İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), İstanbul Sürdürülebilir Kentsel Ulaşım Planı’nı (SKUP) tanıttı. Plan, kentteki trafik yoğunluğunu, hava kirliliğini ve karbon salımını azaltmayı, toplu taşıma, yaya ve bisiklet kullanımını artırmayı hedefliyor.

İstanbul'daki trafik sorununu çözmek ve hava kirliliğini azaltmayı amaçlayan İstanbul Sürdürülebilir Kentsel Ulaşım Planı tanıtıldı. Toplantıya AB Türkiye Büyükelçisi Nikolaus Meyer-Landrut, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı AB ve Dış İlişkiler Genel Müdürü Burak Aykan gibi isimler katıldı.

Orhan Erdemir kimdir? Orhan Erdemir kimdir?

Tanıtım toplantısında konuşan İmamoğlu, planın kent merkezinde otomobil kullanımını azaltmayı, hava kirliliğini düşürecek düşük emisyon bölgelerini oluşturmayı, deniz ulaşım ağını geliştirmeyi ve otobüs öncelikli şerit uygulamalarını içerdiğini açıkladı.

Uygulamanın hayata geçirilmesiyle, 2030 yılında şehirde 'zirve saatte' trafik yoğunluğunun yüzde 10,1 azaltılması planlanıyor. Ayrıca, trafik sıkışıklığını önlemek amacıyla uygulanacak 'Tıkanıklık fiyatlandırması' ile özel otomobil kullanıcıları belli bir bölgeye giriş karşılığında ücret ödeyecek. Sistemin pilot uygulaması, Tarihi Yarımada’da (Eminönü) hayata geçirilecek. Proje, ardından Kadıköy'de (Moda) uygulanacak.

Proje kapsamında, İstanbullulara bu bölgedeki mahallelerdeki ücretli otoparkları kullanma imkanı sunulacak. Kullanıcılar, özel araçlarını kendi mahallelerine park ettiklerinde ise daha düşük bir ücret ödeyecekler. Bu sayede, özel araç kullanıcılarına esneklik sağlanırken, aynı zamanda toplu taşıma ve alternatif ulaşım seçeneklerine geçiş teşvik edilecek.

Editör: Betül Vural