EMEP Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca, okullarda bir öğün ücretsiz sağlıklı yemek uygulamasının hayata geçirilmesi çağrısını yenilerken, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’e ücretsiz yemek talebinin tüm okullarda uygulanması için toplanan imzaların akıbetini sordu.

Çocuk yoksulluğunun son dönemde iyice arttığını belirten Karaca, “Özellikle son yıllarda, eğitim emekçilerinin de dikkat çektiği üzere okullarda açlıktan bayılan, ders dinleyemeyen, içme suyu ihtiyacını tuvalet musluklarından gideren öğrenci sayısı da günden günde artmaktadır. Bu nedenle; okulların açıldığı şu günlerde ülkedeki hemen her velinin en büyük sorunlarından biri çocukların beslenmesi olmuştur” dedi.

''Size bizzat ilettiğimiz dilekçeyi ne yaptınız?’’

Çocukların yetersiz beslenmesinin zihinsel ve fiziksel sonuçları bilimsel araştırmalarla ortaya konduğunu, çocuklarda ağır kansızlık ve kas sorunları yaşama oranlarında artış yaşandığını, fiziksel ve zihinsel gelişimlerinin Avrupalı yaşıtlarına göre geri olduğunun verilerle de ortaya serildiğini aktaran Karaca, okul yemeği uygulamasının bu yoksulluk koşullarında hayati öneminin arttığına dikkati çekti.

Ekmek ve Gül, veli dernekleri, kadın örgütleri, emek ve meslek örgütleri, mahalle inisiyatifleri ile birlikte 2022 yılında başlatılan kampanyayı hatırlatan Karaca, bu kampanya kapsamında kadınların ülkenin pek çok kentinde sokak sokak, okul okul imza topladığını, bir öğün ücretsiz yemek sağlanmasını talep eden imzaların Meclis’e ve Milli Eğitim Bakanlığına iletildiğini söyledi. Kampanyanın ardından Milli Eğitim Bakanlığı'nın bir eğitim öğretim dönemi boyunca okul öncesi kademesinde ücretsiz öğle yemeği uygulaması başlattığını ama genel seçimlerin ardından bu uygulamanın hiçbir açıklama yapılmadan kaldırıldığını söyleyen Karaca, 2024 yılının TBMM’deki bütçe görüşmeleri sürerken, Milli Eğitim Bakanlığı bütçesi görüşmeleri sırasında Ekmek ve Gül’ün kampanyası sonucu toplanan on binlerce imzayı ve talebi bakana bizzat ilettiğini hatırlattı.

Mansur Yavaş'tan CHP ile yollarını ayıracağı iddialarına cevap Mansur Yavaş'tan CHP ile yollarını ayıracağı iddialarına cevap

Sevda Karaca, Tekin’e ''Ülkenin dört bir yanında yurttaşların ‘Tüm devlet okullarında, ayrımsız tüm öğrencilere bir öğün ücretsiz sağlıklı yemek’ hakkının sağlanması için imzaladığı, 14 Kasım 2024 tarihinde Meclis’te size bizzat ilettiğimiz on binlerce imza atılan dilekçeyi ne yaptınız?'' sorusunu yöneltti.

Kaynak: ANKA