‘Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi’ Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ile Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından geçtiğimiz mayıs ayında açıklanmıştı. Açıklanan pakete göre; ambulans, savunma ve güvenlik gibi alanlardaki zorunlu ihtiyaçlar hariç, yeni araç satın alma ve kiralama 3 yıl süreyle durduruldu.
Tasarruf paketi ile birlikte gözler kamuda kullanılan kiralık araçlara çevrildi. Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Dışişleri Komisyonu Üyesi ve İYİ Parti Ankara Milletvekili Prof. Dr. Kürşad Zorlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar’ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına soru önergesi verdi. İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu, ‘Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi'ne yönelik Bakan Alparslan Bayraktar’a “Bakanlığınızda ve bağlı kurumlarında kiralık olarak kullanılan araç sayısı kaçtır? Bunların Bakanlığınıza aylık yükü ne kadardır?” sorusunu yöneltti.
İYİ Partili Zorlu’nun sorusuna Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar, yanıt verdi. Bakan Bayraktar’ın imzasının bulunduğu yanıtta şu ifadelere yer verildi:
58 kiralık araca her ay 3 milyon 312 bin lira kira ödeniyor
“Bakanlığımız merkez teşkilatı ile Bakanağımıza bağlı tüm kurumlarımızda;
-EYT düzenlemesi kapsamında hak kazananlar da dahil olmak üzere emeklilik hakki kazanmış 1.141 personel bulunmakta,
- Maden denetimlerinde arazi koşullarında kullanan hizmet araçlar da dahil olmak üzere toplam 58 adet hizmet aracına aylık 3.312.946,34 TL, personel servis hizmetlerine aylık 9.970.412,14 TL kira bedeli ödenmekte,
- Kiralama yolu ile kullanılan 2 adet hizmet binasına ise aylık 38.840,65 TL ödenmekte olup, mevcut durumda yapımı devam eden hizmet binası bulunmamaktadır.
“İlave harcamalardan kısıtlamaya gidildi”
Bununla birlikte Bakanlığımız merkez teşkilatı ile Bakanağımıza bağlı tüm kurumlarımız tarafından, Hazine ve Maliye Bakanlığının 13 Mayıs 2024 tarihinde açıkladığı ‘Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi’ içeriğindeki başlıklara yönelik çalışmalara başlanmış olup, bu çerçevede 2024 yılı için hizmet birimlerinin ihtiyacı olan mal ve hizmet alımlarına ilişkin tahsis edilen ödenekler gözden geçirilerek ilave harcamalardan kısıtlamaya gidilmeye başlanmıştır. Aynıca önümüzdeki dönemde de söz konusu tedbirlere yönelik gereken hassasiyet gösterilerek tasarruf ve verimlilikte süreklilik sağlanacaktır.”