Hürriyet Gazetesi'nden Hacer Boyacıoğlu'nun haberine göre, 2024 yılında emekli olacak bir sigortalının aylığının 2025 yılındaki emekliliğe göre en az yüzde 30 daha fazla olması nedeniyle emeklilerin bir bölümünün dilekçelerini yıl bitmeden vermesi bekleniyor. Bu farkın nedeni ise emekli aylıklarında kullanılan formül.
Emekli aylıkları hesaplanırken güncelleme katsayısı önceki yılın enflasyon verisine göre hesaplanıyor. 2024 yılında enflasyon 2023’e göre daha düşük olacağı için 2024’te hesaplanacak emekli aylığı 2025 yılında hesaplanacak aylığa göre daha yüksek belirleniyor. Bu yöndeki haberlerin çıkmasının ardından, ekonomi yönetiminin harekete geçtiği belirtilmişti.
Kulislerde, 2024 yılında emeklilik yığılması olmaması için bir yasal düzenleme yapılacağı ve 2025 yılında emekli olacakların aylıklarının da kayıp olmadan hesaplanmasının sağlanacağı belirtilmişti. Bu yönde yapılacak düzenlemenin enflasyon belli bir orana inene kadar da yürürlükte kalacağı ifade ediliyordu.
Çalışma rafa kalktı
Ancak son dönemde ekonomi yönetiminin bu yöndeki bakış açısının değiştiği belirtiliyor. Böyle günlük düzenlemelerin sisteme zarar verdiği ve sistemsel bütünlüğün korunması gerektiğini belirten bakış açısının öne çıktığı vurgulanıyor.
Ekonomi bürokrasisi de yapılacak düzenlemenin rafa kaldırıldığını belirtirken, Abdullah Güler’in önceki günkü açıklaması dikkat çekti. Güler “Geçmiş yıllardaki maaş bağlama oranları, usulleri neyse aynı şekilde devam ediyor. O riskler bazıları için duyum şeklinde. Henüz bize böyle bir farkın oluşabileceğine dair rapor ulaşmadı” diyerek, bir çalışmanın bulunmadığını ifade etmiş oldu. Emeklilikte 2024-2025 farkına ilişkin bir düzenleme için yıl sonuna kadar zaman bulunuyor. Ancak 17 Ekim’den sonra 2025 yılı bütçe görüşmeleri de yapılacağı için yapılacak yasal düzenleme için kısıtlı bir süre söz konusu.