Milli Eğitim Bakanlığı'nın proje okullara yönelik atama uygulamalarına yönelik tepkiler sürüyor. Eğitim Sen üyeleri, İstanbul'daki Cağaloğlu Anadolu Lisesi önünde bir araya gelerek uygulamaya karşı açıklamada bulundu. Açıklamada, proje okul sisteminin derhal sonlandırılması ve bu okullara yapılan atamaların iptal edilerek liyakat esaslı ve şeffaf bir şekilde yeniden düzenlenmesi istendi.

Eylemde konuşan KESK Eş Başkanı Ayfer Koçak, hükümetin son 15 yılda eğitim politikalarında şirket mantığıyla hareket ettiğini savundu. Koçak, “Eğitime bir şirketin projeleri gibi yaklaşıldı, bu yaklaşım öğretmenlerin mesleki haklarını ve öğrencilerin eğitim hakkını zedeliyor” dedi.

"Eşitsizlik ve keyfilik getiriyor"

Eğitim Sen adına ortak açıklamayı okuyan Bengü Şahin, proje okul uygulamasının başladığı 2014 yılından bu yana 44 okuldan 2 bin 318 kuruma ulaştığını belirterek, bu genişlemenin nitelikli eğitimi geliştirmek yerine eşitsizlik ve keyfilik yarattığını söyledi.

Açıklamada, proje okullarında görevli öğretmenlerin kıdem, hizmet puanı ve mesleki yeterlilik gibi objektif ölçütler dikkate alınmadan, çoğu zaman müdür inisiyatifiyle atandığı ifade edildi. Mülakat sistemi ve sendikal ayrımcılıkla yapılan atamaların siyasi kadrolaşmayı güçlendirdiği öne sürüldü.

2025 yılı atamalarında da benzer sorunların yaşandığını belirten Eğitim Sen, “Binlerce öğretmen hak ettikleri halde bakanlık takdiri gerekçesiyle bu okullara atanamamıştır” açıklamasında bulundu.

"Re'sen atama tehdidi sona ermeli"

Bakanlığın geçtiğimiz günlerde re’sen atama sürecini geçici olarak durdurduğunu hatırlatan Eğitim Sen, bu adımın kalıcı bir çözüm olmadığını vurguladı. Norm kadroların yeniden belirlenmesinin ardından sürecin yeniden başlayacağına dikkat çekilen açıklamada, 27 Haziran itibariyle öğretmenlerin görevlerinden ilişiklerinin kesilme tehlikesiyle karşı karşıya olduğu belirtildi.

Proje okul uygulamasının öğretmenlerin tercih hakkı, görev güvencesi ve mesleki itibarına zarar verdiği ifade edilen açıklamada, “Eğitimde yaşanan piyasacı dönüşüm, öğretmen emeğini değersizleştirmekte; öğrenciyi müşteri gören bir anlayışla eğitimi çarpıklaştırmaktadır” denildi.

"Liyakate odaklı bir sistem kurulmalı"

Eğitim Sen açıklamasında talepler şöyle sıralandı:

  • Proje okulları uygulaması derhal sonlandırılmalı.

    Yakılan Afgan madenci davasında gerekçeli karar açıklandı Yakılan Afgan madenci davasında gerekçeli karar açıklandı
  • Bu okullara ilişkin yönetmelik geri çekilmeli.

  • Yapılan atamalar iptal edilmeli, liyakat esaslı ve şeffaf biçimde yeniden düzenlenmeli.

  • Öğretmenlerin isteği dışında hiçbir atama (re’sen atama dahil) gerçekleştirilmemeli.

  • Eğitimde adaletin ve eşitliğin sağlanması için kıdem, deneyim ve mesleki yeterlilik esas alınmalı.

  • Öğrencilerin nitelikli eğitim alma, öğretmenlerin güvenceli çalışma hakkı güvence altına alınmalı.

Açıklamada, proje okullarında çalışan öğretmenlerin örgütlü mücadeleyi büyütmesinin önemine de vurgu yapılarak, “Bu düzeni kabul etmiyoruz, birlikte değiştireceğiz” denildi.

Kaynak: Haber Merkezi