AK Parti'nin 23. kuruluş yıl dönümü programı düzenlendi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, partisine katılan 18 ismi açıklayarak rozetlerini taktı. Burada bir konuşma yapan Erdoğan, “Partimize katılacak arkadaşlarımızı muhabbetle bağrımıza basarken, kendilerine AK Parti ailesine hoş geldiniz diyor, milletimize hizmet yolunda Mevla’dan üstün başarılar niyaz ediyorum” dedi.

AK Parti'ye katılan milletvekilleri

Seyithan İzsiz

Ahmet Ersagun Yücel

AK Partiye katılan belediye başkanları

Kırıkkale’nin Balışeyh Belediye Başkanı Hilmi Şen

Yeniden Refah Partili Arıcak’ın Bükardı Beldesi Belediye Başkanı Ali Açmaz

Doğanhisar Belediye Başkanı Ali Öztoklu

Şırnak/Uludere - Şenoba Belde Başkanı Alihan Babat

Ağrı Eleşkirt - Yayladere Belde Başkanı Selahattin Aysun

Şanlıurfa Birecik Belediye Başkanı Mehmet Begit

Yeniden Refah Partisi'nden Aziziye Belediye Başkanı Emrullah Akpunar

İyi Parti'den Horasan Belediye Başkanı Hayrettin Özdemir

Yeniden Refah Partisi'nden Köprüköy Belediye Başkanı Nevzat Karasu

Taşlıçay Belediye Başkanı Mehmet Ali Budak

Adana Saimbeyli Belediye Başkanı Mahmut Dal

Adana Feke Belediye Başkanı Cömert Özen

Muş Bulanık Yoncalı Belde Başkanı Fehim Kaya

Muş Merkez Yeşilova Belde Başkanı Ömer Faruk Yenilmez

Ordu Çaybaşı Belediye Başkanı Mesut Karayiğit

Samsun Ayvacık Belediye Başkanı Refahittin Şencan

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın törende yaptığı konuşmadan ara başlıklar şöyle; 

Değerli dava ve yol arkadaşlarım, sizleri en kalbi duygularımla hürmetle, muhabbetle selamlıyorum. Sizlerin vasıtasıyla 81 vilayetimizin tamamına, 85 milyon vatandaşımın her birine buradan selamlarımı gönderiyorum. 

Üzerine demir parçası düşen işçiye yardım ederken vinçten düştü: 2 yaralı Üzerine demir parçası düşen işçiye yardım ederken vinçten düştü: 2 yaralı

AK Parti ailesi olarak bugün heyecanlıyız. 23'üncü yaşımıza ulaşmanın sevincini yaşıyoruz. Artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak diyerek reva olduğumuz millete hizmet yolunda bugün 23. yılımızı devirdik. 23'üncü yılımız, 23'üncü yaş günümüz kutlu olsun.

"AK Parti'nin bugünlere gelmesinde desteği olan nice isimsiz kahramanlara tek tek teşekkür ediyorum"

14 Ağustos 2001'den bu yana tam 23 yıldır AK Parti'nin ülkeye ve millete hizmet sancağını iftiharla taşımız kurucularımıza, genel başkanlarımıza, merkez karar ve yönetim kurulu üyelerimize, bakanlarımıza, milletvekillerimize, il, ilçe, belde başkanlarımıza ve yönetim kurulu üyelerine, kadın ve gençlik kolları başkanlarımıza, belediye başkanlarımıza, belediye meclis üyelerimize, il genel meclis üyelerimize, sandık müşahitlerimize, üyelerimize ve AK Parti'nin bugünlere gelmesinde desteği olan nice isimsiz kahramanlara tek tek teşekkür ediyorum.

Binlerce yıllık bu sevdaya gönül veren bu büyük yolculuğa eşlik eden tüm kardeşlerime şükranlarımı sunuyorum. Bugün aramızda olmayan mensuplarımızı, gönüldaşlarımızı, dava ve yol arkadaşlarımızı rahmetle yad ediyorum. Hiç şüphesiz en büyük teşekkürü aziz milletimiz hak ediyor. 

"Dip dalga hareketi olarak kurulan, büyüyen AK Parti çok kısa sürede milyonların umudu haline dönüştü"

AK Parti'nin 23'üncü yaşının ülkemize, milletimize, demokrasimize ve tüm insanlığa hayırlı olmasını rabbimden niyaz ediyorum. Kıymetli yol ve dava arkadaşlarım. AK Parti bundan 23 sene önce milletin umudu olarak bizatihi milletimiz tarafından kuruldu. 14 Ağustos 2001'de o güne kadar dalga dalga büyüyen bir gönül hareketinin sadece tabelasını astık. Kefenimizi giyerek başlattığımız büyük ve güçlü Türkiye mücadelesinde, milletimize emanetinin emin ellerde olacağının sözünü vermiştik. Gerekirse kendimiz bedel ödeyeceğiz fakat aziz milletimize asla bedel ödetmeyeceğiz demiştik.

Yine 23 sene önce problemlerin altında ezilen Türkiye'ye meselelerimiz çözümsüz değildir özgüvenini aşıladık. Türkiye'nin kutuplaştığı bir dönemde muhafazakar demokrat kimliğimizle milletimizin ruh köküne sadık kalarak, ülkemizin kronik sorunlarını çözmeyi vad ettik. Dip dalga hareketi olarak kurulan, büyüyen AK Parti çok kısa sürede milyonların umudu haline dönüştü.

Gittiğimiz her yerde büyük bir coşkuyla karşılandık. 7'den 70'e toplumun her kesiminden muazzam bir teveccüh gördük. Yorulmuş, tükenmiş, gelecekten ümidini kesmiş, karamsarlık girdabında sürüklenen bir milletin umutlarını yeniden dirilttik. Milletimiz AK Parti'de yıllar sonra kendini gördü. Kendi değerlerini temsil eden samimi, liyakatli, gayretli ve Türkiye sevdalısı kadroları gördü.

"Oyunları bozarak, kirli senaryoları parçalayıp atarak bu günlere geldik"

Kuruluşumuzun üzerinden yalnızca 14 ay geçmişken aziz milletimizin takdiriyle ülkeyi yönetme sorumluluğunu bu yüce ruhla üstlendik. Türkiye'yi yönetme mesuliyetini devraldığımız andan itibaren millete karşı görevlerimizi hakkıyla yerine getirmenin çabasındayız. 

Problemlerin karmaşıklığı karşısında ürken, çekilen, korkan değil tam tersine ne kadar büyük olursa olsun meselelerin üzerine cesaretle giden ve çözüme odaklanan bir anlayışla hareket ediyoruz. 

Aşkla çalışan yorulmaz, bize yorulmak pes etmek yakışmaz diyoruz. Bakınız bugüne kadar nice engelle karşılaştık. Yol boyunca ne badireler atlattık. Bizi hizmetten, biziçalışmaktan, bizi üretmekten alıkoymak isteyen nice sinsi senaryolarla muhattap olduk.

Sokak olaylarından, vesayet girişimlerine, kanlı darbe teşebbüslerinden, terör eylemlerine kadar pek çok tehditle mücadele ettik. Ankara'nın göbeğinde "Ordu göreve" pankartları açarak alenen darbe çığırtkanlığı yaptılar. Gazete küpürleri marifetiyle partimizi kapatmaya kalktıklar. 367 diye bir şey uydurarak meclisin iradesine ipotek koymak istediler. Cumhuriyet mitingleri ile insanımızı kışkırttılar. Gezi olaylarında 3-5 ağacın taşınmasını bahane ederek sokaklarımızı ateşe verdiler.

PKK'sından FETÖ'süne varıncaya kadar yularını ellerinde tuttukları bütün taşeronları üzerimize saldılar. Her seçim döneminde sandığın itibarına gölge düşürmek, kitleleri karşı karşıya getirmek için sayısız yola başvurdular. Türkiye ne zaman kendini toparlasa, ne zaman ekonomide kabuğunu kırmaya çalışsa bir bahane üretip bizi yolumuzdan çevirmeye çalıştılar. Allah'a hamd olsun bunların hiçbirine eyvallah etmedik!

Oyunları bozarak, kirli senaryoları parçalayıp atarak bu günlere geldik. Sevgili yol ve dava arkadaşlarım. Şunu bugün bir kez daha memnuniyetle ifade etmek isterim; 14 Ağustos 2001 tarihinde büyük bir heyecanla yola revan olurken milletimize verdiğimiz sözleri tutmanın bahtiyarlığını yaşıyoruz. Şimdi bugün partimiz 23'üncü yaşını kutluyor. Kasım ayında kesintisiz iktidarımız 22 yılı doldurmuş olacak. 22 yılı iktidarda olmak üzere 23 yılın her safhası iş yapmakla, hizmet ve eser üretmekle, milletin dertlerine derman olmakla geçti. 

"Türkiye'nin AK Partili yılları her alanda Cumhuriyet tarihinin en parlak dönemi olarak kayıtlara geçmiştir"

Türkiye'yi nereden alıp nereye getirdiğimizi milletimiz çok iyi biliyor. Yurt dışındaki gurbetçi kardeşlerimiz milletlerine her gelişlerinde ülkemizde yaşanan devasa değişimlere bizzat şahit oluyor. Emeklilerimiz, memurumuz, işçimiz, sanayimiz, kadınlarımız ülkemizin kalkınma ve demokrasi hamlelerinin en yakın tanığıdır. Gönül coğrafyamızdaki mazlum ve mağdurlar son 23 yılda güçlenen kadim değerleri ile barışan Türkiye'nin ne demek  olduğunun idrakindedir.

Bugün burada 23'üncü kuruluş yıl dönümü vesilesiyle çok kısa bir hatırlatma yapmak arzusundayım. Özellikle 2001'den sonra doğan ve iktidarlarımız döneminde yetişen gençlerimizin burayı dikkatle dinlemelerini kendilerinden rica ediyorum.

Şimdi bakınız sevgili kardeşlerim; AK Parti'yi kurduğunuzda ülkemizin nüfusu 68 milyondu bugün bu sayı 85 buçuk milyona ulaştı. Aradan geçen 23 yılda Türkiye nüfusu yüzde 25 oranında artış kaydetti. Nüfusumuz yüzde 25 artarken, Türk ekonomisine dair göstergelerde çoğu zaman 2 kat, 3 kat, 4 kat artış oldu.

Eğitimde 343 bin olan derslik sayımızı 613 bine, öğretmen sayımızı 626 binden 1 milyon 32 bine çıkarttık. 2001 yılında ülkemizde sadece 76 üniversite, 70 bin akademik personel varken bugün, 208 bin üniversitemiz ve 183 bin akademik personelimiz var. 

Tarla, sebze, meyve üretimimizin toplamı 98 milyon tondan 137 milyon tona ulaştı. Küçük baş ve büyük baş hayvan varlığımız 251 milyondu, bugün yaklaşık 375 milyona ulaştı. 

Baraj sayımızı 276'dan aldık, dünyanın beşinci yüksek barajı Yusufeli'nin de aralarında olduğu yeni 742 baraj inşa ederek toplam 1018'e ulaştırdık. 

Turizimde ülkemizi ziyaret eden kişi sayısını 15 milyondan yaklaşık 57 milyona, turizm gelirimizi de 55,9 milyar dolara çıkardık. 

60 yıllık hayalimiz olan Türkiye'nin otomobili TOGG, artık yollarımızda. Kişi başına düşen milli gelirimiz 3 bin 608 dolarken, 2023 yılında 13 bin 110 dolar seviyesine ulaştı. 

Türkiye ekonomisini yıllık ortalama yüzde 5,4 oranında büyüttük. Bizden önceki 30 yılda 15 milyar dolar uluslarası yatırım çekebilen Türkiye bizim dönemimizde 266 milyar dolarlık yatırım çekti. 

Türkiye'nin AK Partili yılları her alanda Cumhuriyet tarihinin en parlak dönemi olarak kayıtlara geçmiştir. Bizim anlayışımızda ekonomik kalkınma demokrasiden bağımsız değildir. Muhafazakar demokrat kimliğimizin gereği olarak ekonomimizi büyütürken demokrasimizin standartlarını yükseltmekten geri durmadık. Bunun için son 23 yılda sadece yol, köprü, havalimanı, baraj yapmadık. Tüm bunlarla birlikte Türkiye'de sivil siyasetin alanını da genişlettik. Hak ve özgürlükler sahasında ülkemizde sessiz bir devrime imza attık. 

"Ülkemizi bölgesinin parlayan yıldızı haline birlikte getirdik"

Türkiye'yi yasakların, baskıların ve  korkuların kol gezdiği ülke olmaktan çıkarıp demokraside hak ettiği seviyelere ulaştırdık. Milli iradenin üzerinde kerameti kendinden menkul ne kadar vesayet odağı varsa, hepsine karşı tavizsiz bir mücadele yürüttük. 

Demokrasi dışı yollardan istikbal, ikbal ve gelecek devşirmek isteyenleri her defasında milli iradenin gücüyle bertaraf ettik. Uzun yıllar sonra millet ile devleti, cumhur ile cumhuriyeti, cumhuriyet ile demokrasiyi kucaklaştıran biz olduk. 

Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemiyle ilk defa sandık yoluyla, doğrudan halkın iradesiyle ülkemizde yönetim sistemine gittik. Başörtülü kızlarımızın üniversite kapılarından geri çevrilmediği, terörü ve şiddeti övmediği, hakarete varmadığı müddetçe her türlü düşüncenin ifade edildiği, sessiz çoğunluğun hak ve hukukun, sesi çok çıkanlar tarafından bastırılmadığı bir yapıyı ülkemiz genelinde büyük oranda hakim kıldık.

23 yılda, Türkiye çok büyük değişim geçirdi. 23 senede ülkemiz umutlarını yeniden yeşertti. Milletimiz on yıllar sonra özgüvenini yeniden kazandı.

Bu kadro ile, burada olanlar ve olmayanlarla birlikte çok büyük işler başardık. Türkiye'yi ayağına vurulan zincirlerden birlikte kurtardık. Demokrasimizin standartlarını beraber yükselttik. Ülkemizi bölgesinin parlayan yıldızı haline birlikte getirdik. 

Durmak yok, yola devam dedik. Her şey Türkiye için dedik. Hep beraber 23 yıl boyunca yılmadan, yorulmadan çalıştık!

"AK Parti'nin en önemli özelliği toplumu doğru analiz etmesidir"

Milletimizin emanetine canımız pahasına sahip çıktık. Hiçbir zaman geri adım atmadık. Bugüne kadar milletimizin başını önğne eğmedik. 23 yıldır olduğu gibi aynı aşkla, aynı şevkle aynı azim ve kararlılıkla bu yolda yürümeye devam edeceğiz. Şuna yürekten inanıyorum; tarih tüm bu başarılara öncülük eden AK Partiyi, AK Parti teşkilatını mutlaka hayırla yad edecektir. Her birinize emeğinizden, katkınızdan dolayı teşekkür ediyorum. 

Gelinen noktada bir hakikati görebiliyoruz. Zamanın ruhu toplumu dönüştürürken, siyasal alanı yeni başta tanımlamaktadır. Dünyanın ve ülkemizin şartları, ihtiyaçları, imkanları değiştikçe biz de buna uygun politikalar geliştirmek mecburiyetindeyiz. 

AK parti'nin siyaset yapacağı yer dün olduğu gibi bugün ve yarın da Türkiye'nin merkezidir. Tüm renkleriyle, tüm farklılıklarıyla 85 milyonun tamamını kucaklayan parti hüvviyetimizi daha da güçlendirmekte kararlıyız. AK Parti'nin en önemli özelliği toplumu doğru analiz etmesidir. 

Nerede eksiğimi varsa hiçbir komplekse kapılmadan üzerine cesaretle gidiyoruz. Önümüzdeki aylarda başlatacağımız büyük kongre maratonumuzu sadece bir vitrin yenilenmesi olarak değil, milletimizin bizden beklediği kapsamlı değişimin ana zemini olarak görüyoruz.

"Daha yapacak çok işimiz var, daha gidecek uzun bir yolumuz var"

Burada 2 hususun altını özellikle çizmek durumundayım. Kendini yorulmuş hisseden varsa, bitkin hisseden varsa onlardan kenara çekilip biraz soluklanmalarını istiyoruz. İkincisi hangi görevde olursa olsun hiçbir arkadaşım koltuğuna yaslanıp rehavete kapılma lüksüne sahip değildir. Şunu unutmayın; biz bu aziz milletin umuduyuz! Biz, bu aziz ümmetin de umuduyuz!

Onların umudunu boşa çıkaracak işler içine girenler altından kalkamayacak vicdanı bir yükle ezilirler. Buna bizim de tahammülümüz olamaz. Milletin ve ümmetin umudunu ziyan edenlere hoşgörü göstermeyiz. Gözünün yaşına da bakmayız.

Bakanlarımız, belediye başkanlarımız, tüm teşkilatımız her bir arkadaşımız işine odaklanacak ve bu millete daha fazla nasıl hizmet ederim sorusunu her an kendisine soracak. 

2028 seçimlerine kadar canla başla çalışmaya, üretmeye milletimize hizmet etmeye devam edeceğiz. İnşallah 2028 seçimlerinde de milletimiz gayretimizi, samimiyetimizi, tecrübemizi takdir edecek, hem o seçimde hem sonrasında emaneti yine AK Partili kadrolara yine bizlerin emin ellerine teslim edecektir.

Daha yapacak çok işimiz var, daha gidecek uzun bir yolumuz var. İnşallah daha uzun yıllar iktidarda olacağız. Daha uzun yıllar siyasetin lider partisi olacağız ve daha uzun yıllar millete, memlekete hizmet edeceğiz. 

Partimize katılacak arkadaşlarımızı muhabbetle bağrımıza basarken, kendilerine AK Parti ailesine hoşgeldiniz diyor, milletimize hizmet yolunda mevladan üstün başarılar niyaz ediyorum.

Muhabir: Şevval Dalgıç