Türkiye’de sıfır otomotiv sektörü rekor kırmayı sürdürürken, 2.el cephesinde işler tersine dönmeye başladı. Haziran’da 9 günlük bayram tatiline rağmen sıfır otomotiv pazarı yüzde 35,6 artış göstererek 115 bin adetlik rekor satışa ulaşırken, 2.el otomotiv pazarında 6 ay sonra ilk kayıp kaydedildi. Kasım’dan bu yana sürekli büyüyen 2.el pazarı önceki yılın aynı dönemine kıyasla 17,21’lik gerilemeyle 733 bin 136 adede düşerken, bir önceki aya kıyasla yüzde 21,3 kayıp yaşadı. Otomotiv yazarı Emre Özpeynirci, otomotiv sektörüyle ilgili bir analiz yaparak, otomotiv sektörünü zor günlerin beklediğini açıkladı.

Özpeynirci analizinde şu ifadelere yer verdi:

“Piyasada yatırım ve ticari amaçlı sıfır araç alanlar satmakta zorlanacak”

"Kuşkusuz 2.el pazarının daralmasında haziran ayındaki uzun bayram tatilin etkisi vardır ama Ticaret Bakanlığı’nın önlemlerinden önce böyle bir düşüş yaşanması önümüzdeki günlere ilişkin pek de olumlu sinyaller vermiyor. Aslında 2.el pazarında daralma beklentisi haziran başından başlamıştı ve temmuz ayında da aynen devam ettiği görülüyor. Yani artık piyasada ticaret veya yatırım amaçlı sıfır araç alanların, satmak için zorlanacağı, belki de liste fiyatı üstüne satamayacağı bir döneme girdik.

“Fiyatlar satışları doğrudan etkiliyor: Bayiler müşteri aramaya başladı”

Sonuçta kurlardaki artışa ve tüm araçların yüzde 80’lik ÖTV dilimine girmesiyle en ucuz otomobillerin fiyatının bile 1 milyon TL’den başlaması, alacak kişi sayısını da doğrudan etkiliyor. Sektör yetkilileri de bu sonuçlar sonrası, “2.el pazarı ciddi bir şekilde duruldu. Satıyoruz ama zorlanıyoruz” açıklamasını yapıyorlar. Otomotiv pazarındaki yüksek temponun Eylül ayı ile birlikte eski düzene dönmesi yani düşüşe geçmesi bekleniyor. Zaten son günlerde bayilerin müşteri aramaya başlaması da bunun göstergesi gibi.

“Satışlarda zorlanma yaşanıyor”

Kurlar ve artan vergilerle en ucuz otomobil fiyatının 1 milyon TL’den başladığı Türkiye’de kâr amaçlı alımlar yüzünden sıfır otomobil satışlarında rekor üstüne rekorlar kırılırken, 2.elde ise işler tersine dönmeye başladı. 2.el satışları 6 ay sonra haziranda ilk kez düşerken, satışlarda büyük zorlanma başladı.

“Hurda araca güç yetiyor”

EBS Danışmanlık Genel Müdürü Erol Şahin, Kasım 2022’den bu yana kesintisiz 6 ay boyunca büyüyen pazarın haziran ayında önce ki yılın aynı ayına göre %17,9, yani 126 bin adet, bu yılın Mayıs ayına göre ise %21,3 yani 158 bin adet küçüldüğünü söylüyor. “Bunda kurban bayram tatilinin de etkisi olsa bile duraksama ilk sinyallerini aybaşında vermişti” diye konuşan Şahin şöyle devam ediyor;  “Yılın ilk 6 ayında ise pazar %23,7 büyüme ile 3 milyon 918 bin adede ulaştı. Ama ne yazık ki bu pazarında %60’ı 10 yaş ve üzeri otomobillerden oluşuyor. Bir kısım yeni araç alım satımı ile kâr peşinde koşarken çok büyük bir kesimin ise ancak hurda araca gücü yetiyor.

“İkinci el araç pazarı büyüdü”

2.el otomobil pazarı ilk 6 ay sonunda yüzde 23,74 artarak 3 milyon 918 bin adede ulaşırken, satılan otomobillerin yüzde 60,15’i 10 yaş ve üzeri araçlardan oluştu. 20 yaş ve üstü araçların oranı ise yüzde 30’u buldu. Bu da Türkiye’de alım gücünün otomobil satışlarındaki etkisini en net gösteren tablo.

 2.el otomobil pazarı en son kasım ayında kayıp yaşamıştı. Kasım ayında 2.el otomobil satışları yüzde 28,67 düşerek 580 bin adede gerilerken, aralık ayıyla birlikte artış başlamıştı. Aralık ayında yüzde 24,92 büyüyen 2.el pazarı, ocak ayında yüzde 113,56, şubatta yüzde 32,47, martta yüzde 46,60, nisanda yüzde 18,17, mayısta ise yüzde 10,20 yükselmişti. Haziran ayıyla birlikte yükselme trendi yerini düşüşe bırakmış oldu. 

Yeni fiyatlar

HYUNDAI, B-SUV sınıfında yer alan başarılı modeli Kona’nın tamamen yenilenen jenerasyonunu Türkiye’de satışa sundu. 120 beygir gücünde 1.0 T-GDİ, 198 beygir gücünde 1.6 T-GDI ve 141 beygir gücünde 1.6 Hibrit olmak üzere 3 benzinli motor seçeneğiyle satışa sunulan yeni Kona’nın tamamen elektrikli versiyonu ise son çeyrekte gelecek. Yeni Kona’nın fiyatları ise şöyle;

1.0 T-GDi Elite: 1.612.000 TL

1.6 Hibrit: 1.795.000 TL

1.6 T-GDi N Line: 1.826.000 TL

FIAT kiralama şirketi Sixt ile yaptığı işbirliği ile artık otomobilde “Abonelik” dönemi başlıyor. Türkiye’de bir otomotiv markası tarafından ilk kez hayata geçirilen “Otomobil Abonelik Sistemi” ile kısa dönemli araç kiralama ile operasyonel kiralama yöntemlerinin en avantajlı koşulları yenilikçi bir çözümle müşterilere sunuluyor. Abonelik Sistemi’nde kullanıcılar, FIAT’ın resmi web sitesi ve online satış kanalı onlinefiat.com.tr üzerinden, beğendikleri 500e araç için rezervasyon gerçekleştirebilecek." 

Editör: Deniz Dalgıç