Güney Amerika ülkesi Ekvador’da uyuşturucu çetesi Los Choneros'un lideri Adolfo Macias'ın cezaevinden firar etmesi sonrası tırmanan şiddet olayları silahlı isyan noktasına vardı. 'Fito' lakaplı çete liderinin firarı sonrasında OHAL ilan edilmesine rağmen bir televizyon kanalının canlı yayında silahlı kişilerce basılması, en az altı cezaevinde olaylar çıkması, başkent Quito'da bazı dükkanların yağmalanması, polis ve gardiyanların rehin alınması sonrasında Cumhurbaşkanı Daniel Noboa "Silahlı İç Çatışma Hali" ilan etti.

Biden'dan İsrail'e tavsiye: Petrol sahalarından farklı alternatifleri düşünürdüm Biden'dan İsrail'e tavsiye: Petrol sahalarından farklı alternatifleri düşünürdüm

22 çete 'terörist' ilan edildi

OHAL kararnamesinde değişiklik yapan Noboa, Los Choneros dahil 22 çeteyi "terörist grup" ilan ederken, "uluslararası suçu, terör örgütlerini ve kendileriyle savaşan devlet dışı aktörleri etkisiz hale getirmek için silahlı kuvvetleri mobilize edeceğini" açıkladı.

“Askeri hedefler haline geldiler”

Ekvador Silahlı Kuvvetler Ortak Komutanlığı Başkanı Amiral Jaime Vela Erazo da, son şiddet sarmalını "Noboa'nun çete liderleri için yeni bir yüksek güvenlikli cezaevi inşa etme planına bir tepki" olarak niteledi. Erazo, yeni kararname ile çetelerin askeri hedefler haline geldiğini söyledi.

Peru da sınırda OHAL ilan etti, Çin elçiliği kapatıldı

Komşu Peru da Ekvador sınırındaki bölgelerde OHAL ilan ederken, Brezilya, Kolombiya ve Şili'den Noboa'nın hükümetine destek açıklamaları geldi. Dünyanın en büyük muz ihracatçılarından biri olan ülkenin en büyük yabancı yatırımcılarından Çin ise büyükelçiliğini ve konsolosluklarını geçici olarak kapattığını açıkladı.

Yorumcular, Kolombiya ve Peru’yla sınırı olan, uluslararası uyuşturucu kaçakçılığı pazarındaki önemi son yıllarda artan Ekvador'da uyuşturucu çeteleri bağlantılı şiddete son verme vaadiyle kasım ayında iktidara gelen Noboa'nın ciddi bir sınavla karşı karşıya olduğunda hemfikir. Son şiddet olaylarında da yabancı kartellerin parmağı olabileceği yorumu yapılıyor.

Kaynak: Artı Gerçek