Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Çukurova Uluslararası Havalimanı Açılış Töreni'nde açıklamalarda bulundu. Havalimanının bölgenin ihracatında çarpan etkisi yapacağını söyleyen Erdoğan, "Adana ve Mersin ile birlikte Osmaniye ve Niğde'ye olan yakınlığı ile 5 milyonu aşkın insanımıza hizmet verecek" ifadelerini kullandı. 

Erdoğan'ın konuşmasından öne çıkan başlıklar şöyle:

Havalimanımızın Adanamız ve Mersinimiz ile birlikte tüm bölgemize, tüm Türkiye'ye, 85 milyonun her bir ferdine hayırlı olmasını diliyorum. Sözlerimin hemen başında bu önemli eserin bölgemize kazandırılmasında emeği geçen Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığımıza, yüklenici firmalara, mimarlara ve mühendislerimize sonsuz teşekkür ediyorum. Bugün, Mersin ve Adana'nın yanı sıra geniş bir alana hizmet verecek bir vizyon projesini daha hayata geçirmenin haklı gururunu yaşıyoruz. Bugün sadece bir havalimanı değil, Yenicemizden tüm Türkiye'ye hatta tüm dünyaya yeni, modern, estetik bir kapı açıyoruz. 

"Çukurova Havalimanımızın yıllık kapasitesi 9 milyondur"

Çukurova'nın eşsiz güzellikteki sembollerinin her köşesine işlendiği havalimanımızın dünya standartlarında bir eser olduğunu görüyoruz. Burada bazı rakamları sizlerle kısaca paylaşmak istiyorum. Kardeşlerim, Çukurova Havalimanımızın yıllık kapasitesi 9 milyondur. Terminal alanı 110 bin metrekarelik büyüklüğe sahiptir. 3 bin 500 metre uzunluğunda ve 60 metre gövde genişliğindeki ana pistine en geniş gövdeli yolcu uçakları dahi iniş-kalkış yapabilecektir. Ana piste ilaveten 3 bin 500 metre uzunluğunda ve 45 metre gövde genişliğinde yardımcı pist vardır.  Tüm bunlarla birlikte 2 adet yüksek sürat taksi yolu, 48 uçak kapasiteli yaklaşık 279 bin metrekare apronu, 21 uçak kapasiteli yaklaşık 56 bin metrekare genel havacılık apronu, yer hizmetleri, araç park yeri, nöbetçi kulübeleri ve çevre güvenlik yoluyla havalimanımız en üst standartta imkanlarla donatılmıştır. 

"Devletimiz buradan 25 yıl içerisinde toplam 297 milyon 100 bin AVRO kira bedeli elde edecek"

Üst yapı tesislerimizin toplam kapalı alanı 214 bin 180 metrekareyi buluyor. Biraz evvel Ulaştırma Bakanımız da konuşmasında ifade etti, havalimanımızın inşasında bölgemizin sembollerini ve mimari özelliklerini kullanmaya ihtimam gösterdik. Hava kontrol kulesi ağaç formunda tasarlandı. Bu toprakların simgesi olan pamuk motifleri ile havalimanımızın süslenmesinde özellikle tercih edildi. Değerli kardeşlerim, biliyorsunuz son yıllarda ülkemize kazandırdığımız pek çok eseri kamu özel ortaklığıyla hayata geçirdik. Devletin bütçesinden tek kuruş harcamadan bu eserlerin inşasını tamamladık. Böylece sadece ülkemizin altyapı eksiklerini süratle gidermekle kalmadık aynı zamanda Türkiye ekonomisine de ciddi katma değer oluşturduk.

Milletimizin istifadesine sunduğumuz her bir köprü, otoyol, havalimanı yatırım rakamlarının çok çok ötesinde ekonomik kazanç sağladı. Kamu özel işbirliği ile inşa edilen havalimanının toplam yatırım miktarı 608 milyon 500 bin Avro'dur. Devletimiz buradan 25 yıl içerisinde toplam 297 milyon 100 bin AVRO kira bedeli elde edecektir. Bu sadece kira bedeli olarak, devletimizin kasasına girecek olan tutardır. 

"Adana ve Mersin ile birlikte Osmaniye ve Niğde'ye olan yakınlığı..."

Havalimanımızın Adana'ya mesafesi 35 km, Mersin'e mesafesi ise 40 km'dir. Yani her iki şehrimizin de tam ortasında konumlanmıştır. Havalimanımız Mersin ve Adana'dan hem D-400 yolu, hem de otoyol üzerinden kolay ulaşım imkanına sahiptir. Adana ve Mersin ile birlikte Osmaniye ve Niğde'ye olan yakınlığı ile 5 milyonu aşkın insanımıza hizmet verecek. Çukurova Havalimanımızı, Mersin, Adana, Gaziantep hızlı tren hattına entegre ediyoruz. Hat tamamlandığında saatte 200 km hıza ulaşabilecek hızlı trenler ile Mersin-Adana arası seyahat süresi 35 dakikaya inecek. Adana veya Mersin'den trene binen kardeşlerimiz yalnızca 23 dakikada havalimanımıza varacak. Havalimanımız yolcu taşımanın yanı sıra, bölgemizin ihracatında da çarpan etkisi yapacak. Hem Adanalı, hem Mersinli vatandaşlarımız bu eserin ne kadar isabetli bir yatırım olduğunu görecektir. 

İmamoğlu ve 'İsanbul Evi' eleştirisi

Dünyanın hangi ükesinde böyle bir muhalefet vardır? Havalimanından rahatsızlık duyan bir muhalefet olabilir mi? Yatırımı kötüleyerek nereye varmaya çalışıyorsunuz? Vatandaşımızı provakete ederek neyi elde etmeyi hedefliyorsunuz? Hem bu ülkede dikili tek bir ağacınız yok! Hem de ülkemize çağ atlatacak hava ulaşımında biz bir üst lige yükseltecek projelerimize laf söylüyorsunuz. Bunun adı siyasi hasetliktir. Maalesef yıllar geçiyor, isimler ve yönetimler değişiyor ancak ana muhalefetin hizmete ve yatırıma yaklaşımında zerre miskal değişim olmuyor. Bakınız burada şunu da vurgulamak isterim; Şayet ülkenin kaynaklarıyla ilgili cümle kurulacaksa eleştirilmesi gereken Çukurova Havalimanı değil, halkın parasını Paris'te har vurup harman savuran müsriflerdir!

Kadına şiddete karşı kurulan komisyonunun başkanı erkek oldu Kadına şiddete karşı kurulan komisyonunun başkanı erkek oldu

Belediyelerin SGK'ya borç meselesi

SGK'ya borç ödemeye, millete hizmet etmeye gelince kasada para yok fakat cümbür cemaat Paris'te keyif çatmaya gelince paranın sınırı yok. Bunun takdirini de aziz milletime bırakıyorum. Çukurova Havalimanı'nı depremi öne sürerek eleştirmekse tam bir akıl tutulmasıdır. Soruyorum sizlere daha büyük ve modern bir havalimanımızın olması deprem yardımlarının ulaştırılmasında elimizi rahatlatır mı? Yoksa muhalefetin iddia ettiği gibi işimizi zorlaştırır mı? Çukurova Havalimanı'nın devreye girmesiyle afetlere karşı mücadelede devletimizin eli daha da güçlendi. Aktif havalimanı sayımızı 26'dan bugün itibariyle 58'e çıkardık. 2053 yılında inşallah bu sayıyı 61'e yükseltmeyi hedefliyoruz. Günde 303 ton olan havayolu kargo kapasitemiz, 2 bin 615 ton seviyelerini buldu. Uçulan ülke sayısı 50 iken bugün 131 ülkeye uçuş gerçekleştiriliyor. Göreve geldiğimizde 489 olan toplam hava aracı sayımızı bin 838'e ulaştırdık. 

Muhabir: Şevval Dalgıç