Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye-İspanya İş Forumu'nda açıklamalarda bulundu. Erdoğan, "İspanya'nın ülkemizin AB üyeliği sürecine verdiği samimi destek için müteşekkirim" dedi.

Erdoğan'ın konuşmalarından öne çıkanlar şöyle:

"Son yıllarda gerek Covid-19 salgını, gerekse yakın coğrafyamızda meydana gelen çatışmalar küresel ticaretin karşı karşıya kaldığı zorlukları artırdı. Çok çeşitli riskleri beraberinde getiren böylesi bir ortam, ekonomi ve ticari ilişkilerimizi kazan-kazan etkisiyle daha da geliştirmek niyetindeyiz.

"İspanya Türkiye'de en çok yatırım yapan 6. ülke"

20 milyar dolar hedefimizi neredeyse yakalamış olduk. İspanya'nın 740 firma ve yaklaşık 11 milyar dolarlık stokla Türkiye'de en çok yatırım yapan 6. ülke olması esasen bu yaklaşımın sonucudur. Cazibe merkezi olan Türkiye, İspanya'dan çok daha fazla sayıda yatırımcıyı ev sahipliği yapmak üzere ülkemize davet ediyoruz.

İmza attıkları projelerle dünya çapında takdir gören şirketlerimiz, imkan verilmesi halinde Türkiye'ye daha fazla katkıda bulunacaktır. İstanbul'dan birkaç saatlik uçuş mesafesiyle dünya ekonomisinin önemli bir bölümüne ulaşabiliyoruz. Ticaret ve yatırım işbirliklerimizi cesur bir bakış açısıyla yeniden kurgulamamız, yeni fırsat pencerelerinin açılmasına vesile olacaktır.

Bankalarımız ile finans ve yatırım kuruluşlarımız arasındaki ilişkiler son dönemlerde gittikçe güçleniyor. Şirketlerimizin ortak çalışma ve projeler için geniş finans imkanlarına sahip olmalarını sağlıyor girişimciliği daha da teşvik ediyor. Ticaret ve yatırımda rekabet algısından sıyrılarak yenilikçi ve stratejik ortaklıklar kurulması, önümüzdeki yeni dönemin iş yapma kodları arasında yer almalıdır. Bu yaklaşım kalıcı ve güçlü işbirliklerinin tesis edilmesine aktkı sağlayacaktır. 

Cevdet Yılmaz: En güçlü dayanağımız Türk dünyasının birlik ve beraberliği Cevdet Yılmaz: En güçlü dayanağımız Türk dünyasının birlik ve beraberliği

"Gazze'de 16 bini çocuk olmak üzere 37 bin insan göz göre göre katledildi"

Siyasetçiler olarak bizim görevimiz iş dünyamızın önünü açmak, sizlere yardımcı olmak, işlerinizi kolaylaştırmaktır. Hükümet olarak iş dünyamızın atacağı adımları destekleyeceğiz. Siz çalıştıkça biz de her daim sizin yanınızda olacağız. 

Medeniyetler ittifakını İspanya ve Türkiye olarak birlikte kurduk. Öyleyse bunu birlikte geliştireceğiz. İttifakımız kuruluşundan bu yana çok kritik roller üstlenmiştir. Dünyamızın savaşlar ve katliamlarla sarsıldığı günümüzde ittifaka olan ihtiyaç daha da artıyor. Bilhassa Gazze'de yaşanan soykırım, vicdan sahibi herkesin yüreğini kanatıyor. Gazze'de 16 bini çocuk olmak üzere 37 bin insan göz göre göre katledildi. Kiliseler, camiler, okullar, mülteci kampları bombalandı. Basın mensupları, insani yardım görevlileri, doktorlar, akademisyenler, masum siviller öldürüldü.

"İspanya'nın izlediği tutumu takdirle karşılıyoruz"

Vicdan sahibi hiçbir ülkenin böyle bir tabloyu kabullenmesi mümkün değildir. Bu konuda değerli dostum Sanchez'in takındığı tavrı şahsım ve milletim adına tebrik ediyorum. İsrail'in yönetiminin tüm çağrılara rağmen sürdürdüğü bu pervasızlıkların, tüm dünyada antisemitizmi körüklediğine de şahit oluyoruz. İspanya'nın izlediği tutumu takdirle karşıladığımızı vurgulamak istiyoruz.

Sayın Sanchez, ilk günden bu yana gerçekten ilkeli, tutarlı ve dirayetli bir politika benimseyerek hem İspanya halkının, hem Filistinli kardeşlerimizin, hem de Türk milletinin gönlünde müstesna bir yer edinmiştir. İspanya hükümetine ve halkına bir kez daha teşekkür ediyorum.

Tüm bu gayretlerimiz, Avrupa Birliği'ne tam üyelik projemizin hayata geçirilmesiyle taçlandıracaktır. Ne var ki, samimi adımlarımız, salt kendi çıkarını düşünen birtakım üyelerin engellemeleri nedeniyle karşılık bulamıyor. Avrupa Parlamentosu seçimlerinin ortaya çıkardığı tablo ve Avrupa kıtasında endişeyle izlenen aşırı sağ siyaset bu anlayışı körükleyecektir. İş insanlarımıza yönelik katı vize uygulamaları müşterek potansiyelimizin tam kapasite kullanımını engelliyor. İspanya'nın ülkemizin AB üyeliği sürecine verdiği samimi destek için müteşekkirim.

Türkiye ekonomisi geçen yıl yaşadığı deprem felaketine rağmen toparlanma sürecini başarıyla devam ettiriyor. Geçen yıl yaşadığımız felaketine ve ihracat pazarlarımızdaki zayıflamaya rağmen yüzde 4 buçukluk bir büyüme kaydettik. Türkiye ekonomisi, satın alma gücü kalitesine göre 11. sırada yer alıyor. Bu yılın ilk çeyreğinde büyümemiz yüzde 5,7 olarak gerçekleşti."

Kaynak: Haber merkezi