Bankacılık sektöründe yaşanan sıkıntılar ve Amerikan Merkez Bankası (FED) cephesinde yaşanan gelişmelerle birlikte yurt içi ve yurt dışı piyasalarda hareketli bir seyir izleniyor. Yaşanan bu gelişmelerin fonlara nasıl yansıdığı yatırımcılar tarafından merak konusu haline geldi.
TEFAS Fon Bilgilendirme Platformundan alınan bilgiye göre, yatırımcısına son bir ayda en çok kazandıran 10 fon ve yüzdeleri şu şekilde:
1) A1 Portföy BIST 30 Dışı Hisse Senedi Serbest (TL) Fon: Yüzde 126,73
2) A1 Portföy Bankacılık Sektörü Dışı Hisse Senedi Serbest (TL) Fon: Yüzde 97,51
3) A1 Portföy Üçüncü Hisse Senedi Serbest Fon: Yüzde 74,94
4) Hedef Portföy Ada Hisse Senedi Serbest (TL) Fon: Yüzde 60,02
5) Ziraat Portföy Onbirinci Serbest (TL) Fon: Yüzde 41,89
6) Hedef Portföy Poyraz Hisse Senedi Serbest (TL) Fon: Yüzde 41,09
7) Ziraat Portföy Üçüncü Serbest (TL) Fon: Yüzde 41
8) Tacirler Portföy Kg Serbest Özel Fon: Yüzde 38,74
9) Ünlü Portföy İkinci Değişken Fon: Yüzde 37,23
10) Hedef Portföy Yoğun Hisse Senedi Serbest (TL) Fon: Yüzde 36,97
Son 1 ayda yatırımcısına en çok getiri sağlayan yatırım aracı yüzde 74,95 ile A1 Portföy Üçüncü Hisse Senedi Serbest Fon olurken; bunu sırasıyla yüzde 9,36 ile altın, yüzde 7,1 ile euro, yüzde 2,84 ile Serbest Şemsiye Fonu, yüzde 2,29 ile TÜFE, yüzde 1,85 ile dolar, yüzde 1,34 ile mevduat faizi, yüzde -3,2 ile BIST 30, yüzde -3,33 ile BIST 100 takip etti.
BANKACILIK SEKTÖRÜNDE YAŞANAN GELİŞMELER
Önceki ay ABD’de Silikon Vadisi Bankası’nda (SVB) başlayan finansal sıkıntı, ABD ve Avrupa’da diğer bankalara yansıyınca, yatırımcılar güvenli buldukları kıymetli maden ‘altın’a yöneldi.
ABD’de enflasyonun ve faiz artışlarının durulacağına ilişkin veri ve haber akışıyla birlikte altın değerlenirken, yurtdışı borsalarda öngörülen dışında pozitif bir kapanış yaşandı. Yurt içindeki duruma bakıldığında ise 14 Mayıs’ta yapılacak genel seçimler gündemin nabzını oluşturdu. Kur ve faizlerde yaşanan dalgalanma, Borsa İstanbul’u 4.700-5.000 bandında kısıtladı.
Kıymetli madenlere bakıldığında, ONS altındaki yükseliş, yurt içinde dolar kurunu 19 liranın üzerine çıkarınca altın fonlarında getirileri sağladı.
Mart sonunda gümüş piyasasında hareketlilik yaşanmaya başladı.
FED’den gelen faiz artışlarına yönelik durulma sinyali ve piyasada Temmuz ve Ağustos FED toplantılarına ilişkin faizde indirim beklentisi, teknoloji temalı fonlarda pozitif bir seyir getirdi.
EUROBONDLARA TALEP ARTTI
Tematik fonlarda ilk çeyrek ortalama getirisi yüzde 6,5 olarak kaydedilirken, yüzde 30’a yakın getiri sağlayan teknoloji yabancı hisse/BYF içerikli fonları görüldü. Hazine ve bankaların ihraç ettiği yabancı para cinsinden tahvillere (Eurobond) yönelik talep fonlar üzerinden son zamanda güçlendi.
Döviz kurundaki artışla birlikte eurobond, döviz kira sertifikaları ve serbest döviz fonlarının çeyreklik bazda yüzde 5 ila 10 arasında getiri sağladı. Dövizle yatırım yapılabilen Serbest Döviz fonlarında 40 Mia lira üzerinde net getiri kaydedildi.
Tefas’ta işlem gören hisse senedi yoğun fonların ilk çeyrekteki getirileri ortalama eksi yüzde 10 oldu.
ALTINDAKİ YÜKSELİŞ EĞİLİMİ
Borsa İstanbul’un gidişatına ilişkin beklentiler ise seçim sonrası için kuvvetleniyor. Yatırımcı sayısındaki değişim ilk çeyrek için yorumlandığında, altın/gümüş, teknoloji temalı ve ABD endekslerine getiri oluşturan yabancı hisse senedi içerikli fonlar ön plana çıktı.
Altın fonlarında yatırımcı sayısında artış kaydedildi. Yatırımcı sayısı düşen fonlarda, yurt içi hisse senedi fonları ve BIST 100 Dışı görüldü.
Yurt içinde seçim, yurt dışında ise dolar endeksi ve Amerikan Merkez Bankası’ndan gelen veriler piyasadaki haraketlilik üzerinde etkili olacak. O gerekçeyle portföyleri altın, yabancı hisse, eurobond ve hisse ile çeşitlendirerek, düşük riskli fonlar ve likit fonlar ile uygun görülüyor.