Kıbrıs'da kalıcı barışı ve çözümü sağlamaya hazırız"

Tüm adanın güvenliğini tehdit etme riski olan son derece sorumsuz adımlar atılıyor. Aynı suda iki kez yıkanılmaz. Adadaki gerçekleri görmezden gelerek hiçbir yere varılmaz. 'Müzakerelere yıllar önce İsviçre'de bıraktığımız yerde devam edelim' dememin kimseye faydası yoktur. Biz Kıbrıs'da kalıcı barışı ve çözümü sağlamaya hazırız. Uzatılan hiçbir eli havada bırakmayız. 

"Taşınmaz mal komisyonu adada mülkiyet konusunda çözümün yegane adresidir"

Taşınmaz mal komisyonu adada mülkiyet konusunda çözümün yegane adresidir. Kıbrıs Türk'ünü baskı altına alarak hedefe ulaşacağını zannedenler büyük bir yanılgı içindedir. KKTC'nin tanınması ve iki devletli çözümün hayata geçmesine yönelik gayretlerimizi kararlılıkla sürdürüyoruz.

Kıbrıs Türk’ünün haksız ve hukuksuz şekilde maruz bırakıldığı izolasyonun kırılması, ambargonun kaldırılması için çabalarımız artacaktır. KKTC’nin güçlü, itibarlı bir devlet haline gelmesi için desteğimiz bakidir. Belediyelerimiz ve resmi kurumlarımız geniş bir yelpazede pek çok projeyi KKTC’nin dört bir yanında hayata geçiriyor. Her alanda Kıbrıs Türk halkının yanındayız ve destekçisiyiz.

Bursaspor’un ilk deplasman giderleri Varank’tan Bursaspor’un ilk deplasman giderleri Varank’tan

" KKTC vatandaşı öğrenciler Türk üniversitelerinde katkı payı ve öğrenim ücreti ödemeyecek"

Temmuz ayı itibarıyla artık KKTC vatandaşı öğrencilerin katkı payı ve öğrenim ücreti bakımından TC vatandaşı öğrencilerle aynı esaslara tabi olmasını kararlaştırdık. Bu kararın Türk üniversitelerinde öğrenim görmek isteyen Kıbrıs Türk'ü öğrencilerimize hayırlı olmasını temenni ediyorum."

Kaynak: Haber merkezi