Haber: Emre Yılmaz

Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) eğitim-öğretim iş gününü 200 güne yükseltmek istediği ve bunun için yaz tatilinin kısaltılacağı açıkladı. Açıklamanın öğrenciler üzerinde olumsuz sonuçlar doğuracağını dile getiren Kaya açıklamalarda bulundu.

Sürekli değişen uygulamalar olumsuz yönde etkiliyor

Sürekli değişen uygulamalardan öğretmenlerin, öğrencilerim ve velilerin olumsuz şekilde etkilendiğini belirten Yıldırım Kaya, “Öğrencilerin uzun yıllar boyunca eğitim öğretimde iki boyutlu tatili vardı. Birincisi yarıyıl tatili ikincisi yaz tatili. Dokuzuncu Milli Eğitim Bakanı geldi sekizinci Milli Eğitim Bakanı’nın uygulamalarını aynı partiden olmalarına rağmen değiştirdi. Yeni Milli Eğitim Bakanı Avrupa’da olduğu gibi yeni ara tatilleri uygulamaya soktu. Bu uygulamaların Türkiye’de uygulanmaya çalışılması doğru bir karar değildi. İnsan vücudu bile bir soğuk bir sıcak verdiğiniz zaman bundan olumsuz şekilde etkilenir. Öğrencilerimiz de sürekli değiştirilen uygulamalardan dolayı olumsuz etkilendi.” dedi.

Yaz tatili kısaltılırsa 4 milyona yakın öğrenci okullara gelemeyecek

700 bin civarında öğrencinin ailesinin mesleğinden kaynaklı olarak okulun son dönemlerinde okula devam etmekte sıkıntı yaşadığını söyleyen Kaya, "Türkiye’de mevsimlik işçiler Nisan ayının 15’inden itibaren çalışacakları bölgelere giderler. Mevsimlik işçilerin neredeyse hepsi genç insanlardan oluşmaktadır. Bu genç insanların neredeyse hepsinin okuma çağında çocukları bulunuyor. Hali hazırda mevsimlik işçilerden kaynaklı olarak 700 bin civarında çocuk okula devam edemiyor. Yaz tatili süresinin kısaltılması 3-4 milyona yakın çocuğun okula devam edemeyeceği anlamına gelecektir." ifadelerini kullandı.

Avrupa'da tarımla uğraşan kişi sayısının Türkiye'ye oranla daha az olduğunu ifade eden Kaya, "Avrupa’daki eğitim programına uygun eğitim programı yapmaya kalktığınız zaman Türkiye’de bunun karşılığını bulamıyorsunuz." dedi.

Uzun yıllar öğretmenlik yaptığını ekleyen Kaya, "Şanlıurfa’da öğretmenlik yaptığım dönemlerde 23 Nisan törenlerine katılması için çocuk bulamıyorduk. Çünkü aileler mevsimlik işler için başka bölgelere göç ediyordu. Ben bu uygulamanın öğrencilerde ciddi olumsuzluklar yaratacağı düşüncesindeyim" dedi.

Sosyolojik ve psikolojik etkileri olabilir

Yaz tatilinin kısaltılması uygulamasının psikolojik ve sosyolojik etkilerinin olacağını belirten Kaya, "Yaz tatilinin kısaltılması uygulaması öğrencilerin okuldan kopmasına sebep olacaktır. Okuldan kopmalar da aile bağlarında sorun yaşanmasına neden olabilir. Uzayan okul süresi sebebiyle göç etmek durumunda olan aile fertlerinden birisi çocuğun yanında kalmak durumunda olacak bu da aile bağlarını zayıflatacaktır.  Özetle bu uygulamaya öğretmenler, öğrenciler ve veliler psikolojik olarak hazır değiller. Eğitim sistemi ile her gelen yeni Milli Eğitim Bakanının oynaması doğru değildir. Her bakan bir değişiklik yapıyor ancak sorunlar çözüme kavuşmuyor. Yaz saati uygulamasını bile değiştirememekten kaynaklı okula devamsızlıklarda bariz bir artış olduğunu görmekteyiz. Yaz tatil süresini kısaltarak öğrencilere kıymayın efendiler!" diyerek sözlerine son verdi.

Muhabir: Emre Yılmaz