İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü, internette sahte e-devlet sitelerini taklit ederek, arayüzlerini kopyalayıp işlem yapmak isteyen vatandaşları tuzağa düşüren siber dolandırıcılara yönelik geniş çaplı bir çalışma başlattı. Ekipler, “güvenli ödeme” bahanesiyle gönderdikleri linkler üzerinden vatandaşlardan sözde kredi bedeli adı altında ödeme alan dolandırıcıları tespit etti.

'Dijital hipnoz' yöntemiyle soygun

Polis, organize suç örgütünün, aslının neredeyse aynısı olan siteler kurarak adeta kullanıcıları hipnoz ettiğini ve bu yöntemin “dijital hipnoz” olarak adlandırıldığını çözdü. Suç örgütünün, dijital soygunun bir sonraki aşamasında çağrı merkezinden aradıklarını söyleyerek farklı gerekçelerle mağdurlardan tekrar para yatırmalarını istediğini belirleyen ekipler, çetenin internet üzerinden izini sürerek kimlik tespitlerini yaptı ve adreslerini belirledi.

7 ilde eş zamanlı operasyon

Ekipler, Diyarbakır merkezli olmak üzere İstanbul, İzmir, Antalya, Mersin, Adana ve Hatay’da organize suç örgütüne yönelik "Sekte" adı verilen eş zamanlı operasyon gerçekleştirdi. Aramalarda; 32 cep telefonu, 12 bilgisayar, 40 sim kart, 18 banka kartı ve çok sayıda dijital materyale el konuldu.

Polisten kaçarken yüksekten düşen firari hükümlünün bacağı kırıldı Polisten kaçarken yüksekten düşen firari hükümlünün bacağı kırıldı

26 şüpheli tutuklandı

Operasyonda, 27 şüpheli gözaltına alındı. İfadelerinin ardından adliyeye sevk edilen 27 şüpheliden 26'sı çıkarıldıkları mahkemece tutuklanarak cezaevine götürüldü.

Polis vatandaşları uyardı

Emniyet yetkilileri, vatandaşların benzer dolandırıcılık olaylarına karşı dikkatli olmalarını ve herhangi bir şüpheli durumla karşılaştıklarında hemen polise başvurmalarını tavsiye etti. İnternette yapılan işlemlerde dikkatli olunması gerektiğini belirten yetkililer, özellikle resmi kurumların internet sitelerinin doğruluğunun kontrol edilmesinin önemine vurgu yaptı

Kaynak: İHA