THY, ağustos ayında 8,4 milyon yolcu taşıdığını açıkladı THY, ağustos ayında 8,4 milyon yolcu taşıdığını açıkladı

Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) verilerine göre; temmuz ayında aylık enflasyon yüzde 5,91 yıllık enflasyon ise yüzde 100,88 oldu. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) temmuz ayı enflasyon verilerine göre ise Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) yıllık yüzde 61,78, aylık yüzde 3,23 arttı. Enflasyon rakamlarındaki gerilemeyi değerlendiren Ekonomist Remzi Özdemir, “TÜİK’in açıkladığı enflasyon rakamı aslında ekonomi yönetiminin ve Merkez Bankası'nın başarısızlığı ya da her anlamıyla dezenflasyon sürecinin sekteye uğradığının açık bir belgesidir” dedi. Önceki hafta doğal gaza, elektriğe, akaryakıta, sigaraya yapılan zamlar ile birlikte enflasyonun yılbaşına kadar ciddi artış trendinde olacağına dikkat çeken Özdemir, “Baz etkisi sevinci maalesef kısa sürecektir. Yıl sonu 45-50 bandındaki bir enflasyon Türkiye'nin üzerine adeta yapışacaktır. Bu da asgari ücretin yeniden belirlenmesinde, işçi-emekli maaşlarının da yeniden belirlenmesine zorunluluk kılacaktır” diye konuştu.

“Korkunç bir başarısızlık”

Ekonomist Remzi Özdemir, ELİPS HABER’e TÜİK ve ENAG enflasyonlarında kaydedilen gerilemeyi değerlendirdi. TÜİK’in açıkladığı enflasyon rakamlarının ekonomi yönetimi ile Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın ‘başarısızlığı’ olduğunu belirten Özdemir, “TÜİK’in açıkladığı enflasyon rakamı aslında ekonomi yönetiminin ve Merkez Bankası'nın başarısızlığı ya da her anlamıyla dezenflasyon sürecinin sekteye uğradığının açık bir belgesidir. Çünkü bildiğimiz gibi bugüne kadar baz etkisiyle düşen bir enflasyon var. Normal şartlarda ekonomi yönetiminin ve Merkez Bankası'nın bu ayki enflasyon hedefi 1.6'ydı. Bu seviyeye gelmesi halinde 36-38 bandındaki enflasyon hedefini tutturması mümkün görünüyordu. Ancak temmuz ayı Türkiye için çok önemli bir aydır. Çünkü mevsimselliğin en etkili olduğu aydır. Bu ay Türkiye'de geçmiş yıllarda özellikle sebze ve meyve fiyatlarındaki düşüşle enflasyonun eksi çıktığı aylardır. Ancak bakıyoruz ki biz bugün temmuz ayında 3,2 aylık enflasyon, yüzde 61 yıllık enflasyon. Bu korkunç bir başarısızlıktır” ifadelerini kullandı.

“Enflasyon yılbaşına kadar ciddi bir artış trendinde olacak”

Ekonomi yönetimi ile Merkez Bankası’nın enflasyon mücadelesinin sekteye uğrayacağına dikkat çeken Özdemir, “Önümüzdeki günlerde Merkez Bankası'nın ve ekonomi yönetiminin enflasyon mücadelesinin ciddi anlamda sekteye uğrayacağını söyleyebiliriz. Çünkü bir önceki hafta doğal gaza, elektriğe ve akaryakıta yapılan zamlar, yine sigara zamları, buna benzer onlarca vergi ve harçlarla birlikte enflasyonun yılbaşına kadar ciddi bir artış trendinde olacağını gösteriyor” dedi.

“Baz etkisi sevinci kısa sürecek: Yıl sonunda enflasyon yüzde 45-50 bandında olacak”

Baz etkisi sevincinin kısa süreceğini ifade eden Özdemir, “Baz etkisi sevinci maalesef kısa sürecektir. Yıl sonu 45-50 bandındaki bir enflasyon Türkiye'nin üzerine adeta yapışacaktır. Bu da asgari ücretin yeniden belirlenmesinde, işçi-emekli maaşlarının da yeniden belirlenmesine zorunluluk kılacaktır. Türkiye kısır bir enflasyon döngüsüne girdi. Maalesef bunu şu an için mücadele ile düşürme şansı yok” diye konuştu.

Muhabir: Deniz Dalgıç