Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi Taraflar Konferansı'nda Türkiye'yi oyuncu Engin Altan Düzyatan'ın temsil etmesi büyük yankı uyandırdı. Bakanlık sosyal medyadan açıklama yaparken seçilen üyelerin  COP29 başkanlığının tercihlerini yansıttığını dile getirdi. Ancak sosyal medyada kullanıcıları Engin Altan Düzyatan'ın temsilciliği ile ilgili binlerce yorum yaparken "Umrunuzda olan tek şey cebiniz" ifadeleri kullanıldı.

Bakanlıktan Engin Altan Düzyatan açıklaması

İklim Değişikliği Başkanlığı, Türkiye'yi COP29'da Engin Altan Düzyatan'ın temsiline ilişkin olarak açıklama yaptı. Açıklamada "Seçilen üyeler tamamen COP29 Başkanlığının tercihlerini yansıtmaktadır" denildi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na bağlı İklim Değişikliği Başkanlığı'nın sosyal medya hesabından Azerbaycan'da düzenlenecek ve Türkiye'yi oyuncu Engin Altan Düzyatan'ın temsil edeceği COP29 ile ilgili açıklamada bulunuldu.

Başkanlığın sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, Türkiye'nin, COP toplantılarının resmi karar alma oturumlarında, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı bünyesinde ve İklim Değişikliği Başkanlığı koordinasyonunda, "sera gazı azaltımı", "iklim değişikliğine uyum", "iklim finansmanı" gibi konularda, Dışişleri, Enerji ve Tabii Kaynaklar, Hazine ve Maliye, Tarım ve Orman, Sanayi ve Teknoloji, Ticaret Bakanlıkları gibi ilgili bakanlıkların da katılımıyla "resmi olarak yetkilendirilmiş müzakereci heyet" ile temsil edildiği belirtildi.

"COP29 başkanlığının tercihi"

COP29 Azerbaycan Başkanlığı tarafından temmuzda bir uluslararası danışma komitesi (IAC) kurulduğu aktarılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

Justin Timberlake suçlamaları kabul etti: Dersimi aldım Justin Timberlake suçlamaları kabul etti: Dersimi aldım

"Komite gayriresmi nitelikte olup, COP Başkanlığının takdiri ile kurulmakta, komite üyeleri COP Başkanlığı tarafından tek taraflı olarak belirlenmektedir. Herhangi bir resmi statüsü olmayan komite finans, hükümet, sanat, akademi, girişimcilik, sivil toplum gibi toplumun farklı kesimlerinden iklim savunucularının çeşitli seslerini temsil etmek amacını gütmekte ve tavsiye niteliğinde toplantılar yapmakta olup, 2024 yılı için COP29 Başkanlığı tarafından teşkil ettirilen heyet üyelerinin belirlenmesi sürecinde herhangi bir dahlimiz bulunmamaktadır. Seçilen üyeler tamamen COP29 Başkanlığının tercihlerini yansıtmaktadır. Önceki yıllarda olduğu gibi, COP29'da konularında uzman ve temsile yetkili müzakere heyetimiz, konferansın bütün resmi oturumlarını takip etmek üzere hazırlıklarını devam ettirmekte, süreç İklim Değişikliği Başkanlığının koordinasyonunda yürütülmektedir."

Sosyal medyada Engin Altan Düzyatan'a gelen tepkiler

Merak ediyorum iki yıl sonra hükümet değiştiğinde ne yapacaksınız? O zamanda Atatürk'ün silah arkadaşını mı oynayacaksınız? Yoksa ABD'de yaşamaya devam edeceksiniz?

"Cukkaya bakarım"

BM’nin iklim değişikliği konferansında Türkiye’yi hangi vasfın ve bilginle temsil edeceksin, biraz aydınlatır mısın? Hükümete yakın olma bir yetkinlik midir? Hükümet bir gün değiştiğinde yüzüne bakılmayacak noktaya mı taşıyorsun kariyerini? Kariyerden ziyade para önemli, ben o döneme kadar kötü oyunculuğumla alacağım cukkaya bakarım gibi düşünenlerden misin? Hangi sıfat ve bilgi ile iklim zirvesine katılıyorsunuz? Bunu kabul etme sebebiniz nedir gerçekten anlamıyorum. Bu iş, konu hakkında uzman bilim insanlarının işi, sizin değil.

"Herkes işini yapsın"

Gerçekten sen çevre hakkın da ne biliyorsun da,ne anlatacaksın.Bu ülke de ki liyakatsizler kervanına katıldın.Bu işe akademisyenler yapsın, bu işe yıllarını vermiş insanlara haksızlık, bilime ayıp, eğitimli insanlara haksızlık. Bari gururlu ol da reddet. Sen dizini çek, spikerliğini yap, bildiğin işi yap, bilmediğin işlere girip de böyle önemli bir konu da ülkeyi en iyi olan temsil etsin. Herkes işini yapsın. Ben eminim inadından gideceksin. Ya da yanına bilen birisini koysunlar, sen görüntü ver.

"Umrunuzda olan tek şey cebiniz"

"Bu görevi hak etmiyorum, yeteri kadar yetkin değilim" demek çok mu zor? Bu ülkede insanlar niye kendilerine dağıtılan görevlere uygun değillerse hayır demeyi bilmiyor. Her şey sadece para mı? Lafa gelince doğayı ve hayvanları çok seven bir sanatçısınız ama bu vermiş olduğunuz kararla görüyoruz ki ne doğa ne çevre umurunuzda değil tek umrunuzda olan şey cebiniz. Bu konuda yıllardır araştırma yapan onlarca akademisyen, işinin uzmanı dururken sizin ne haddinize anlam veremiyorum? Zaten son zamanlardaki duruşunuz artık halkın sanatçısı değil belli bir kesimin yalakası olmak yolundaydı. Açıkça bunu bir kez daha görmüş olduk. Benim gözümde siz ve sizin gibiler sanatçı değilsiniz. Gün gelip devran döndüğünde halk gerçek sanatçılarını sahip çıkıp sizin gibileri yerin dibine sokmasını bilir. Yazık.

"Aileni de rezil edeceksin"

Hadi bu liyakatsiz iktidar her şeyde olduğu gibi oraya da liyakatsiz bulmak için seni seçti, sen nasıl bir mantık ve kafa ile bunu kabul ediyorsun? Hiç mi kafan çalışmıyor, hayatın boyunca bu fiyasko ile anılacaksın, insanlar çocukların ile ailen ile bu konuda dalga geçecekler. Kendini rezil ettiğin yetmediği gibi aileni de edeceksin.

Kaynak: Haber Merkezi