Şehit polis memuru Şeyda Yılmaz, dayısına şehit olmak istediğini söylemiş Şehit polis memuru Şeyda Yılmaz, dayısına şehit olmak istediğini söylemiş

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD'nin New York kentinde Birleşmiş Milletler (BM) 79'uncu Genel Kurulu oturumuna hitap etti. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inácio Lula da Silva ve ABD Başkanı Joe Biden'ın konuşmalarının ve verilen kısa aranın ardından Genel Kurul'da konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'birileri rahatsız olsa da, birileri yine şahsını hedef alacak olsa da bazı gerçekleri açık açık konuşma arzusunda olduğunu' ifade ederek, "Üzülerek görüyoruz ki son yıllarda BM kuruluş misyonunu ifa etmekte yetersiz kalıyor" ifadelerini kullandı.

'Dünya 5'ten büyüktür' şiarının temsil ettiği değerlere bugün hiç olmadığı kadar ihtiyaç olduğuna işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, 7 Ekim'den bu yana aralıksız devam eden İsrail saldırılarında 41 binden fazla kişinin hayatını kaybettiğini hatırlattı. "İsrail'in saldırıları sonucunda Gazze, dünyanın en büyük çocuk ve kadın mezarlığı haline gelmiştir" diyen Erdoğan, "Filistin'i tanımayan diğer devletleri, bu kritik dönemde tarihin doğru tarafında yer alarak Filistin devletini bir an evvel tanımaya davet ediyorum" çağrısında bulundu.

'Etki sahibi ülkeler "tavşana kaç, tazıya tut" diyor'

Erdoğan, Genel Kurul'a hitabında, "Ey BM Güvenlik Konseyi, Gazze soykırımının önüne geçmek, bu zulme, bu barbarlığa 'dur' demek için daha neyi bekliyorsunuz?" diye sordu.

Filistin'de yaşananların çok büyük bir ahlaki çöküşün göstergesi olduğuna işaret eden Erdoğan, "İsrail yönetimi temel insan haklarını hiçe sayarak bir millete, bir halka karşı apaçık bir etnik temizlik uygulamakta" ifadelerini kullandı. "Buradan bir kez daha canları pahasına vatanlarını savunan Filistinli kardeşlerimi selamlıyorum diyen" Erdoğan, İsrail üzerinde etki sahibi ülkelerin 'Tavşana kaç, tazıya tut' dediğini söyledi.

133 devlet ve hükümet başkanı katılıyor

Açılışını BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in yaptığı 79'uncu BM Genel Kurulu görüşmelerine 133 devlet ve hükümet başkanı, üç başkan yardımcısı, 80 başbakan yardımcısı ve 45 bakanın katılması bekleniyor. Guterres'in açılışını yaptığı 79'uncu BM Genel Kurulu görüşmelerinin başkanlığını Kamerunlu Philemon Yong yürütüyor.

BM Genel Kurulu'na 14'üncü kez hitap eden Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, burada yapacağı konuşmasında özellikle İsrail'in saldırısı altındaki Gazze Şeridi'ndeki duruma dikkat çekmesi ve üye ülkelerden İsrail'in saldırılarına karşı durmalarını talep etmesi öngörülüyordu.

Kaynak: Haber Merkezi