Edirne'de oda başkanları, Edirne Belediye Meclisi’nin toplantısına katılarak esnafın sorunlarını dile getirdi. Edirne Toplu Ulaşım Sistemi (ETUS) Başkanı Hakan Giyik, “Zam talebimiz bizi tatmin etmediği takdirde yine aynı şeylerle karşı karşıya kalacağımızı bilmenizi isterim. Çünkü kontak kapatmak bize yakışmaz. Bizim mesleğimiz, işimiz bu ama biz araçlarımızı artık hareket ettiremeyeceğiz” dedi.

Edirne Belediye Meclisi’nin bugün yapılan olağan toplantısında şehirde minibüs, taksi, servis ücretlerine zam talebi ve ETUS’a gelir desteğinin arttırılması görüşülerek karara bağlandı. Edirne Belediye Meclisi’nin aldığı kararla T, M, S plaka taşıma ücretleri yüzde 40 oranında zam yapıldı.

Zamla birlikte ETUS şehir içi toplu ulaşım ücreti öğrenci 11 lira 90 kuruşa, sivil 16 lira 80 kuruşa çıktı. Edirne Belediyesi’nin ETUS’a gelir desteği araç başına 8 bin 100 olarak karara bağlandı. Yüzde 40 zamla taksi açılış ücreti 28 liraya, indi bindi ücreti 60 liraya çıktı.

“Hepimiz bu esnafa gideceğiz, ‘Bize oy verin’ diyeceğiz”

Oda başkanlarının katıldığı toplantıda açıklamalarda bulunan Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, “Burada siyaset yapmıyoruz. Burada esnafımızdan rahatsız da olmuyoruz. 6-7 ay sonra seçim var. Hepimiz bu esnafa gideceğiz, ‘bize oy verin’ diyeceğiz. Demeyecek miyiz? Diyeceğiz. Bu esnafta gelecek derdini bize anlatacak çünkü o esnafın tarifesinin artışını kanun bize vermiş yetkiyi” diye konuştu.

“Çalıştığımıza şükredin”

Edirne Toplu Ulaşım Sistemi (ETUS)  Başkanı Hakan Giyik şunları ifade etti:

“Zam talebimiz bizi tatmin etmediği takdirde yine aynı şeylerle karşı karşıya kalacağımızı bilmenizi isterim. Çünkü kontak kapatmak bize yakışmaz. Bizim mesleğimiz, işimiz bu ama biz araçlarımızı artık hareket ettiremeyeceğiz. Bir siyasi parti temsilcisi beni arıyor, geçen gün ‘7 numarayı 20-25 dakika yapıyorsunuz, niye böyle yapıyorsunuz?’ Çok affedersiniz şunu söyledim. ‘Çalıştığımıza şükredin.’ Şu anda günlük 2 bin 500-3 bin TL zararla günü kapatıyoruz. Hiçbir ticarethane zararla kapadığını günü devam ettirmez.”

“Pandemide hiç çalışmadık”

Edirne Servis Araçları İşletmecileri Esnaf Odası Başkanı Göksel Çakman, “Pandemide en büyük zarar gören esnaflardan biri de biziz. Biz direktmen kontak kapattık, hiç çalışmadık. Onun arkasından yükselen fiyatlar şimdi afaki zamlar, bu hepimizin ortak noktası…” açıklamasında bulundu.

“Çok çalışarak kaybımız olmaya başladı”

Edirne Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Ali Şahin, şunları dile getirdi:

“Geceleri bir çok taksi durağında taksilerimiz eksik. Neden? Bir adam daha konsa bir tane daha maliyet çıkacak. Öyle bir kazanç yok. Daha önce çok çalışarak çok kazanıyorduk. Çok çalışarak kaybımız olmaya başladı. Bir lastik almaya gidiyoruz, alamıyoruz. Çalışanın maaşını, sigortasını ödemekte zorlanıyor bu esnaf… O yüzden sizden ricamız bize sahip çıkın. Biz Edirne halkına iyi hizmet vermek istiyoruz.”

“Yakın zamanda hepsi icraya düşecek”

Edirne Esnaf ve Sanatkârlar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Ayhan Can, “Edirne’de aşağı yukarı kredi kullanan bin 500 şoför arkadaşım var. Onlar şu anda borçlarını ödeyemiyor. Yakın zamanda hepsi icraya düşecek. Bende onlar gibi şoförüm benim de bir tane minibüsüm var. Bizim arkadaşlarımız para kazansın. Çarşıya çıktığında bütün esnafa faydalı olsun. Markete, kırtasiyeye gitsin” dedi.

“Bende zam yapılmasına karşıyım ama…”

Edirne Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (EDESOB) Başkanı Kemal Cingöz, “Bende zam yapılmasına karşıyım ama bir de şu var. Esnaf zammı kendi kendine istemiyor. Eğer ki her zam yeni bir müşteri kaybı demektir. Bunu esnaflık yapan arkadaşlar gayet iyi bilir” değerlendirmesinde bulundu.

“Sıfırı tüketme noktasındayız”

Taksici esnafı Birol Yüzer, “Akaryakıt en büyük giderimiz. Onun yanında lastiği, sigortası, vergisi çok büyük maliyet tutmaktadır. Biz sıfırı tüketme noktasındayız. Seçimler sırasında 18 küsur lira olan akaryakıt fiyatı 38 liraya dayanmış durumda. Korkunç bir maliyet. Her ne kadar hizmet kalitesinden ödün vermemek istesek de bir yere kadar. Bir yerden sonra çok fazla dayanacak gücümüz kalmadı” diye konuştu.

Editör: Deniz Dalgıç