Özel haber: Betül Vural

Deney sırasında tüpün kırılmasıyla üzerlerine 'sülfürik asit' sıçrayan 8 öğrenci taburcu edildi Deney sırasında tüpün kırılmasıyla üzerlerine 'sülfürik asit' sıçrayan 8 öğrenci taburcu edildi

Dünyanın çeşitli bölgelerinde çiftçiler tarım politikalarını eleştirmek için protestolara başladı. Çiftçiler Belçika’da AB mevzuatı kapsamındaki katı çevre düzenlemelerini protesto ederken, Fransa'da pestisit yasağına, İspanya'da ise su kullanımıyla ilgili kurallara tepki gösterdi.

Hollanda, Polonya ve Romanya gibi diğer Avrupa Birliği üyesi ülkelerde de çiftçiler sokağa dökülürken, Hindistan’da ise bütün mahsuller için asgari destek fiyatı ve borçların silinmesi gibi taleplerle eylem yaptılar.

Söz konusu eylemlerin Türkiye’deki çiftçilere yansıması olup olmayacağını değerlendiren Tarım-Sen Genel Başkanı Umut Kocagöz, Türk çiftçilerin sıkıntılarından da bahsetti.

Avrupa’daki eylemler sonucu hükümetlerin, çiftçilerin talepleri karşısında geri adımlar attığını belirten Kocagöz, “Çiftçiler, dünyanın birçok yerinde tarım politikaları uyarınca desteklemelerle kendi üretimlerini sürdürürler. Avrupa ve Hindistan’daki mücadelelerin esasında, bu desteklemelerin kısıtlanmasına yönelik yaptırımlara karşı bir direnç süreci yaşanıyor. Özellikle Avrupa’daki eylemler sonucu geri adımlar atılmış durumda” dedi.

Bu tarz mücadelelerde örgütlü bir çiftçi kesiminin varlığına dikkat çeken Kocagöz, “Dolayısıyla bir başarıya ulaşabiliyorlar” diye ekledi.

“Maliyet artışları çiftçinin üretim sürecini zorlaştırıyor”

Kocagöz, Türkiye’de benzer sorunlar yaşandığını aktarırken, hayat pahalılığına dikkat çekti. Kocagöz, “Mazotun artmasıyla beraber her şeye zam geliyor zaten. Tohuma, gübreye zam geldi. Türkiye’de çiftçilerin yaptığı tarım da dışarıya bağımlı bir tarım. Dolayısıyla her maliyet artışı, çiftçinin de üretim sürecini zorlaştırıyor” ifadelerini kullandı.

“Türkiye’de çiftçilerin örgütlü bir gücü yok”

Türkiye’de çiftçilerin örgütlü bir gücü olmadığını dile getiren Kocagöz, “Bu sebeple sahaya inip tepki gösterme gibi bir süreç yaşanmadı ne yazık ki. Ama farklı tipte örgütlenme çabaları mevcut. Geçen sene Ege Bölgesi’nde tütün üreticileri kendilerine dayatılan sözleşmeye karşılık ayağa kalkmıştı. Çok yakın zamanda Konya’da Seydişehir’de çiftçiler de traktörlerle bir eylem gerçekleştirdiler. Kendilerine verilen üretim kotasının başka ilçeye kaydırılmasını protesto ettiler. Ki bu doğrudan olmasa da dolaylı olarak maliyet artışının ve plansız uygulamaların sonucunu protesto etmek anlamına geliyor” diye konuştu.

“Bu tür eylemler giderek artacak”

Bu tür eylemlerin giderek artacağını öngören Kocagöz, “Hayat giderek pahalılaşıyor. Türkiye’deki çiftçiler de üretmekte daha da zorlanacaklar. Bunun halkımıza artan gıda fiyatları şeklinde yansıması olacak, pahalılık bu şiddette ve hızda giderse üretimden yoğun kopmalar gerçekleşecek” şeklinde konuştu.

Çiftçilerin eylemlerinin tarım işçilerini de kapsadığını ifade eden Kocagöz, “Çiftçiler zorlandıkça tarım işçilerinin iş imkanları azalacak. Bir çiftçinin iflas etmesi durumunda, işçisi de olumsuz etkilenir. Bu eylemler, emeğiyle tarımdan geçinen küçük ölçekli çiftçilerle, işçilerin ortak mücadele zeminleridir” diyerek sözlerini sonlandırdı.

Kaynak: Betül Vural